Volkskrant Ochtend: Trump neemt FBI onder vuur | Dit 'jeugdzorgdorp' is zoals iedereen de zorg graag zou zien

Goedemorgen. Het is het mantra van de zorghervorming van 2015 en inmiddels een cliché geworden: burgers moeten 'in hun eigen kracht' worden gezet. Hoe gaat het de gemeenten, zorgverleners en patiënten af? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: prinses Beatrix viert haar 80ste verjaardag vandaag. In de luwte verricht ze nog heel wat taken.

Portret van Prinses Beatrix ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag.Beeld anp

Terwijl u sliep

Trump en conservatief Amerika nemen FBI onder vuur: welk kopstuk moet nu het veld ruimen?
Koppen rollen er al een tijdje in Washington. De laatste tijd is daarbij vooral de FBI doelwit. Want voor Trump en de andere Republikeinen is het roemruchte Bureau een bedenkelijk, om niet te zeggen vijandig bolwerk van Democraten.

Burger moest zelfredzamer worden en meer 'in zijn kracht' staan. Maar wat komt van die zorghervorming terecht?

Het is het mantra van de zorghervorming van 2015 en inmiddels een cliché geworden: burgers moeten 'in hun eigen kracht' worden gezet; oftewel, de overheid moet hen minder pamperen, de burger moet zo veel mogelijk zelfredzaam zijn en, als er problemen zijn, eerst zijn eigen netwerk inschakelen voor hulp. Hoe gaat het de gemeenten, zorgverleners en patiënten af? Het Sociaal en Cultureaal Planbureau onderzocht die vraag.

Russische schaatser mag wel naar Spelen maar wil niet vanwege 'smerige politieke spelletjes'
Olga Graf mag wel naar de Spelen, maar het hoeft niet meer van haar. De Russische langebaanschaatsster laat het grootste sporttoernooi ter wereld aan haar voorbijschieten omdat het verpest is door 'smerige politieke spelletjes'.

In iets meer dan vier uur van Amsterdam naar Londen met een rechtstreekse trein, het kan vanaf dit voorjaar

Hogesnelheidslijn de Eurostar gaat vanaf dit voorjaar rechtstreeks van Amsterdam en Rotterdam naar Londen rijden. Wel leidt de paspoortcontrole voorlopig nog tot extra oponthoud in Brussel.

Vandaag in het nieuws

Het Zweedse kledingconcern H&M zit in de problemen. Wat laten de jaarcijfers over 2017 zien? Op de 80e verjaardag van Beatrix brengt de NOS vanaf 20.30 uur twee feestprogramma's. De prinses viert haar verjaardag zelf pas later. De Palestijnse tiener die een Israëlische soldaat sloeg en een YouTube-ster werd staat terecht.

Aanraders van de redactie

Hof bepaalt of 99-jarige 'Moek' mocht sterven met hulp van zoon, terwijl de arts nu gewoon een pil zou geven
Tien jaar geleden hielp Albert Heringa zijn 99-jarige moeder bij haar zelfverkozen dood. De zaak ligt de rechterlijke macht zwaar op de maag. Vandaag spreekt een rechter zich er voor de vierde keer over uit. Wat de zaak schrijnend maakt, is dat Heringa in de huidige euthanasiepraktijk nooit in zijn 'noodsituatie' terecht zou zijn gekomen. (+)

Goh, dacht Sheila, toen een rapport verscheen dat bewijst dat Brexit slecht is voor Britse economie
Het nieuwe rapport waarin wordt voorgerekend dat vrijwel alle sectoren van de Britse economie beduidend slechter af zullen zijn na de Brexit verraste columnist Sheila Sitalsing absoluut niet. En alle bijbehorende gevolgen ook niet. 'Zoals de grote filosoof Bob Marley al eens dichtte: 'You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.'' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De Dood huist in de vuile lucht van de stad Zenica. En iedereen weet wie de schuldige is
Oude diesels, kolenstook en zware industrie maken de hemel boven Bosnië-Herzegovina tot de smerigste van Europa. Vooral in de koude maanden kun je buiten amper ademhalen. Zieke omwonenden weten wie de schuldige is. (+)

Beatrix wordt 80, geleidelijk trekt ze zich terug uit het publieke leven

De voormalige koningin viert haar 80ste verjaardag vandaag in besloten kring. In de luwte verricht ze nog heel wat taken, maar dat wordt geleidelijk minder. Haar passie blijft beeldhouwen en ze is een enthousiaste oma. (+)

Oud-medewerkers van Arcelor Mittal Fadil Bavramovic (75) en Serif Sisic (78). Bavramovic toont het gat in zijn keel.Beeld Nicola Zolin

Dick Berlijn: 'Ik viel op mijn vrouw omdat ze niet bang was zich in een discussie te mengen'
Wat betekent het om nu man te zijn? Oud-gevechtsvlieger Dick Berlijn: 'Vliegen is een val die je zelf controleert.' (+)

Dit dorp is zoals iedereen de jeugdzorg graag zou zien
'Dit dorp heeft honderdveertig huizen en honderdtwintig uit huis geplaatste kinderen. Het bestaat een eeuw. Het is een jeugdzorgdorp, Dit dorp is zoals iedereen de jeugdzorg graag zou zien, en de ouderenzorg ook trouwens, en een hoop andere zorg.' Dit dorp is De Glind. Verslaggever Toine Heijmans schreef er deze column over. (+)

Dick Berlijn.Beeld Imke Panhuijzen / Hoed: De Hoedenmaker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden