Volkskrant Ochtend: Strijd tussen Trump en oud-adviseur Bannon barst los | Nederlandse ridders, ze bestaan nog

Goedemorgen. De strijd om het ware populisme is ontbrand in Amerika, met de mogelijk definitieve breuk tussen Donald Trump en zijn voormalig topadviseur Steve Bannon. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: Volgens betrokkenen heeft PvdA'er William Moorlag in zijn sociale werkplaats niets fout gedaan. 'Dit lijkt op een afrekening'. En ridders (m/v): ze zijn er nog in het onttoverde Nederland, al krijgt vrijwel niemand hen ooit te zien.

Redactie
Donald Trump en Steve Bannon in betere tijden. Beeld afp
Donald Trump en Steve Bannon in betere tijden.Beeld afp

Terwijl u sliep

Wat deed PvdA'er Moorlag eigenlijk fout met zijn uitzendconstructie? 'Dit lijkt op een afrekening'
Volgens betrokkenen heeft PvdA'er William Moorlag in zijn sociale werkplaats niets fout gedaan. 'Dit lijkt op een afrekening.' De FNV waarschuwt dat hij niet de laatste zal zijn.

Populistische strijd tussen Trump en Bannon barst los: 'Hij is gek geworden'
De strijd om het ware populisme is ontbrand in Amerika, met de mogelijk ­definitieve breuk tussen president Donald Trump en zijn voormalige topadviseur Steve Bannon. Als de scheiding doorzet, zal rechts Amerika zich opnieuw moeten hergroeperen.

William Moorlag op de sociale werkplaats Beeld Twitter
William Moorlag op de sociale werkplaatsBeeld Twitter

Het ov staakt: vandaag rijden bijna geen streekbussen en regionale treinen
In het hele land rijden vandaag vrijwel geen streekbussen en minder regionale treinen door een staking. De chauffeurs en machinisten leggen het werk neer omdat ze een minder hoge werkdruk en meer loon eisen. De staking begon om 4.00 uur en duurt tot 23.00 uur.

Groningse fietsenmaker deed niet mee aan koopzondag: 23 duizend euro boete
Twee Groningse fietsenmakers moeten 26 duizend euro boete betalen omdat ze zich niet aan de openingstijden van hun winkelcentrum houden. Zo sluiten de twee hun fietsenzaak op koopavonden om 20 uur, terwijl de Vereniging van Eigenaren (VvE) van winkelcentrum Paddepoel eist dat ze tot 21 uur openblijven.

Vandaag in het nieuws

In Berlijn verklaart Tom Dumoulin waarom hij de Tour de France niet het speerpunt van zijn seizoen maakt. En wat doet nieuwe wet- en regelgeving met onze salarissen? Loonstrookverwerker ADP rekende het door en presenteert het resultaat. Het Zuidoosten van de VS werd ondertussen vannacht geteisterd door sneeuw en harde wind: wat is de schade? En in het streekvervoer staken de buschauffeurs: ze willen minder werkdruk en meer loon.

Aanraders van de redactie

Échte Nederlandse ridders verrichten hun werk in stilte
In Nederland zijn nog tweeduizend ridders en die zijn niet altijd adellijk, leerde promovendus en ridder Tom de Witt Hamer tot zijn verrassing. Bescheidenheid is een van de grootste deugden, maar dat wringt weleens met een van de grootste doelen: de caritas. (+)

Westerstormen volgen kan alleen dankzij de regionale omroepen
Zo je bij natuurgeweld van een hoogtepunt mag spreken, dan was dat woensdag de losgeslagen Ark van Urk, schrijft Bert Wagendorp. Vooral als je de rampspoed volgt op regionale omroepen. Het motto van de dag? Je doet wat je kunt, maar je moet ook sportief je verlies nemen. (+)

undefined

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Geneviève van Panhuys (53) van de Johanniter Orde Beeld Jiri Buller
Geneviève van Panhuys (53) van de Johanniter OrdeBeeld Jiri Buller

De Franse boer leeft in bittere armoede: 'Het is geen leven, maar overleven'
De kleine boer, eeuwenlang het symbool van de Franse volharding, kwijnt weg. Nog maar 3 procent van de Franse beroepsbevolking werkt in de landbouw. De boeren die er nog zijn, leiden veelal een nooddruftig bestaan. Is het tij te keren? (+)

Michiel Muller is geen rebel - tóch vecht hij steeds tegen de grote jongens
Michiel Muller is de man achter onlinesupermarkt Picnic. Vechten tegen de grote jongens is doorgaans niet zijn motivatie, zeggen vrienden en zakelijke contacten; Muller is geen rebel. Toch komt hij telkens in de rol van David tegenover Goliath te staan. (+)

undefined

Michiel Muller Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Michiel MullerBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Joaquin Phoenix: 'Trainen en op dieet voor een film? Dat haat ik, dat is ongeloofwaardig'
In You Were Never Really Here speelt Joaquin Phoenix weer zo'n griezelig goede, intense rol: een getraumatiseerde ex-militair die het opneemt tegen pedofielen. Regisseur Lynne Ramsay zag in Phoenix haar redder. (+)

Hoe Brazilië elk jaar wereldkampioen blik recyclen blijft.
'Ik zie ze dagelijks, struinend door mijn straat in het centrum van São Paulo, een dikke laag zwart eelt onder hun voeten. Met geconcentreerde blik turen ze naar opgehoopt afval in de goot, graaien in afvalbakken en scheuren vuilniszakken open. Bij iedere vondst lichten hun donkere ogen even op', aldus Marjolein van de Water in São Paulo.

undefined

Lynne Ramsay met Joaquin Phoenix Beeld epa
Lynne Ramsay met Joaquin PhoenixBeeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden