OchtendnieuwsbriefZaterdag

Volkskrant Ochtend: Tienduizenden jonggehandicapten thuis zonder werk of uitkering | Waarom is gapen zo aanstekelijk?

Goedemorgen. Veel migranten lijden aan stress, ptss en depressie. Is Nederland wel goed ingespeeld op de problemen met getraumatiseerde statushouders? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: de allerlaatste Voetnoot van Arnon Grunberg staat woensdag 16 mei op de voorpagina. De schrijver neemt hier in dertien Voetnoten alvast afscheid.

Actievoerder Amber Bindels komt samen met actiegroep 'Wij Staan Op' op voor het belang van jonggehandicapten.Beeld HH/Merlijn Doorne

Terwijl u sliep

‘Tienduizenden jonggehandicapten tussen wal en schip’
Sinds gemeenten de verantwoordelijkheid hebben voor jonggehandicapten, zijn tienduizenden van hen thuis komen te zitten zonder werk of uitkering. Jeugdzorg Nederland schat dat het inmiddels om mogelijk 30 duizend jongeren gaat, drie keer meer dan de officiële raming van de overheid. Deze jongeren staan niet op de radar van de overheid, terwijl hun gemeente hen aan werk zou moeten helpen.

Dijsselbloem mengt zich in strijd om opvolging Donner als vicepresident Raad van State
Oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stelt zich kandidaat voor de opvolging van Piet Hein Donner als vicepresident van de Raad van State. Hij gaat daarmee de concurrentie aan met Thom de Graaf (D66), die als Donners gedoodverfde opvolger geldt. Intussen mort een deel van de Kamer over de gevolgde sollicitatieprocedure en krijgt steun van staatsrechtgeleerde Joop van den Berg, die de gang van zaken ‘klassiek 19de-eeuws’ noemt.

Hoe gaan we om met getraumatiseerde Syrische statushouders?
De Syriër die op 5 mei in Den Haag drie mensen neerstak, kampte met psychische problemen. Veel migranten lijden aan stress, ptss en depressie. Is Nederland wel goed ingespeeld op de problemen met getraumatiseerde statushouders?  

Protest in India houdt aan na verkrachting en verbranding van tienermeisje
In India is voor de derde keer in een week tijd een tienermeisje verkracht en daarna in brand gestoken. Het meest recente slachtoffer was 16 jaar oud. Ze overleed aan haar verwondingen nadat een 26-jarige man haar in brand stak.

Vandaag in het nieuws

Vandaag zijn de verkiezingen in Irak. In het stemhokje uiten zich de spanningen tussen de Verenigde Staten en buurland Iran.  Vanavond staat Waylon namens Nederland in de finale van het songfestival. Mét 'krumpende' dansers. 

Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Dit is de vrouw die Don't Look Back in Anger zong in Manchester
Manchester, 2017, drie dagen na de bomaanslag bij Ariana Grandes optreden. Op St Ann's Square zijn tienduizenden mensen bij elkaar gekomen voor 2 minuten stilte ter nagedachtenis van de vele slachtoffers. Dan, uit het niets, klinkt een lied. Lydia staat er zelf nog steeds van te kijken.

Arnon Grunberg over zijn allerlaatste voetnoot: 'ze was een veeleisende minnares'
De allerlaatste Voetnoot van Arnon Grunberg staat woensdag 16 mei op de voorpagina van deze krant. De schrijver neemt in dertien Voetnoten afscheid van zijn dagelijkse column. Om het af te leren, en opdat u even vooruit kunt.

Beeld illustratie: Enkeling, gebaseerd op een foto van Stephan Vanfleteren

De tot nu toe vrij onbekende dansstijl 'krump' krijgt meer aandacht dankzij Waylons Songfestival-act
Meer nog dan over zijn liedje ‘Outlaw in ’em’ ging het deze week over de vier dansers die Waylon tijdens het Eurovisie Songfestival omringden. Nadat zij hun muziekinstrumenten hadden weggesmeten, volgde een dansstijl, ‘krump’, die zich laat omschrijven als een agressieve, schokkerige vorm van breakdance. 

Waarom is gapen zo aanstekelijk?
Waarom werkt gapen zo aanstekelijk dat u nu al met moeite een gaap kunt onderdrukken? Fotograaf Bianca Sistermans portretteerde gapende mensen, wetenschapsjournalist Jop de Vrieze schrijft over wat we weten over... aah, daar gaan we al.

Beeld Bianca Sistermans

Saskia Noort: ‘Ik had dit boek niet geschreven als mijn verkrachter nog had geleefd’ 
Een succesvol schrijversechtpaar ziet hun huwelijk stranden in Stromboli, de eerste roman van Saskia Noort. Het schrijvende paar Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen praat met haar over succes, gepolariseerd Nederland, MeToo en het thema van de roman, seksueel geweld.  

Beeld Aurélie Geurts

De wereld mag dan misschien flink onveiliger zijn geworden de afgelopen week, zo voelde het helemaal niet 
Gevoel is een verradelijke raadgever, zeggen de Betrouwbare Mannetjes. Voor je het weet kom je als Marco K. in de kafkaëske situatie waarin je wordt beschuldigd van het niet-plegen van een misdrijf. Of heb je de hele week zitten mekkeren over dat liedje, maar rocken Waylon en zijn bij Tineke Verburg uit de kast getrokken tijgerprintjasje zich gewoon keurig naar de finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden