Volkskrant Ochtend: Trump brengt VS naar de rand van politieke crisis met ontslag FBI-baas

Goedemorgen. Trump ontslaat FBI-baas en brengt VS naar de rand van een politieke crisis. De eerste tien finalisten van het songfestival zijn bekend, waaronder België. Voor 213 duizend leerlingen is het vandaag een spannende dag: de examens in het voortgezet onderwijs beginnen. En, de toekomst: met een duurzame warmtepomp de winter door. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Terwijl u sliep

Trump brengt VS naar de rand van politieke crisis met ontslag FBI-baas
Met het ontslag van FBI-directeur Stephen Comey heeft de Amerikaanse president Donald Trump Washington naar de rand van een politieke crisis gebracht. De vraag is wie nu het politieonderzoek naar de Russische banden van Trump moet gaan leiden.

Songfestival: eerste tien finalisten bekend, onder wie België
Gisteren waren alle 18 inzendingen van de eerste halve finale van het songfestival live te bewonderen. Nederland deed nog niet mee. Onze buren zijn wel al door naar de finale aanstaande zaterdag. Wie viel nog meer op in Kiev?

Dure examentraining vergroot kans op ongelijkheid onderwijs
Tienduizenden scholieren hebben dit jaar bij een commercieel bureau examentraining gevolgd voor het centraal eindexamen dat vandaag begint. Het merendeel (82 procent) van de scholen biedt leerlingen ook extra training aan buiten gewone schooluren, soms in samenwerking met een extern bureau. Eén op de vijf scholen vraagt geld voor die cursussen.

Twee nieuwe slachtoffers misbruik PSV melden zich
Bij voetbalclub PSV en de Volkskrant hebben zich twee nieuwe slachtoffers gemeld die zeggen te zijn misbruikt op de club. Het gaat om een jeugdspeler uit de jaren zeventig en een jeugdspeler uit de jaren tachtig.

Vandaag in het nieuws

Voor 213 duizend leerlingen is het een spannende dag. De examens in het voortgezet onderwijs beginnen.

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, komt op bezoek in de Tweede Kamer.

Broederstrijd in Madrid: Atlético moet een 0-3 achterstand tegen Real zien om te buigen.

Aanraders van de redactie

Examentrainingen worden steeds populairder
Ouders willen het beste voor hun kind. En dus zijn ze bereid te betalen om kindlief voor te bereiden op examens. De markt speelt hier handig op in. 'Maar ergens wringt het.'

EU die ontwikkelingslanden arm hield, gaat nu anderen aanzetten tot eerlijke handel
Woensdag volgt de Europese Commissie met een pleidooi voor 'het aanpakken van de schadelijke gevolgen van globalisering'. Ik vind het mooi: de Europese Unie die met een destructief landbouwbeleid jarenlang ontwikkelingslanden arm heeft gehouden, gaat nu anderen aanzetten tot eerlijke handel. Lees hier de hele column van Sheila Sitalsing.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

De toekomst: met een duurzame warmtepomp de winter door
Om de CO2-uitstoot naar bijna nul te brengen, zullen de cv-ketels in woningen plaats moeten maken voor warmtepompen. Er zijn nog wel wat obstakels, weten ook drie vroege gebruikers.

De mooiste Giro D'Italia
De honderdste Giro d'Italia moet de Ronde van heel Italië worden. Wij reisden langs het parcours en verzamelden de mooiste verhalen. Over wielrennen natuurlijk, én over Italië en de Italianen.

Gerard Platjouw met zijn warmtepomp. Beeld Marcel Wogram
Gerard Platjouw met zijn warmtepomp.Beeld Marcel Wogram

De autismegeleidehond als trouwe toeverlaat van kinderen met autisme
Vroeger moest Juul vaak huilen en had hij nachtmerries. Hoe heeft autismegeleidehond Tasha het leven voor hem en zijn ouders zo veel makkelijker kunnen maken?

Het enige wat Luc wil, is dat hij straks nog met zijn zoontje naar het voetbal durft
Luc van Iersel zit in vak M en voelt de warmte van de fakkels. Hij is van de harde kern, beter: de 'vaste kern'. Het is de laatste wedstrijd van het seizoen en er staat niets op het spel. Luc kent de club keigoed: hij was zelf ballenjongen. Voetbalbloed van vader op zoon, zoals het hoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden