Volkskrant Ochtend: Topinkomens stijgen alweer explosief | Jesse Klaver: mensen zijn wel klaar met dat gebeuk

GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver in zijn kantoor Beeld Hollandse Hoogte / Careman Fotografie

Terwijl u sliep

Topinkomens stijgen alweer explosief
Het beloningsseizoen bij de grote bedrijven moet nog beginnen, maar de eerste forse stijgingen voor de top zijn alweer aangekondigd.

Jesse Klaver: mensen zijn wel klaar met dat gebeuk
GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert in de Volkskrant op de verbazing die zijn besluit over de kabinetsbegroting heeft opgeroepen. Zijn partij, zo werd woensdagavond duidelijk, steunt die plannen sowieso. Heeft hij de oppositie niet vleugellam gemaakt?

Kan God van school worden gestuurd? Vier vragen over de vrijheid van het onderwijs
De Tweede Kamer houdt vrijdag een hoorzitting over het befaamde artikel 23 van de Grondwet waarin de vrijheid van onderwijs geregeld wordt. De politieke en maatschappelijke druk om religieus onderwijs in te perken neemt toe, uit bezorgdheid over islamitische scholen.

Vergeet Holland, in het buitenland is het voortaan The Netherlands
Wie zich overzees introduceert met het zinnetje ‘I come from Holland’ roept bij gesprekspartners het clichébeeld op van tulpen, molens, kaas en wiet. Het is niet langer meer het imago dat de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken in het buitenland willen uitdragen. Als het aan ambtenaren ligt, hebben bezoekers het straks alleen nog maar over ‘The Netherlands’.

Vandaag in het nieuws 

De Hoge Raad bepaalt vandaag of kosten voor het op recept zelf kweken van cannabis zorgkosten zijn. In Amsterdam wordt bij het Bijlmermonument herdacht dat in 1992 een El Al Boeing zich in twee flats boorde met 43 doden tot gevolg. En in Parijs wordt een monument tegen terrorisme onthuld, gemaakt door kunstenaar Jeff Koons.

Een gesluierde vrouw en kinderen in het gevangenenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Beeld Bulent Kilic / AFP

Aanraders van de redactie

Hoe haal je de terrorist uit de teruggekeerde Syriëganger?
In alle verborgenheid werkt een speciale eenheid in Nederland aan het deradicaliseren van teruggekeerde Syriëgangers. Emotioneel en soms gevaarlijk werk. ‘Zit daar ineens een hooggeplaatst kopstuk op de bank.’

Trump is de vleesgeworden vlucht vooruit
Donald Trump blijft maar doorgaan met schelden op zijn vijanden. Is dat een doordachte strategie? Of is dit nu eenmaal het karakter van de Amerikaanse president?

Tegenwoordig communiceren politie en criminelen via nieuwskolommen
‘Ooit communiceerden criminelen met cryptische boodschappen in contactadvertenties van ‘bepaalde kranten’,’ schrijft Jean-Pierre Geelen. ‘Nu communiceren politie en criminelen via nieuwskolommen.’ Op deze manier kunnen er tactische spelletjes gespeeld worden, maar ook grote fouten worden gemaakt. 

Zo heb je er twee, zo zijn het er zevenhonderd: een muizenplaag overspoelt ons land
Hoe krijg je muizen weg? Met water, laat boer Van Zandwijk zien. Gif mag niet meer. Hij legt ook uit waarom het nodig is: een ware plaag overspoelt het land nu muizen niet meer, zoals vroeger, ’s winters doodvriezen. En vanaf 2023 worden rattengif en rattenkorrels ook binnenshuis verboden.

Julius (94) wilde de oorlog als 19-jarige ‘eigenhandig beëindigen’
Toen zijn broer door de Duitsers werd doodgemarteld, veranderde voor Julius Vroom de oorlog. Hij vluchtte naar Hilvarenbeek en speelde een belangrijke rol in de bevrijding van Noord-Brabant. Althans, zo herinnert hij het zich.

Na de dood van zijn moeder heeft schrijver P.F. Thomése de roman Vaderliefde geschreven
P.F. Thomése (61) heeft de vele sterke verhalen van zijn familie vastgelegd in zijn nieuwe roman Vaderliefde.

Schrijver P.F. Thomése Beeld Frank Ruiter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden