Volkskrant Ochtend: Trumps hervatte verkiezingscampagne verveelde zelfs de fans | Recordaantal nieuwe coronabesmettingen

Een gedeeltelijk leeg stadion in Tulsa, Oklahoma voor Trumps eerste rally in maanden.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Trump hervat verkiezingscampagne met een rally die zelfs de fans snel gaat vervelen
President Trump heeft de campagne voor zijn herverkiezing hervat met een van zijn klassieke rally’s. Rivaal Biden werd beschimpt, politie en leger werden opgehemeld en het Amerikaanse racisme werd gebagatelliseerd. Toch vertrokken sommige supporters al na een half uur richting de uitgang. ‘Het was een beetje saai’.

Dodelijke steekpartij in Britse Reading was terreurdaad
De terrorist die zaterdag drie willekeurige parkrecreanten heeft doodgestoken in het Engelse Reading blijkt een politiek vluchteling uit Libië te zijn. Dat heeft de politie bekend gemaakt. De 25-jarige Khairi Saadallah was acht jaar geleden de Libische burgeroorlog ontvlucht, naar eigen zeggen uit angst voor jihadisten.

Live: Recordaantal nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd
Wereldgezondheidsorganisatie WHO registreerde zondag een recordaantal nieuwe besmettingsgevallen binnen 24 uur: 183.020. De grootste stijging deed zich voor in Noord- en Zuid-Amerika. Daar zijn het afgelopen etmaal 116.000 nieuwe geïnfecteerden geteld.

Nederlanders met kleur hebben zelden de hoofdrol in reclames
Nederlanders met een gekleurde huid vervullen in een onevenredig groot aantal tv-reclames de rol van figurant. Als ze wel een grotere rol spelen, krijgen ze relatief weinig spreek- en beeldtijd. Dat blijkt uit een onderzoek naar stereotypering en diversiteit in 420 Ster-reclames uit 2019.

Vandaag in het nieuws

Vanavond wordt in Nieuwsuur de Libris Literatuur Prijs uitgereikt voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De gevangenisbewakers die een rol zouden hebben gespeeld bij de dood van Jeffrey Epstein, staan vandaag voor de rechter. De twee zouden verzuimd hebben om in de uren voor zijn dood de verplichte controles uit te voeren. De mannen van Veronica Inside hebben gezegd vandaag in de uitzending in te gaan op de afhakende adverteerders vanwege de racistische uitspraken van Johan Derksen.

Aanraders van de redactie

De val van Midgaard – hoe een jeugdzorginstelling ontspoorde en nu weer werkt aan de toekomst
In januari 2019 maakt Kiemtie een eind aan het leven in de gesloten jeugdzorginstelling Midgaard. Daarna stortte de zorg er helemaal in.

Rik (17) in zijn kamer in Midgaard.Beeld Marcel van den Bergh

China krijgt geen handelsverdrag en top, maar alleen een videoconferentie met Europa
China had een mooi handelsverdrag met Europa willen tekenen. De pandemie kwam ertussen, maar dat is niet de enige reden: Europa wil niet. Het ziet te weinig verandering in China, en het wil ook niet tussen China en de Verenigde Staten in gaan zitten. Om over de binnensluipende Nieuwe Zijderoute nog maar te zwijgen. Meer dan een videoconferentie zit er even niet in.

Was Thijs H. ontoerekeningsvatbaar – en welke rol speelde de GGZ-instelling?
Twijfels zijn er over zijn geestelijke gesteldheid. Maandag begint de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Thijs H. (28), die begin mei vorig jaar drie mensen doodstak in Den Haag en op de Brunssummerheide. Vier vragen over deze geruchtmakende zaak, waarvoor de rechtbank in Maastricht vijf dagen heeft uitgetrokken.

Is Sigrid Kaag hard genoeg om onze eerste vrouwelijke premier te worden?
Sigrid Kaag wekt vooralsnog meer de indruk een beschaafde diplomaat te zijn dan een politieke straatvechter, schrijft columnist Bert Wagendorp. ‘Wellicht zit onder de beschaving en welwillendheid een harde en ongenaakbare kern die haar in crisisgebieden en onder schurken overeind heeft gehouden en die haar ook in een smerig debat in Hilversum van pas kan komen.’

Joop van den Ende voorspelt een verarming van het theateraanbod: ‘De theaters zullen op safe spelen’
De Volkskrant sprak theaterproducent Joop van den Ende (78) over de toekomst van het theater tijdens de coronacrisis. ‘We moeten een gemeenschappelijke visie hebben.’ 

Joop van den Ende: 'Ik verwacht dat er in september 2021 een vaccin is, en dan lopen de zalen weer vol.' Beeld Frank Ruiter

De voetballer is buiten het veld machtiger dan ooit
Profvoetballers hoeven niets, buiten voetballen. Toch onderscheiden ze zich op schitterende wijze, vindt Willem Vissers. ‘Ze zijn voetballer omdat ze het spel goed beheersen en leuk vinden, niet omdat ze activist willen zijn of een baken van troost. Alles wat ze meer doen, is meegenomen, en op menig niveau verheffen ze momenteel de geest op een manier die deze periode in de sport uniek maakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden