NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Tekort aan geneesmiddelen neemt nog verder toe | Cruciale dag voor het klimaatbeleid

Beeld Lex van Lieshout

Tekort aan geneesmiddelen neemt nog verder toe, minister verplicht aanleggen van voorraad
Medicijnfabrikanten hebben vorig jaar 1.390 meldingen gedaan van een dreigend geneesmiddeltekort. Een enorme stijging ten opzichte van 2017, toen er nog 536 keer aan de bel werd getrokken. De meldingen gingen over ruim duizend verschillende medicijnen, waarvan de farmaceut niet zeker was of er genoeg voorraad geleverd kon worden.

Franse gelehesjesbeweging deelt veelvuldig nepnieuws
De Franse belastingbetaler draait op voor de kosten van de nieuwe goudkleurige schoenen – à 750 euro – van presidentsvrouw Brigitte Macron. Een opzienbarend bericht, als het waar zou zijn. Maar dat is het niet. Het is een van de vele gevallen van nepnieuws die circuleren in de Facebookgroepen van de gelehesjesbeweging.

Minder zelfdodingen op het spoor: ‘sterkste daling in tien jaar’
Het aantal zelfdodingen op het spoor is het afgelopen jaar met 10 procent afgenomen, blijkt uit cijfers van ProRail. Volgens de spoorbeheerder sorteren de eigen preventiemaatregelen effect.

Brexit-debat wordt lijdensweg voor May: aangepast Brexitvoorstel met grote meerderheid verworpen
Het Britse Lagerhuis heeft ook het aangepaste Brexit-akkoord verworpen. Bij de stemming dinsdagavond bleken 391 afgevaardigden tegen te zijn, en slechts 242 voor.  

Vandaag in het nieuws

Het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal PLanbureau komen met hun analyses van het ontwerp-Klimaatakkoord. In Saoedi-Arabië begint het proces tegen vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul. En in Paradiso in Amsterdam wordt het programma voor de komende editie van Pinkpop gepresenteerd.

Aanraders van de redactie

Cruciale dag voor het klimaatbeleid: VVD en CDA wachten met klamme handjes
Vandaag krijgt de politiek antwoord op twee prangende vragen over het concept-Klimaatakkoord: gaat de CO2-uitstoot voldoende naar beneden en: hoe worden de lasten verdeeld tussen burgers en bedrijfsleven?

Ed Nijpels bij de presentatie van het KlimaatakkoordBeeld Hollandse Hoogte

Juist toen het in Anna Paulowna beter ging met de drank, werd een auto-ongeluk drie tieners fataal
Een auto-ongeluk na een avond drinken en blowen kostte drie tieners het leven in Anna Paulowna. Vandaag doet de rechter uitspraak tegen de bestuurder (20). De rechtszaak rakelt alles weer op in de kop van Noord-Holland, waar het drankgebruik van jongeren berucht is.

De Volkskrant introduceert hét hulpmiddel voor wie een elektrische auto zoekt
De Volkskrant introduceert een onlinezoekhulp voor elektrische auto’s. Handig, nu het aanbod snel groeit. 

Op pad met Guido Tichelman, opnameleider van klassieke muziek: ‘De kunst van klanktechnici is om de ruimte te vangen’
Als opnameleider geldt Guido Tichelman, die gespecialiseerd is in klassieke muziek, als een van de besten in zijn vakgebied. De Volkskrant woont een opname bij in de Waalse kerk in Amsterdam. Overal liggen kabels. Maar waarom staan die kerkbanken allemaal scheef?

De Waalse Kerk.Beeld Renate Beense

Nog 17 dagen om ‘doe het gewoon niet’ te smeken
‘Zeventien dagen hebben we nog. Zeventien dagen voordat ze vanaf het vasteland doodvermoeid ‘nou ga dan, in godsnaam, donder op en blijf weg’ zullen sissen. Zeventien dagen voordat de bruggen worden opgehaald en de valhekken neergaan, maar ook zeventien dagen om nog te duimen voor uitstel van Brexit,’  schrijft Sheila Sitalsing.

Is de burger klaar voor concrete klimaatmaatregelen?
Nu de klimaatplannen zijn doorgerekend, wordt het tijd voor concrete maatregelen. Nederland moet groener worden en dat zal de burger merken. Is die burger daar klaar voor? Het kiezerspanel van de Volkskrant weifelt nog. ‘Wonderlijk dat mijn eerste levensbehoefte – warmte – zo zwaar belast wordt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden