Volkskrant Ochtend: Trump: beide kampen schuldig aan geweld Charlottesville | Elvis is 40 jaar dood - dit zijn onze beste Presley-verhalen

Opnieuw stelt Trump dat beide kampen, links en rechts, verantwoordelijk zijn voor het geweld en de chaos in Charlottesville. Vier van zijn belangrijke adviseurs stappen op omdat de Amerikaanse president zo traag was met het veroordelen van extreem-rechts. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: Richard krijgt te horen dat zijn auto gepikt is, terwijl-ie gewoon voor de deur staat en zo stappen de hockeydames uit de schaduw van de gouden generatie.

null Beeld afp
Beeld afp

Terwijl u sliep

Nederlands voorstel over bestrijding autodiefstal krijgt te weinig steun in EU
De aanpak van autodiefstal in de Europese Unie levert veel meer resultaat op als Nederlandse voorstellen voor betere uitwisseling van informatie tussen lidstaten worden doorgevoerd. Dat zegt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Volgens de stichting zou het criminelen veel moeilijker kunnen worden gemaakt om een gestolen voertuig in een ander land geregistreerd te krijgen, maar krijgt een Nederlands voorstel daartoe binnen de EU te weinig steun.

Trump zegt (opnieuw) dat beide kampen schuldig zijn aan geweld in Charlottesville
De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat linkse demonstranten medeverantwoordelijk voor het geweld en de chaos in de stad Charlottesville afgelopen weekeinde. Trump zei dinsdag in New York dat linkse en rechtse betogers elkaar te lijf gingen met stokken. 'Het was vreselijk om te zien'.

Shells klimaatdoelen zijn geen halszaak voor verzekeraars
Verzekeraars staan niet te trappelen om Shell vergaande klimaatdoelen op te leggen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar het stemgedrag op de laatste aandeelhoudersvergadering van de oliemaatschappij.

Verborgen werkloosheid daalt maar blijft aanzienlijk
De verborgen werkloosheid daalt, maar blijft ondanks de economische groei aanzienlijk. Ruim 1,3 miljoen Nederlanders zouden graag (meer) willen werken.

Vandaag in het nieuws

Elvis Presley is vandaag precies 40 jaar dood. Door de jaren heen hebben we een hoop over The King geschreven, we verzamelden de mooiste stukken voor u. Ook vandaag speelt FC Utrecht de eerste playoff-ronde van de Europa League. Om 18.00 uur treffen ze Zenit Sint-Petersburg in de Galgenwaard.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

Richard krijgt te horen dat zijn auto gepikt is. Terwijl-ie gewoon voor de deur staat
In het ene land stelen criminelen een auto, in het andere de gegevens van een identieke auto. Zo kunnen zij een auto 'klonen' - en Richard uit Amersfoort weet tot welke kafkaiaanse toestand dat kan leiden. (+)

Loes Reijmer: wat heeft Taylor Swift te winnen bij het ontslag van een lokale radiopresentator?
Misschien rolt u weleens met de ogen bij dat nieuw feministisch elan. Bij vrouwen die in elke discussie mansplaining roepen, in katzwijm vallen als Lena Dunham weer naakt door het beeld rent en de witte man overal de schuld van lijken te geven. En dat begrijp ik wel. Maar ik zie ook de emancipatoire opbrengst. (+)

Dat het katholicisme wegkwijnt merk je niet bij de Maria-verering in Heiloo
Het katholicisme kwijnt weg, kerken lopen leeg, maar op Maria-Tenhemelopneming trekt 'het putje van Heiloo' elk jaar meer pelgrims voor het geneeskrachtige water. Ook elders in Nederland groeit de Mariaverering. (+)

Processie bij de RunxPut met heilzaam water op het voorhoofd van de Genadekapel in Heiloo. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Processie bij de RunxPut met heilzaam water op het voorhoofd van de Genadekapel in Heiloo.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zo stappen de hockeydames uit de schaduw van de gouden generatie
Het vernieuwde Wagener Stadion is vanaf vrijdag het decor voor het EK hockey, waar de vrouwen met een gerenoveerd team na zes jaar de Europese titel willen veroveren. Drie speelsters vertellen over de erfenis van de gouden generatie, die stopte na de Spelen van Rio. Marloes Keetels (aanvoerder) en Caia van Maasakker (strafcorner) moeten uit de schaduw van Maartje Paumen stappen. Anne Veenendaal vecht met Josine Koning om de plaats van keeper Joyce Sombroek. (+)

De man die ruimtesonde Rosetta te pletter liet slaan - en zo de eer van de ESA redde
Hij had de touwtjes in handen bij de unieke, spectaculaire ruimtereis van een onbemande wetenschappelijke sonde naar een komeet. Dat ging hem niet in de koude kleren zitten. (+)

Tv-recensie: Vice News legt feilloos bloot hoe normaal geweld is voor Amerikaans extreem-rechts
Een special van Vice News over het geweld in Charlottesville stemt verdrietig en veroorzaakt woede. (+)

Komeetonderzoeker Fred Jansen thuis in Leiderdorp: 'Ik heb me het schompes gewerkt en ben er in feite ook te ver in gegaan.' Beeld Aurélie Geurts
Komeetonderzoeker Fred Jansen thuis in Leiderdorp: 'Ik heb me het schompes gewerkt en ben er in feite ook te ver in gegaan.'Beeld Aurélie Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden