Volkskrant Ochtend: Trump en Poetin ontmoeten elkaar op de G20 | Geef Bassie & Adriaan de eer die ze verdienen

Goedemorgen. Op de G20, die vandaag van start gaat, zal het dan toch echt gebeuren: Trump en Poetin ontmoeten elkaar. De grote vraag: zet Trump de recente strenge lijn van zijn ministers voort of laat hij zijn sympathie voor de dictatoriale leider de boventoon voeren? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: dit ging er mis bij de omvorming van de Gemeentelijke BasisAdministratie en het is hoog tijd dat Bassie & Adriaan de eer krijgen die ze verdienen.

Protest in Hamburg tegen de G20-top die daar gehouden wordt. Beeld getty
Protest in Hamburg tegen de G20-top die daar gehouden wordt.Beeld getty

Terwijl u sliep

Trump en Poetin ontmoeten elkaar vandaag dan toch echt
De ontmoeting van Donald Trump met Vladimir Poetin, vrijdag in Hamburg, is het voorlopige hoogtepunt van hun tot dusver volstrekt onduidelijke relatie - we weten niet eens of ze elkaar echt voor het eerst ontmoeten. Grote vraag is of Trump de recente strenge lijn van zijn ministers voortzet, of zijn sympathie voor een dictatoriale leider de boventoon laat voeren. Volg de gebeurtenissen in ons liveblog.

Den Haag is klaar met trage postbezorging: buitenlandse oproepkaarten liever digitaal
Nederlandse kiezers in het buitenland moeten hun oproepkaart voortaan digitaal ontvangen. Dat voorkomt problemen met trage en onbetrouwbare postbezorging. Bij de verkiezingen voor de Tweede kamer in maart kregen veel Nederlanders die over de grens wonen hun stembewijzen niet of te laat.

Eerste klimaatneutrale energiecentrale ter wereld komt in Eemshaven
Nederland krijgt in de Eemshaven de eerste grote, klimaatneutrale waterstofcentrale ter wereld. Nuon, Gasunie en de Noorse oliemaatschappij Statoil gaan nauw samenwerken om een deel van Nuons Magnum-centrale vanaf 2023 te laten draaien op waterstof.

Voor het eerst verre planeten ontdekt met Nederlands instrument
Astronomen van de Leidse Sterrewacht hebben met een relatief goedkope camera-opstelling twee grote, hete planeten ontdekt. Het is voor het eerst dat er met een Nederlands instrument exoplaneten zijn gevonden - planeten bij andere sterren dan de zon. Teamleider Ignas Snellen verwacht dat er de komende jaren nog veel zullen volgen.

null Beeld
Beeld

Vandaag in het nieuws

Het zal u niet ontgaan zijn: de G20 gaat van start in Hamburg. In Groot-Brittannië organiseert de regering een conferentie over het vertrek uit de EU voor het bedrijfsleven. Dichterbij huis: de twaalfde pro forma-zitting in het proces tegen Willem Holleeder vindt vandaag plaats en voor Midden-Nederland begint de zomervakantie.

Aanrader van de redactie

In Warschau smulden ze van Trumps spierballentaal
Op Poolse bodem schetst Donald Trump donderdag zijn visie op de wereld: 'Heeft het Westen wel de wil om te overleven?' De Polen smulden van zijn onverzoenlijke taal. (+)

Verlofstress slaat toe wanneer de opvattingen opraken
Wanneer de journalistiek zich opmaakt voor haar eigen variant van de barre tocht door de woestijn: de komkommertijd. Dan is het tijd voor vakantie. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Wat ging er in hemelsnaam mis bij de omvorming van de Gemeentelijke Basis Administratie?
De mislukte modernisering van het bevolkingsregister heeft tot dusverre al 90 miljoen euro gekost. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) laten weten aan de Tweede Kamer. Hij besloot woensdag de stekker uit het project te trekken, nu blijkt dat een centraal computersysteem van alle persoonsgegevens niet te bouwen is. Daarmee is wederom een groot ict-project van de overheid volledig mislukt.

Waarom Bassie & Adriaan een standbeeld verdienen in hun stad
Vlaardingen heeft weinig om trots op te zijn. Behalve Bassie & Adriaan, kinderidolen en grote verbinders. Hoog tijd dat ze de eer krijgen die ze verdienen. (+)

Bassie & Adriaan Beeld anp
Bassie & AdriaanBeeld anp

De diva keert weder: Gladys Knight op North Sea Jazz
Soulliefhebbers kijken er reikhalzend naar uit: na 25 jaar treedt de legendarische zangeres Gladys Knight weer op in Nederland. Wat zal ze zingen? Plus zeven tips voor het 42ste North Sea Jazz Festival in Rotterdam, waar de komende dagen de muziek uit de hele wereld klinkt. (+)

In Eftelingistan gaat alles sneller dan je dacht
Sinds Geert Wilders rondbazuint dat hij zo graag in de Efteling komt en tien keer achter elkaar in de 'Droomvlucht' gaat, ging de lol er wat af. Toen ik dat ook nog eens opschreef, kreeg ik woedende reacties van een harde kern van Efteling-supporters. Opmerkelijk veel jonge witte mannen zonder genade voor fantasiesceptici. Hielp de onschuld van het themapark ook niet vooruit. (+)

Gladys Knight Beeld getty
Gladys KnightBeeld getty
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden