Volkskrant Ochtend: Uit het kalifaat gevlucht naar Amsterdam. Wat doet een Syrische IS-strijder in Nederland?

Goedemorgen. Een Syrische IS-strijder blijkt met valse papieren in Nederland te verblijven en heeft in september een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam bezocht. Bronnen rond veiligheidsdiensten bevestigen het voorval en zeggen dat de 31-jarige IS'er een 'zwaar geval' is. Verder in de Volkskrant Ochtend: Overheden en reisorganisaties willen 'hulptoerisme' aan banden leggen. En nadert de strijd om de muur van Mussert nu dan toch zijn einde?

Een Iraakse militair met een IS-vlag. (Beeld ter illustratie) Beeld afp

Terwijl u sliep

Syrische IS-strijder loopt vrij rond in Nederland en bezocht bijeenkomst in De Balie
Een Syrische IS-strijder blijkt met valse papieren in Nederland te verblijven en heeft in september een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam bezocht. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Syrische IS-strijder opduikt in Nederland.

Hulptoerisme naar weeshuizen aan banden gelegd: 'veel weeskinderen hebben ouder'
Overheden en reisorganisaties willen voorkomen dat westerse jongeren aan de slag gaan als vrijwilliger in weeshuizen. Lees hier wat de oorzaak is van de groeiende kritiek op deze vorm van toerisme en de perverse uitwassen.

Bericht over kerstpakket blijkt interne test: ABN AMRO 'fopt' personeel
Woensdagavond ontving het personeel van ABN Amro een jubelende mail van het management: ze krijgen een Echo Dot voor hun tomeloze inzet, beloofde het bericht. Mooi niet dus. De mail was in werkelijkheid een door de bank zelf verstuurde phishing.

Omstreden vluchtelingenkamp van Australië op Papoea Nieuw-Guinea ontruimd
De politie van Papoea Nieuw-Guinea heeft het omstreden Australische vluchtelingenkamp op het eiland Manus vrijdag volledig ontruimd. De laatste 378 asielzoekers die al weken weigerden te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen in het stadje Lorengau, werden met bussen afgevoerd. Activisten zeggen dat de autoriteiten geweld gebruikten. De politie ontkent dit.

Vandaag in het nieuws

Emmerson Mnangagwa wordt ingezworen als nieuwe president van Zimbabwe. Hij volgt na 37 jaar Robert Mugabe op. Zes voormalige Sovjet-republieken praten op een top in Brussel met de Europese Unie over partnerschap. De dag na Thanksgiving staat inde VS de grootste koopjesdag van het jaar op het programma: Black Friday.

Aanraders van de redactie

De strijd om de muur van Mussert nadert het einde
Hij is zo'n 150 meter breed, 10 meter hoog, en er wordt al zo'n twintig jaar over gesoebat: de zogenoemde muur van Mussert. Deze week vroegen zo'n dertig historici, museumdirecteuren en publicisten minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) de muur te redden. Lees hier hoe dat ging. (+)

Wat heeft EU de Oekraïne en de oostflank nog te bieden?
De Europese Unie verkeert in een spagaat: er is behoefte aan een buffer met Rusland, maar de EU ziet niks in toetreding van zes oud-Sovjet-republieken die die buffer kunnen vormen. Vandaag is er een EU-top. (+)

Uit het kalifaat gevlucht naar Amsterdam. Wat doet een Syrische IS-strijder in Nederland?
Met duizenden zoeken gevluchte IS-strijders hun heil in Europa. Zo ook in Nederland, blijkt nu een 31-jarige Syrische IS-strijder tijdens een bijeenkomst in De Balie in Amsterdam werd ontmaskerd. Wat deed hij daar? (+)

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Eigenaar van camping de Goudsberg, Roderick Zoons, bij de Muur van Mussert die op zijn terrein staat. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Maart 2017, de luchthaven van Tblisi: Georgiërs mogen zonder visa naar de Schengenlanden reizen. Beeld Getty Images

Een verklaring dat het niet kies is asielzoekers terug naar Libië te sturen? Sheila zou er niet op rekenen
Er is al een resolutie dat er wereldwijd strenger moet worden opgetreden tegen mensensmokkel en moderne slavernij, maar de Fransen vinden dat niet ver genoeg gaan, schrijft columnist Sheila Sitalsing. 'Het valt dan ook niet uit te sluiten dat men in sommige Europese hoofdsteden niet ongelukkig is met de afschuwelijke beelden en ze graag verspreidt in sub-Sahara-Afrika.' (+)

Fokken we het paard niet kapot?

May-Davis stelt ongemakkelijke vragen aan de paardensector. May-Davis onderzoekt of paarden lichamelijke problemen krijgen door de eisen die gesteld worden aan dressuur-en renpaarden. (+)

Een fopkloof negeert alle andere valkuilen in de maatschappij

Verslaggever Margriet Oostveen ging naar de Schepenbuurt in Leeuwarden. Nummer twee op de lijst 'slechtste wijken van Nederland voor kinderen'. 'Ik was benieuwd welke kloof ze in de arme wijken nou belangrijk vonden. Maar in buurthuis 't Skiphûs leerde ik dat zelfs de kloof tussen arme en rijke buurten te simplistisch is.' (+)

De Australische Sharon May-Davis (midden) tijdens de ontleding van een op 27-jarige leeftijd overleden paard. Ze vond bij het dier tal van huidkankergezwellen. Beeld Aurélie Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden