Volkskrant Ochtend13 september 2019

Volkskrant Ochtend: Tata Steel gaat asbestslachtoffers sneller schadevergoeding uitkeren | WOZ-waarde woningen bereikt hoogste niveau ooit

Esther Lüschen, dochter van asbestslachtoffer Willem Gerritsen, is dankbaar voor het besluit van Tata Steel. ‘Precies wat Willem zou hebben gewild.’ Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Esther Lüschen, dochter van asbestslachtoffer Willem Gerritsen, is dankbaar voor het besluit van Tata Steel. ‘Precies wat Willem zou hebben gewild.’Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Tata Steel gaat asbestslachtoffers sneller schadevergoeding uitkeren
Staalfabrikant Tata Steel buigt voor de asbestslachtoffers die bij het bedrijf gewerkt hebben. Voormalige werknemers of nabestaanden hoeven geen langdurige procedures meer te volgen om een schadevergoeding te krijgen. Ook gaat het bedrijf recent afgewezen zaken opnieuw bekijken.

WOZ-waarde woningen bereikt hoogste niveau ooit
De WOZ-waarde van woningen is voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, de hoogste waarde ooit. Dat is 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Pizza is alleen in Italië gezond – en nog negen onderzoeken die onbedoeld komisch zijn
Ook voor de man die aantoonde dat pizza gezond is, maar alleen in Italië, is er nu een plechtige onderscheiding. De als promovendus aan de Universiteit van Maastricht verbonden Italiaan Silvano Gallus heeft afgelopen nacht in de VS voor zijn pizzaonderzoek een IgNobelprijs ontvangen, een jaarlijkse humoristische prijs voor serieus onderzoek dat onbedoeld op de lachspieren werkt.

VS zegt bewijs te hebben dat Iran olie levert aan Syrië
De Verenigde Staten zeggen bewijs te hebben dat de Iraanse tanker Adrian Darya 1 zijn ruwe olie heeft overgedragen aan de Syrische regering. Daarmee verbreekt Iran de garantie dat het geen ruwe olie aan Syrië zou verkopen, zegt het het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanraders van de redactie

Dit is de voormalig katholieke schrijfster van het islamitische schoolboek over homoseksualiteit
Asma Claassen groeide op in een katholiek gezin, bekeerde zich tot de islam en schrijft nu het ene na het andere boek voor de islamitische jeugd. Haar lesboek voor pubers ligt onder vuur vanwege negatieve passages over onder andere homo- en transseksualiteit. Wie is deze vrouw?

Asma Claassen. Beeld Privécollectie
Asma Claassen.Beeld Privécollectie

Winnaar IgNobelprijs Andreas Voss toont aan: Roemeens geld ‘vies’, Indiase roepie ‘gezond’
De Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is een van de wetenschappers die afgelopen nacht in de VS een IgNobelprijs in ontvangst nam. De professor won de humoristische wetenschapsprijs in de categorie economie, ‘wegens het testen welk nationaal papiergeld het beste gevaarlijke bacteriën overdraagt’.

Sluit gerust die schooltjes, de vraag is alleen wat bereiken we er mee
Jean-Pierre Geelen zag in Nieuwsuur hoe islamitische weekendscholen worden geassocieerd met salafisme: het zou zelfs met de paplepel worden ingegoten bij de kinderen. Of het sluiten van die scholen effect heeft is echter nog maar de vraag. ‘Niet het denken is het probleem, maar wat ze ermee doen.’

Kan de webcamdocent de oplossing worden voor het lerarentekort?
Moet een leraar fysiek aanwezig zijn? Nee, zegt het bedrijf Like2Teach. De belangstelling voor hun webcamlessen groeit, niet in de laatste plaats door het nijpende lerarentekort. De Goudse Waarden in Gouda had donderdag de primeur.

Leerlingen van De Goudse Waarden kijken afwisselend van het digibord naar het scherm met de docent. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Leerlingen van De Goudse Waarden kijken afwisselend van het digibord naar het scherm met de docent.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl we hier ‘vluchtelingenmoe’ zijn, geeft mijn dochter dagelijks verslag uit vanaf Lesbos
De dochter van Marjon Bolwijn is vrijwilliger in een vluchtelingenkamp op Lesbos. Dagelijks stuurt haar dochter actuele berichten vanaf Lesbos. Gedoseerd mailt Bolwijn deze door naar buitenlandredacties. ‘Maar er is zoveel nieuws en misschien zijn we vluchtelingenmoe’, moet ze aan een teleurgestelde dochter uitleggen. Wat Bolwijn echter wel kan doen voor haar dochter, is haar column eraan wijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden