Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Subsidie elektrische auto gaat vooral naar de rijken | Rutte III kan verder, maar niet zonder littekens

De achterkant van een Tesla Model 3 elektrische auto. Hoe duurder de auto en hoe hoger het inkomen van de zakelijk rijder, hoe groter de belastingkorting. Beeld REUTERS

Terwijl u sliep:

Helft subsidies elektrisch rijden in 2018 naar ‘rijke’ Tesla- en Jaguar-rijders
Een groot deel van de belastingkortingen voor elektrische auto’s is beland bij vermogende Nederlanders. Bovendien leidt de run op deze subsidie tot een tegenvaller van honderden miljoenen euro’s. 

VN-veteraan Patrick Cammaert alweer weg uit Jemen
Binnen zes weken nadat hij naar Jemen kwam om toezicht te houden op een wankel staakt-het-vuren, legt de Nederlandse generaal majoor der mariniers b.d. Patrick Cammaert zijn taken neer. Hij stelt dat het vanaf het begin zijn plan was om maar kort in Jemen te blijven.

Coalitieakkoord: pardon voor 600 kinderen
De coalitiepartijen zijn er dinsdagavond na dagen van koortsachtig overleg in geslaagd om een kabinetscrisis over het asielbeleid af te wenden. In ruil voor het snel toelaten van ruim 600 wachtende kinderen plus hun gezinsleden, in totaal naar verwachting zo’n 1300 mensen, krijgt de VVD op andere vlakken een restrictiever beleid. 

Klaas Dijkhoff (VVD) na overleg met de fractie. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Wat gaat Theresa May doen met het Brexitakkoord?
Na twee jaar onderhandelen met Brussel, een vernietigende nederlaag en een motie van wantrouwen van Labour geeft Theresa May het niet op: ze wil toestemming krijgen om alsnog het akkoord te redden. Wat is er in de tussentijd gebeurd? Dit schreven we er tot nu toe over.

Vandaag in het Nieuws:

Het Tweede Kamerdebat over de versoepeling van het kinderpardon staat vandaag gepland vanaf 10.15 uur. Venezolanen houden door het hele land protestmarsen tegen het regime van president Maduro. In Forth Worth in Texas is de eerste officiële overdracht van het F-35-toestel (de JSF) aan Nederland. En de koninklijke familie veilt onder meer een schets van Rubens uit de collectie van Willem II.

Aanraders van de redactie:

Terug naar de geboortestad van Juan Guaidó: de nummer één staatsvijand van Venezuela
Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president van Venezuela, bleef als kind al kalm toen een modderstroom zijn geboorteplaats overstroomde. Een eigenschap die hem nog steeds typeert, zeggen vrienden. ‘Ik wil dan schelden, Juan gaat de dialoog aan.’

Brexit? Britse parlementariërs beginnen al debatmoeheid te vertonen
De Britse premier Theresa May moet van het Lagerhuis opnieuw gaan onderhandelen met Europa over het voorkomen van een harde Ierse Grens. EU-president Donald Tusk liet direct weten dat daar geen sprake van kan zijn.

Boris Johnson in het Britse parlement, 29 januari. Beeld AP

Sheila Sitalsing: De VVD huldigt individuele mobiliteit als onvervreemdbaar liberaal principe
De kilometerbeprijzing, die was voor de VVD en het CDA nooit bespreekbaar. ‘Mensen in ons land willen het niet’, was het doorslaggevende argument. Maar dat bleek toch anders te zitten, schrijft Sheila Sitalsing

Het verhaal van Rembrandt en Saskia gidst ons door het 17de-eeuwse liefdesparcours
Verstandshuwelijk? Hartstikke verliefd waren ze, Rembrandt en zijn eerste vrouw Saskia. En ja, dat kon óók in de Gouden Eeuw, zien we in het Fries Museum.

Teloorgang langs de snelweg: OM eist negen maanden om fraude bij bouw nieuw hoofdkantoor KPMG
Het OM eist negen maanden cel tegen Jaap van Everdingen van KPMG, om fiscale fraude bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor langs de A9. ‘Het vertrouwen is beschaamd.’ De steraccountant ontkent de beschuldigingen.

Het hoofdkantoor van KPMG. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden