Volkskrant Ochtend: Trump wil onder klimaatakkoord uit en de succesformule van Herman Koch

Goedenmorgen. Volgens ingewijden wil Donald Trump de Verenigde Staten terugtrekken uit het internationale klimaatakkoord. Verder in de Volkskrant Ochtend: de Zuid-Koreaanse justitie gaat de president verhoren in een corruptiezaak en de succesformule van schrijver Herman Koch.

Gedenkplaat in Parijs, vlakbij de restaurants Le Petit Cambodge and Le Carillon.Beeld afp

Terwijl u sliep

'Trump probeert snel onder klimaatakkoord uit te komen'
Donald Trump is op zoek naar manieren om de Verenigde Staten terug te trekken uit het internationaal klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is getekend. Dit meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen Trumps overgangsteam. De aankomend Amerikaanse president bestempelde klimaatverandering tijdens zijn campagne als een 'hoax' en overweegt een klimaatontkenner te benoemen als milieuminister.

Zuid-Koreaanse justitie gaat president verhoren in corruptiezaak

De openbaar aanklager in Zuid-Korea gaat president Park Geun-hye ondervragen in het corruptieschandaal rondom haar en een omstreden vertrouweling. Dit melden Zuid-Koreaanse media zondagochtend. Park wordt ervan verdacht dat ze Choi Soon-sil, een dochter van een vroegere religieuze cultleider, invloed liet uitoefenen op staatszaken.

Eén jaar na Parijs: 'Frankrijk is er niet veiliger op geworden'
Volgens terrorisme-expert François Heisbourg is Frankrijk er een jaar na 'Parijs' niet veiliger op geworden. Hij ziet twee grote gevaren. 'De potentiële terroristen zijn nu onder ons.'

Morgenochtend te zien: de vetste volle maan sinds 1948
De 'supermaan' die we maandagochtend gaan beleven, is een gevalletje psychologie. Door zijn elliptische baan staat de maan op dat moment dichter bij de aarde dan normaal, en dan ook nog in combinatie met een exact volle maan. De volgende supermaan is pas in 2034 te genieten.

Beeld afp

Vandaag in het nieuws

In veel Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, is vandaag de intocht van Sinterklaas. Verder komen vanavond in Brussel de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeen om de gevolgen van de Amerikaanse verkiezingen te bespreken. En er wordt gevoetbald: een gehavend Nederlands Elftal gaat in de WK-kwalificatie op bezoek bij Luxemburg.

Aanraders van de redactie

Caligula met een iPhone betrekt het Witte Huis
Mijn zoon is fan van Donald Trump. Het was hoog tijd voor zijn Brinta, maar de livestream van de overwinningsspeech ging voor. Hij duwde de paplepel opzij en dook kraaiend naar de laptop die zo wankel op de leuning van de bank stond. Lees hier de volledige column van Jonathan van het Reve. (+)

Welke economische route kiest Trump?
'We hebben een groots economisch plan', kondigde Donald Trump in zijn overwinningsspeech aan. Wat houdt zijn 'trumponomics' in? De nieuwe president van Amerika kan twee kanten op. (+)

Plusteken achter artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik leef al 27 jaar met een donkere wolk boven mijn hoofd'
De diagnose 'kanker met uitzaaiingen' was nog niet zo lang geleden een doodvonnis. Steeds vaker leeft de patiënt nog jaren, zelfs meer dan tien jaar. Hoe is het om als chronisch zieke kankerpatiënt te leven? (+)

Tijd voor een cursus inlevingsvermogen
Als er één land is waar het succes van Trump geen verrassing had moeten zijn, dan Nederland. Wij waren gidsland immers. Eerst Fortuyn, toen Wilders, plus twee referenda met een luidruchtig nee. Wilders lijkt sprekend op Trump. Lees hier de volledige column van Martin Sommers (+).

Wat is de succesformule van Herman Koch?

Wat maakt de nieuwe Koch zo onmiskenbaar Kochiaans?
En daar is weer een nieuwe Koch: De greppel. De negende roman van Nederlands succesvolste schrijver, en het wordt geheid weer een bestseller. Hoe doet-ie het, wat is zijn succesformule? Haro Kraak ontleedt de methode-Koch (+).

Zelfs Betrouwbare Mannetjes kunnen niet voor relativering zorgen
De witte vrouwen hadden hun sisterhood half op de weg ingeparkeerd, veel latino's waren toch voor een medeverkrachter gegaan en de zwarte mannen bleken te lui om even vijf uurtjes in de rij te gaan staan voor het enige plaatselijke stemlokaal. De media waren ziende blind geweest. Lees hier de rest van de column van De Betrouwbare Mannetjes (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden