Volkskrant Ochtend: Testen, testen, testen, zegt de WHO. Waarom doen we dat dan niet? | Italië scherpt lockdown aan na hoogste aantal coronadoden in 24 uur

Redactie
Een labmedewerker voert een coronatest uit. Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Een labmedewerker voert een coronatest uit.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Terwijl u sliep

Testen, testen, testen, zegt de WHO. Waarom doen we dat dan niet?
‘Testen, testen, testen’, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan als strategie tegen corona: kom te weten wie het virus heeft opgelopen, en zonder ze af. Maar in Nederland blijkt de machine toch een beetje vast te lopen. Waarom eigenlijk?

Italië scherpt lockdown aan na hoogste aantal coronadoden in 24 uur
Bijna achthonderd doden in 24 uur. Sinds de eerste Europese coronadode een maand geleden in Italië viel, schrijft het land het ene trieste record na het andere op zijn naam. De twee recentste records werden zaterdagavond gebroken: de meeste besmettingen in een dag én het hoogste aantal doden in een etmaal.

Eerste coronapatiënt in Syrië – een land met slechts vier beademingsapparaten
In Syrië is zondagavond na dagen van ontkenning de eerste officiële coronabesmetting gemeld. Volgens minister van gezondheid Nizar Yazigi is een ‘buitenlander’ gediagnosticeerd met corona en zijn ‘passende maatregelen’ genomen om verspreiding te voorkomen, zo meldt het staatspersbureau Sana.

President Guinee drukt referendum door, deel volk woedend
In het West-Afrikaanse land Guinee zijn er zondag onlusten geweest. Dit gebeurde tijdens een omstreden referendum dat volgens critici bedoeld is om de ambtstermijn van de 82-jarige president Alpha Condé op te rekken.

Vandaag in het nieuws

PvdA’er en oud-staatssecretaris Martin van Rijn wordt beëdigd tot minister voor Medische Zorg. Het MH17-proces gaat door, maar vanwege het coronavirus zonder pers en publiek. En grotere gemeenten openen hun ‘coronaloketten’ voor steunaanvragen van zzp’ers.

Aanraders van de redactie

Wat doet de coronacrisis met de psyche van mens en maatschappij?
Het coronavirus heeft alles in Nederland op zijn kop gezet – en zal dat nog lange tijd blijven doen. Wat is het effect van de constante dreiging van een infectieziekte, de ontwrichte dagen en die abrupte onzekerheid op onze psyche en op de samenleving als geheel?

null Beeld Joren Joshua
Beeld Joren Joshua

Het coronavirus wijst ons de weg naar een radicale herziening van onze manier van leven
Sommigen zijn van mening dat in tijden van de coronacrisis er geen ruimte is voor een ander onderwerp dan het virus. ‘Onzin,’ schrijft Bert Wagendorp. ‘Corona verandert onze kijk op de wereld en onszelf’. Van de bio-industrie en arbeidsmarkt tot de inrichting van de democratie.

Op de fiets door een koortsig New York en een getemd Londen
Londen en New York, twee onvermoeibare metropolen waar het leven 24/7 tekeergaat, komen tot stilstand. In Manhattan hoor je soms alleen skateboards, in Londen rijden dubbeldekkers praktisch leeg rond. De correspondenten Patrick van IJzendoorn en Michael Persson bezien hun steden vanaf de fiets.

De handel in mondkapjes is een wildwestsector
Partijen worden gestolen, douanes houden mondkapjes tegen en leveranciers vragen woekerprijzen. Hoe regel je dat er voldoende mondmaskers naar Nederland komen? Liefst een miljoen extra per week.

Artsen over hun keuzes: ‘Boven de 70 niet naar de IC? Dat zijn indianenverhalen’
Nu in Brabant de ziekenhuizen vol zijn, dringt de vraag zich op: is er over een week nog genoeg plek op de afdelingen voor intensieve zorg in Nederland? En zullen artsen de vooral oudere coronapatiënten weigeren?

‘Als je maar genoeg van die kinderen houdt, komt het altijd goed, dacht ik’
Haar dochter Andrea stapte zes jaar geleden uit het leven. ‘Ik voelde me enorm mislukt na haar overlijden’, zegt Brigitte van de Koevering. ‘Het gemis is enorm, het verdriet wordt hanteerbaarder.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden