Volkskrant OchtendDonderdag 11 februari

Volkskrant Ochtend: Torenhoge boete OLVG om schenden privacy patiënten • Het aantal Nederlanders met overgewicht groeit. Dat kan zo niet langer, vinden drie grote zorgverzekeraars

Redactie
Het OLVG West in Amsterdam. Beeld EPA
Het OLVG West in Amsterdam.Beeld EPA

Nieuws

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG krijgt een boete van 440 duizend euro; het heeft de privacy van patiënten geschonden. Het is de tweede keer dat een ziekenhuis door de Autoriteit Persoonsgegevens wordt bestraft, omdat medewerkers te gemakkelijk konden rondneuzen in medische dossiers.

Het Nederlandse zorgstelsel is gericht op ziekte, niet op gezondheid. Dat moet veranderen, vinden de bestuursvoorzitters van Zilveren Kruis, CZ en Menzis. Zij prediken een revolutie: stel zorgverleners verplicht om aan de preventie van gezondheidsklachten te werken.

Slachtoffers van de toeslagenaffaire is jarenlang de toegang ontzegd tot rechtsbijstand. Gedupeerden die aanklopten voor een gratis advocaat bij het Juridisch Loket om beslissingen van de Belastingdienst aan te vechten werden weggestuurd. Dat gebeurde ook met advocaten die een vergoeding vroegen om slachtoffers bij te staan.

Dat de elektrische auto een positief effect heeft op het klimaat en de luchtkwaliteit in binnensteden, is bekend. Maar dat hij ook tot verbroedering leidt tussen twee gezworen vijanden is nieuw.

In de grootste diepvrieskist van Nederland, de met een dak afsluitbare Johan Cruijff Arena, liet eerst Ajax en later ook PSV het voetbalhart ontdooien met een fijne demonstratie van het beste clubvoetbal dat Nederland te bieden heeft.

Rob Jetten (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) kijken naar Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het COC-verkiezingsdebat.  Beeld ANP
Rob Jetten (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) kijken naar Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het COC-verkiezingsdebat.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

De verkiezingscampagne moet nog op stoom komen, maar achter de schermen woedt het gevecht om de deelname aan de televisiedebatten, die crucialer zijn dan ooit. Voor de PvdA zijn de vooruitzichten somber.

Sheila Sitalsing: ‘Ook het bedrijfsleven wil nu dat meisjes in bomen kunnen klimmen.’

Vijf activisten die tien jaar geleden deelnamen aan de volksopstand tegen president Moebarak maken de balans op. ‘Ik ga geen gevecht meer aan dat ik niet kan winnen.’

Waarom er steeds minder gespeeld wordt in groep 8: ‘Als iemand in ons gezin corona krijgt, komt dat dus door mij.’

Barbara Stok bedenkt ‘Jan, Jans en de kinderen’: ‘Ik probeer niet in Jan Kruis’ schoenen te gaan staan’.

Verslaggever Ariejan Korteweg: Kamerlid Chris van Dam kiest voor de Omtzigtroute, en hij niet alleen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden