NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Tekort kraamverzorgenden zo groot dat ouders moeten delen | Rutte zet stug door: omstreden dividendplan blijft

Goedemorgen. Het tekort aan kraamverzorgenden is zo groot, dat ouders hun kraamverzorgende steeds vaker moeten ‘delen’ met een ander gezin. Ze krijgen dan drie uur per dag thuis hulp in plaats van zes. Dit gebeurt vooral in de Randstad en Brabant, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Verder in deze nieuwsbrief: het gaat met pijn, moeite en nauwelijks verholen chagrijn gepaard, maar het omstreden plan van Rutte III om de dividendbelasting te schrappen blijft overeind. En in Amsterdam is het lerarentekort zo opgelopen, dat gemeenteambtenaren te hulp gaan schieten op basis- en middelbare scholen.

Kraamverzorgende Margreet Heijkoop verschoont de vier weken oude Isak terwijl moeder Catharina en haar twee andere kinderen toekijken. Beeld Marcel van de Bergh
Kraamverzorgende Margreet Heijkoop verschoont de vier weken oude Isak terwijl moeder Catharina en haar twee andere kinderen toekijken.Beeld Marcel van de Bergh

Terwijl u sliep

Rutte zet door: omstreden dividendplan blijft overeind
Het gaat met pijn, moeite en nauwelijks verholen chagrijn gepaard, maar het omstreden plan van Rutte III om de dividendbelasting te schrappen, blijft overeind. Zelfs de soms moeizame begrotingsonderhandelingen tussen de regeringspartijen hebben daar de afgelopen twee weken geen verandering in gebracht, beamen ingewijden.

Premier Mark Rutte en Minister van Financiën Wopke Hoekstra.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte en Minister van Financiën Wopke Hoekstra.Beeld ANP

Nieuwe ouders moeten vaak kraamverzorgende delen door fors personeelstekort
Het tekort aan kraamverzorgenden is zo groot, dat ouders hun kraamverzorgende steeds vaker moeten ‘delen’ met een ander gezin. Ze krijgen dan drie uur per dag thuis hulp in plaats van de gebruikelijke zes uur. Dit gebeurt vooral in de Randstand en Brabant, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

In Amsterdam moet noodteam van ambtenaren, studenten en Syrische statushouders lerarentekort tegen gaan
Amsterdamse gemeenteambtenaren zullen komend schooljaar te hulp schieten op basis- en middelbare scholen. De gemeente heeft een team van beleidsmedewerkers opgetuigd om te voorkomen dat kinderen, bijvoorbeeld als gevolg van een griepgolf, zonder leraar komen te zitten. Dat maakt de gemeente vrijdag bekend.

Defensie geeft twee slachtoffers van treiterzaak Schaarsbergen twee ton
Defensie heeft twee van de drie slachtoffers in de treiter- en misbruikzaak bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen 200 duizend euro per persoon uitgekeerd als schadeloosstelling. Dat blijkt uit stukken in het strafdossier tegen de negen verdachten.

Vandaag in het nieuws

De voormalige Apache-piloot Roy de Ruiter krijgt uit handen van de koning de militaire Willems-Orde. ‘Queen of Soul’ Aretha Franklin, die twee weken geleden overleed, wordt begraven in Detroit. En de Nederlander Yvo T., die in Spa een politieagent doodschoot, verschijnt voor de Raadkamer.

Voormalige Apache-piloot Roy de Ruiter ontvangt vandaag de militaire Willems-Orde. Beeld Defensie
Voormalige Apache-piloot Roy de Ruiter ontvangt vandaag de militaire Willems-Orde.Beeld Defensie

Aanraders van de redactie

Kraamzorg – prachtig vak, maar je kunt er niet van rondkomen
Veel kraamverzorgenden zijn lyrisch over hun beroep, maar vooral de jonge generatie vindt het steeds vaker te zwaar en vertrekt. Een andere organisatie en betere betaling zouden het tij kunnen keren.

Zuid-Amerika kraakt onder migrantenstroom, maar laat Venezolanen niet vallen
Sinds het uitbreken van de crisis in hun land in 2013 zijn 2,3 miljoen Venezolanen naar hun buurlanden gevlucht. Die tonen zich solidair met de migranten, maar kunnen de toestroom amper aan. En het eind van de exodus is nog niet in zicht.

Een Venezolaanse migrant zit in een truck op weg naar Ecuador. Beeld AFP
Een Venezolaanse migrant zit in een truck op weg naar Ecuador.Beeld AFP

‘Zelfhulp onder vrouwen is big business, maar mannen nemen hun levensgeluk vaak niet serieus’
Nathan Vos schreef een boek over zijn broer die een eind aan zijn leven maakte, en begrijpt hem nu beter. ‘Mannen klooien vaak maar wat aan.’

Rutte vond zijn medestander volgens columnist Sheila Sitalsing in, jawel, Paul Polman.
In een filmpje legt de bestuursvoorzitter van Unilever uit hoe volgens hem het nieuws werkt. ‘Nu heeft Polman van veel dingen verstand. Dermatologisch geteste douchegel, poedersoepen, hoe je die lui in het Torentje ‘Hoe hoog?’ laat vragen wanneer je ‘Spring!’ zegt. Het nieuws zit daar niet tussen.’

Huizenkoorts onder de expats, huren slaan ze liever helemaal over
Expats zijn een steeds belangrijker kracht op de huizenmarkt. Huren is zo duur geworden dat ze liever kopen, zeker als er kinderen komen. Maar de aangekondigde versobering van het expatvoordeel kan hun slagkracht verminderen.

Verslaggever Margriet Oostveen bezoekt huisarts Madeleen Winkler, veteraan op het gebied van vaccinatiescepsis
‘We raakten gewend aan vijftig smaken chips, een vrijwillig levenseinde en het mantra ‘onderwijs op maat’. Dus nu willen ouders keuzevrijheid in het rijksvaccinatieprogramma. En Winkler geeft die desgewenst. Maar het RIVM kan dat natuurlijk nooit bieden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden