Volkskrant Ochtend: Transgenders vaker werkloos of arbeidsongeschikt | Brussel: schade door globalisering inperken

Goedemorgen. Transgenders in Nederland zijn vaker dan gemiddeld werkloos of arbeidsongeschikt. De Europese Commissie bepleit voor het eerst een alomvattende aanpak om de schadelijke effecten van de globalisering in te perken. En in de top van het Poolse leger is een grote kaalslag gaande. Lees dit en meer in ons ochtendoverzicht.

Redactie
Libris-winnaar Alfred Birney. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Libris-winnaar Alfred Birney.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Europese Commissie pleit voor aanpak harde kanten van globalisering; 'Anders keert burger zich af van EU'
De Europese Commissie bepleit voor het eerst een alomvattende aanpak om de schadelijke effecten van de globalisering in te perken. Vrijhandel moet eerlijke handel worden, is de leidraad van een nota die de Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Katainen (Banen, Concurrentie) woensdag presenteren. Zo niet, dan keert de burger zich af van de Europese Unie.

Transgenders vinden moeilijk werk: vaker zijn ze werkeloos, arbeidsongeschikt of in de bijstand
De 48 duizend transgenders in Nederland zijn vaker dan gemiddeld werkloos of arbeidsongeschikt, blijkt uit een rapport van het SCP. 'Een zorgwekkende situatie.'

Doofpot bij Korps Mariniers: officier troggelde collega's geld af
De leiding van het Korps Mariniers heeft geprobeerd de zaak van een hooggeplaatste officier die in 2013 zijn collega's onder valse voorwendselen tienduizenden euro's aftroggelde in de doofpot te stoppen. De legerleiding was bang voor negatieve publiciteit.

Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs met De tolk van Java
De Libris Literatuur Prijs is toegekend aan Alfred Birney (65) voor zijn roman De tolk van Java. Maandagavond kreeg de Haagse schrijver de prijs van 50 duizend euro uitgereikt. De andere genomineerden waren Jeroen Olyslaegers, Marja Pruis, Arnon Grunberg, Walter van den Berg en debutante Lize Spit.

Een grote anti-terreuroefening van het Korps Mariniers in 2015. Beeld Arie Kievit
Een grote anti-terreuroefening van het Korps Mariniers in 2015.Beeld Arie Kievit

Vandaag in het nieuws

Na een lange, verwarrende zoektocht presenteert de KNVB de nieuwe bondscoach: Dick Advocaat. Rusland toont het wapentuig tijdens de 9 meiparade op het Rode Plein in Moskou. In Kiev begint het Songfestival. De Nederlandse dames van O'G3NE komen donderdag in actie. En de Etna, de rokende vulkaan op Sicilië, is vandaag het slotdecor van de Giro d'Italia.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Aanraders van de redactie

Waarom Poolse officieren massaal uit het leger stappen
De ene na de andere topmilitair stapt op of wordt ontslagen uit het voor de NAVO belangrijke Poolse leger, sinds de omstreden Antoni Macierewicz minister van Defensie is. Twee oud-officieren schetsen een onthutsend beeld. (+)

Het zou gaan corruptie, maar toen kwam Trump
Met massale betogingen brachten de Zuid-Koreanen hun corrupte president ten val. Vandaag mogen ze een nieuwe kiezen. De campagne gaat plotseling over wie het Amerikaanse raketschild moet betalen. (+)

Bert Wagendorp: het populisme is toch geen onstuitbare stoomwals
Voor Wilders restte er na de afgetekende zege van Macron weinig anders dan het wanhopige ontkennen van de feiten. De 34 procent van Le Pen vormen volgens de Twittermaniak 'nog maar het begin' en de patriottische lente waarover hij nu al maanden bazelt komt er nog steeds aan, schrijft Bert Wagendorp in zijn column. (+)

Schoolkinderen in Seoul leren hoe ze gasmaskers omdoen, als Noord-Korea een chemische aanval zou uitvoeren. Beeld Hollandse Hoogte
Schoolkinderen in Seoul leren hoe ze gasmaskers omdoen, als Noord-Korea een chemische aanval zou uitvoeren.Beeld Hollandse Hoogte

'Ik kan goed timmeren en klimmen'
Marie's gaat op haar lievelingsdag eerst naar zwemles, dan naar de bioscoop en daarna pizza salami eten. Een portret van een kind in haar slaapkamer. Dit ben ik: Marie Korving (5) (+)

Deze psycholoog wijst op het nut van narcisme
Behandeling van narcistische stoornissen is mogelijk, maar erg lastig. 'Het begint altijd met meegaan in de waan.', zegt klinisch psycholoog prof. Jan Derksen (+)

Verslaggeverscolumn: wat 39 miljoen kilo 'eetrijpe' avocado's over ons zeggen
Nederlander is na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Wat zegt dit over ons? Margriet Oostveen zoekt het antwoord bij een avocado-importeur in Poeldijk. (+)

Marie Korving: 'Ik geef vaak snoepjes aan mijn zussen, en daar hoef ik nooit iets voor terug.' Beeld Adriaan van der Ploeg
Marie Korving: 'Ik geef vaak snoepjes aan mijn zussen, en daar hoef ik nooit iets voor terug.'Beeld Adriaan van der Ploeg

undefined

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden