Volkskrant OchtendDinsdag 15 oktober

Volkskrant Ochtend: Syrië-crisis toont onmacht Europa aan | Zo ontmaskerde sterjournalist Ronan Farrow Harvey Weinstein

Door Turkije gesteunde Syrische strijders in gebed in de buurt van de stad Manbij in het noordwesten van Syrië.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Nu Europa zelf achter het stuur moet gaan zitten, weet het niet welke kant het op moet
De gebeurtenissen in Syrië laten opnieuw zien dat de Europese Unie er moeite mee heeft op diplomatiek en militair terrein snel en slagvaardig te reageren op acute crises. 

Haga Lyceum kan interim-bestuurder nog niet aanstellen ‘omdat hij geen moslim is’
De interim-bestuurder die het Cornelius Haga Lyceum maandag op last van de minister had moeten installeren, kan pas over enkele weken in functie treden. Omdat hij geen moslim is, moet de Amsterdamse school eerst de statuten wijzigen.

Slechts weinigen zullen de historische voetbalwedstrijd tussen Noord- en Zuid-Korea kunnen volgen
De voetbalteams van Noord- en Zuid-Korea spelen dinsdag een historische wedstrijd in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, maar weinigen buiten Noord-Korea zullen daar getuige van zijn. De totalitaire dictatuur weigert de tv-beelden door te sturen naar het zuiden. Ook journalisten en fans uit Zuid-Korea worden geweerd.

Trump kondigt sancties aan op Turkije, Syrisch leger rukt op naar het noorden
De Amerikaanse president Trump gaat sancties heffen op Turkije vanwege het destabiliseren van Syrië. De duizend Amerikaanse militairen die hij zou terughalen uit Syrië blijven in de regio om te voorkomen dat IS opnieuw kan groeien. 

Vandaag in het nieuws

De deadline voor het Witte Huis en het Pentagon om Oekraïne-documenten vrij te geven, verloopt. De rechtbank in Haarlem behandelt voor het eerst bezwaren tegen werkzaamheden rond het circuit van Zandvoort. In Parijs wordt de route van de Tour de France 2020 bekendgemaakt.

Aanraders van de redactie

Boeren forceren de deur van het provinciehuis in Groningen uit woede over het stikstofbeleid.Beeld ANP

Provinciale anarchie zet landelijk stikstofbeleid voorlopig op zijn kop
Met hun ‘stikstofbeleg’ hebben boze boeren een pikante overwinning behaald: provinciebestuurders in Overijssel, Friesland, Drenthe en Gelderland zijn bezweken onder de druk. De boeren zitten met hun actie plots overal aan de onderhandelingstafel.  

Johannes Kramer liet alles lopen bij een handvol trekkers op de stoep
Er zijn dagen dat Johannes Kramer niet in de krant staat, maar nu even wel. Door het ganse land weerklinkt zijn naam, stelt Sheila Sitalsing: ‘De boel in de fik steken om je gelijk te halen bij een bibberende bestuurder noemen we voortaan: even een Kramertje halen.’

‘Natural hair event’ in Nairobi stelt natuurlijk haar centraal voor de Afrikaanse identiteit
Een groeiende groep jonge, stedelijke vrouwen in Afrika doet ontkrullers en extensies in de ban en komt op voor hun oorspronkelijke haar. Op een event in Nairobi komen identiteits­denken en commercie samen.

Dit Oranje is in staat verrassing van het EK te worden
Virgil van Dijk als aanvoerder met gegroeide, mondiale uitstraling. Memphis Depay als onverwachte topschutter. Frenkie de Jong als hartstochtelijk verwelkomde vormgever. Georginio Wijnaldum als motor met schone energie. Oranje is veelbelovend op weg naar het EK.

Ronan Farrow.Beeld Hollandse Hoogte / Redux Pictures

‘Uiteindelijk is mijn boek over het onderzoek naar Weinstein best een optimistisch verhaal’
Van ontslag tot de hoogste journalistieke prijs: journalist Ronan Farrow zette alles op alles om Weinstein ten val te brengen. Vandaag komt zijn boek Catch and Kill uit. De Volkskrant sprak hem erover in New York.

Waarom een ex-asielzoeker solliciteert bij de immigratiedienst
Sahl Adam uit Soedan werkt voor de immigratiedienst. Acht jaar geleden liet Sahl alles achter in Sudan en vluchtte naar Egypte vanuit waar hij Nederland wist te bereiken per vliegtuig. Nu is Sahl nog drie vakken verwijderd van zijn master privaatrecht: ‘Om hier een plek te bemachtigen moet ik de normen en waarden kennen, en die liggen vast in de wetten van het recht’. Voor de verslaggeverscolumn sprak Toine Heijmans met Sahl. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden