Volkskrant OchtendVrijdag 9 oktober

Volkskrant Ochtend: Tweede coronagolf veroorzaakt ook weer oversterfte | Navalny over de novitsjokaanslag: ‘Het voelde als een kus die het leven uit je zuigt’

Redactie

Nieuws

FBI verijdelt plan rechtse militie om gouverneur te ontvoeren en bruggen op te blazen
De FBI heeft met de arrestatie van zes mannen in de Amerikaanse staat Michigan een plan verijdeld om de gouverneur te ontvoeren. De mannen zijn lid van een rechtse militie.

Tweede coronagolf veroorzaakt ook weer extra sterfte
De tweede golf met coronabesmettingen mondt ook weer uit in extra sterfte. Er overlijden in Nederland weer meer mensen dan normaal, met name meer mensen van 80 jaar en ouder. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Live: Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt privacy-schending bij corona-testlijn
Volg het laatste nieuws omtrent het coronavirus via ons liveblog.

Nieuwe cijfers over huizenprijzen in drie grafieken
Het coronavirus lijkt vooralsnog geen effect te hebben op de huizenmarkt. De verkoop van nieuwbouwwoningen zit in de lift en de prijzen van woningen gaan ook omhoog.

Toezichthouder: tarieven radioactief afval inleveren onduidelijk
Covra, het staatsbedrijf in Borssele waar alle radioactief afval in Nederland moet worden ingeleverd, discrimineert de kleine leveranciers van afval, terwijl grote leveranciers, zoals kerncentrale Borssele en Urenco, goedkoper uit lijken te zijn.

Tim Hofman is grote winnaar van het Gouden Televizier-Ring Gala
Hij won drie prijzen: voor beste presentator, in de categorie online video won zijn YouTube-serie #BOOS en hij sloot de avond af met de Gouden Televizier Ring voor het beste programma met Over Mijn Lijk.

Slaolieblik van Levo. Beeld Annabel Miedema
Slaolieblik van Levo.Beeld Annabel Miedema

Aanraders

Worden we minder ernstig ziek? Misschien komt het door de spatjes
Zijn coronapatiënten minder ziek of lijkt dat maar zo? En hoe kan dat dan? Sommige wetenschappers vermoeden dat kapjes en schermen zoveel virusdeeltjes tegenhouden dat de ziekte minder heftig wordt.

Op zoek naar het verhaal achter het bekende groene olieblik van Levo
Omdat ook de naoorlogse Nederlandse popcultuur een geschiedschrijving verdient: 100 voorwerpen uitgekozen, belicht en verklaard. Een lijst die nu compleet is. Aflevering 100: het slaolieblik van Levo.

Column: 10 duizend euro per jongere maakt de samenleving nog niet rechtvaardiger en eerlijker
Alle jongeren 10 duizend euro startkapitaal, roept GroenLinks. Een goed plan voor twee extra zetels, vindt Bert Wagendorp, maar de problemen los je er niet mee op. Zijn voorstel: ‘Geef jongeren tienduizend kánsen.’

Navalny over de novitsjokaanslag: ‘Het voelde als een kus die het leven uit je zuigt’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny herstelt wonderwel van zijn vergiftiging. Deze week gaf hij zelfs een uitvoerig interview, over de aanval, de man erachter en zijn toekomstplannen.

Strijdpunten bij nieuwe speelfilm over Nederlands-Indië: wel of geen Hitler-snor in De Oost?
Veteranenorganisaties zijn boos over eerste beelden van de speelfilm De Oost. Worden de militairen in Nederlands-Indië neergezet als SS’ers?

Supersonisch vliegen met de Overture? De ‘nieuwe Concorde’ lijkt erg op de oude Concorde
Twintig jaar nadat de Concorde werd afgevoerd naar het museum presenteert een Amerikaans bedrijf een nieuw supersonisch passagierstoestel. Het vliegt op schone biobrandstof. Hoeveel lawaai maakt hij?

Column: Slim de woekerende wietplantages te lijf, het fundament onder de Hollandse criminaliteit
Wietplantages zijn overal, als je maar goed genoeg zoekt. Dat is dan ook wat ‘verkenners’ Petra en Eugène doen: loodsen, stallen, kantoren, kapperszaken, de Ikea; overal gaan ze ‘zonder poespas naar binnen’, op zoek naar Nederwiet. Toine Heijmans gaat een dagje mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden