Volkskrant Ochtend: Toegevoegd water in vlees moet eerlijk op etiket | Steeds meer ouderen wonen thuis

Goedemorgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de vleeswarenindustrie tot 10 juli gegeven om alle verpakkingen van een juist etiket te voorzien. Nu verkopen supermarkten producten die toegevoegd water niet correct vermelden. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: het aantal 65-plussers dat thuis blijft wonen, is in korte tijd snel toegenomen. De meeste ouderen gebruiken nauwelijks meer zorg dan de gemiddelde Nederlander.

Al in 1996 bleek bij onderzoek van de Consumentenbond 63 procent van de geteste hammen toegevoegd water te bevatten.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Etiketten vlees- en visproducten niet altijd eerlijk over hoeveelheid water

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de vleeswarenindustrie tot 10 juli gegeven om alle vlees- en visverpakkingen van een juist etiket te voorzien. Dat bevestigt de toezichthouder na vragen van de Volkskrant. Nu verkopen Nederlandse supermarkten vlees- en visproducten met etiketten die toegevoegd water niet correct vermelden.

Nederlanders hoopvol over eigen leven, minder over de maatschappij

Nederland telt voor het eerst in tien jaar meer optimisten dan pessimisten, jubelde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorige maand. Zijn al die optimisten ook hoopvol over de toekomst? Dat valt tegen, blijkt uit de vandaag gepubliceerde Hoopbarometer - een poging om het gemoed van de burger te vangen door hoop en vertrouwen als uitgangspunt te nemen. Nederlanders scoren ­gemiddeld een 6,1 op een schaal tot 10. (+)

94 procent van de ouderen woont nog thuis en houdt dat graag zo 

Steeds meer ouderen wonen thuis: ­inmiddels 94 procent. Vooral onder 85-plussers neemt het percentage thuiswonenden snel toe: van 65 procent in 2012 tot 72 procent in 2016. Dat blijkt uit de eerste Monitor zorg voor ouderen van de Nederlandse Zorg­autoriteit (NZa).

Vandaag in het nieuws

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken brengt in Marokko een bezoek aan Rabat. Scholieren en studenten in de VS houden een landelijke ‘walk-out’ om te protesteren tegen schietpartijen. In Amsterdam beginnen de testritten met de Noord-Zuidlijn, die eind juli moet gaan rijden.

Gaza - 06-04-2018. Palestijnse demonstranten evacueren een gewonde man tijdens protesten aan de grens met Israel.Beeld ap

Aanraders van de redactie

Gaza heeft medicijnen noch ziekenhuisbedden maar Israël blijft schieten

Bij demonstraties aan de grens tussen Gaza en Israël zijn de afgelopen weken al tientallen doden en honderden gewonden gevallen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van nieuwe patiënten niet aan en zijn de speelbal van de ruziënde machten: Israël, Hamas en de Palestijnse Autoriteit.

De eindtoets op het basisonderwijs wordt steeds minder belangrijk

180 duizend leerlingen in het basisonderwijs maken vanaf deze week de eindtoets, maar het belang ervan zakt weg. Hij telt minder mee voor het schooladvies en bovendien kiezen steeds meer scholen voor een alternatieve toets. Nog maar 64 procent van de leerlingen doet wat vroeger de Citotoets heette.

Is de status aparte voor de telecomsector noodzakelijk, of onvervalst protectionisme?

Het kabinet wil met een nieuwe wet de infrastructuur voor telefonie en internet beschermen tegen overnames die nationale belangen in gevaar brengen. Kapers krijgen een meldplicht. Een nobel streven, maar het verwijt van protectionisme kan op de loer liggen. (+)

Vlees mag waterig zijn als het etiket maar klopt (en dat is niet altijd zo) 

Het toevoegen van water aan het vlees gebeurt al jaren en is op zich niet verboden. Alleen moet het wel op het etiket staan. Dat is niet altijd het geval, bleek bij een steekproef van de Volkskrant.

Basisschoolleerling buigt zich over de Cito eindtoets.Beeld anp

Vijf beslissende ontwerpen uit de carrière van couturier Jan Taminiau

Morgen opent in het Centraal Museum Utrecht een tentoonstelling over de Nederlandse couturier Jan Taminiau (42). Voor de Volkskrant licht hij vijf beslissende ontwerpen uit zijn carrière toe. (+)

Waarom dode mensen post van de belasting krijgen

De vader van Jan Smits overleed tweeënhalf jaar terug, maar nog steeds krijgt hij post van de overheid. "Dode mensen horen geen post te krijgen. Het maakt mensen verdrietig," aldus Jan Smits. Maar bij de overheid lijkt niemand er iets aan te kunnen doen. Wordt het systeem machtiger dan haar schepper? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden