Volkskrant Ochtend: Tientallen veteranen met psychische nood dakloos –hulp defensie schiet tekort

Redactie
Bij Thuisbasis Veteranen kunnen militairen die de oorlog niet meer uit hun hoofd krijgen, beschermd wonen.  Beeld Linelle Deunk
Bij Thuisbasis Veteranen kunnen militairen die de oorlog niet meer uit hun hoofd krijgen, beschermd wonen.Beeld Linelle Deunk

Terwijl u sliep

Tientallen veteranen met psychische nood dakloos –hulp defensie schiet tekort
In Nederland leven tientallen veteranen op straat of in de daklozenopvang. Na terugkeer van hun militaire missies in het buitenland hebben zich bij hen ernstige psychische problemen geopenbaard, waarmee ze niet adequaat worden geholpen. Dat blijkt uit gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils.

Ongenaakbaar begint de premier aan zijn tiende jaar. Komt er nog serieuze concurrentie?
Als premierskandidaat laat Mark Rutte volgens kiezersonderzoek inmiddels iedereen ver achter zich. Dinsdag is zijn negende Prinsjesdag. Komt er nog serieuze concurrentie voor het Torentje?

Edward Snowden geeft na zes jaar uitleg over zijn onthullingen in zijn verdedigend boek Onuitwisbaar
Voor het eerst vertelt superklokkenluider Edward Snowden zijn persoonlijke verhaal, hoe hij besloot grootschalig afluisteren door de Amerikaanse NSA te onthullen. De balling in Moskou komt met een boek waarin hij vertelt over zijn ruzie met Julian Assange en zijn wantrouwen vanThe New York Times.

‘E-sigaret zorgt ook in Nederland voor klachten’
Ook in Nederland hebben mensen kwalen opgelopen door vermoedelijk het gebruik van de elektronische sigaret. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) aan Nieuwsuur. De vereniging heeft deze week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.

Vandaag in het nieuws

De regering van Zimbabwe organiseert vandaag een uitvaartdienst voor oud-president Robert Mugabe. Onder de aanwezigen zijn onder anderen de Chinese president Xi Jinping, de voormalige Cubaanse leider Raul Castro en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. In het Engelse Bournemouth houden de leden van de Labour Partij hun congres. Natuurlijk hoog op de agenda: de Brexit. In Nederland is het het hele weekend Open Monumentendag, met als thema: plekken van plezier.

Aanraders van de redactie

De klimaatcrisis laat ons de grenzen van de groei voelen
De grenzen aan de groei waarover al zolang wordt gesproken, worden ineens tastbaar. Maar de problemen van nu brengen oude deugden boven, al heet ‘beteugeling van onmatigheid’ nu vliegschaamte.

Everd stuurde zijn hele leven brieven aan de Amerikaan die hem redde
Everd Soons liep tijdens de oorlog een trauma op van de vele uren die hij als peuter alleen moest doorbrengen in de schuilkelder. De strijd om Maastricht was in volle gang. En toen verscheen daar plots de Amerikaanse militair William. Hij hield zijn leven lang contact met zijn ‘redder’.

Op de Thuisbasis Veteranen hoeven bewoners niets uit te leggen over hun pijn: ‘Wij doen hier iets dat defensie blijkbaar niet kan’
Normaal functioneren gaat niet meer, bij defensie vinden ze weinig steun. De Thuisbasis Veteranen vangt zwaar getraumatiseerde militairen op die nergens anders terechtkunnen. Maud Effting en Willem Feenstra brachten vijf dagen met hen door.

Op de Thuisbasis Veteranen.  Beeld Linelle Deunk
Op de Thuisbasis Veteranen.Beeld Linelle Deunk

Dromen van de contouren van vijftig miljard
‘Vrijdagmiddag meldde De Telegraaf dat in de Miljoenennota wordt gerept van een investeringsfonds’, schrijft Sheila Sitalsing. Ook liet minister Hoekstra voorzichtig weten dat het kabinet mogelijkheden zal onderzoeken om te investeren in onder meer innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur. Nogal een domper dus voor bewindslieden en Kamerleden die hoopte enkelen hobbyprojecten uit te kunnen voeren. Maar, stelt Sheila, ‘ook geruststellend, om dezelfde reden’.

Angela Groothuizen: ‘Je kunt je niet bezighouden met wat andere mensen van je denken’
Angela Groothuizen, tv-persoonlijkheid en heel lang geleden één van de Dolly Dots is bijna 60. Een gesprek over imago, televisie en haar open relatie: ‘Ik hoef niet, wat ik niet heb.’

Een beginneling, die struikelend en fouten makend probeert zich het vak van leraar eigen te maken
Merel van Vroonhoven zegde haar topbaan als bestuursvoorzitter van financiële waakhond AFM op om leraar in het speciaal onderwijs te worden. Hoe die opmerkelijke overstap verloopt beschrijft ze vanaf vandaag in een reeks columns.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden