Volkskrant OchtendVrijdag 18 september

Volkskrant Ochtend: Strengere regels voor horeca in regio’s waar coronabesmettingen snel oplopen | Biden: Aanpak Trump bijna crimineel

Redactie
Een terrasje op de Nieuwmarkt in Amsterdam. 
 Beeld ANP
Een terrasje op de Nieuwmarkt in Amsterdam.Beeld ANP

Nieuws

Strengere regels voor horeca in regio’s waar coronabesmettingen snel oplopen
In de zes regio’s waar het aantal coronabesmettingen snel oploopt, moeten horecagelegenheden voortaan eerder sluiten. Om 01.00 uur gaan de deuren dicht, een uur daarvoor moeten de lichten al aan. Groepen in ­horecagelegenheden mogen niet groter zijn dan 50 personen.

Nederlands onderzoek naar ‘afkeer van andermans geluiden’ wint alternatieve Nobelprijs
Nederlands onderzoek naar de afkeer die het geluid van etende medemensen kan oproepen, is in de prijzen gevallen bij de Ig Nobels. Deze alternatieve Nobelprijzen zijn in het leven geroepen voor ‘prestaties die mensen eerst doen lachen, en dan doen nadenken’.

Aantal werklozen nam in tweede kwartaal toe en tóch is er reden voor optimisme
Het aantal Nederlanders met betaald werk is in het tweede kwartaal gedaald met een recordaantal van 132 duizend, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Toch is er reden voor optimisme.

Het woord is aan de premier, met een vijltje en twee uitgestoken handen
Ambachtsman Mark Rutte koerst ontspannen door het grootste politieke debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen.

Biden: ‘Op korte termijn vaccin verwachten is onredelijk’
Biden heeft de claim van president Trump dat er binnenkort mogelijk een coronavaccin is in de VS fel tegengesproken. ‘Het idee dat er een vaccin komt en alles morgen weer in orde is, het is simpelweg niet rationeel, niet redelijk.’

Bij een commercieel coronalab op het Sciencepark in Amsterdam kunnen klanten na betaling van 149 euro worden getest. De uitslag krijgt men binnen een dag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Bij een commercieel coronalab op het Sciencepark in Amsterdam kunnen klanten na betaling van 149 euro worden getest. De uitslag krijgt men binnen een dag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Testen, testen, testen? Eerder wachten, wachten, wachten: waarom het stokt bij de coronatesten
Het overvloedige testen tegen corona dat het kabinet in mei beloofde komt in praktijk maar niet op gang, kreeg Rutte bij de Algemene Beschouwingen te horen. Volgens de een heeft premier Rutte zijn cijfers niet op orde, volgens Rutte zelf komt het doordat ook mensen zonder klachten zich laten testen. Maar hoe zit het nou echt? Drie verklaringen gewogen.

Column: Met de slimme bril belanden we in Dantes hel, maar gelukkig weet de bril er de weg
De smartphone heeft onze samenleving ingrijpend veranderd, maar ik denk dat de slimme bril hem gaat overtreffen, stelt Bert Wagendorp. De corona-app kan straks de prullenbak alweer in, want we hebben een bril die alarm slaat als hij een besmet persoon ziet.

Amerikanen gaan stemmen, als de tegenstander ze niet dwarsboomt
Het is nog anderhalve maand tot de dag van de Amerikaanse verkiezingen, maar vrijdag beginnen de Amerikaanse verkiezingen. Dan kunnen de eerste Amerikanen al naar de stembus in Minnesota en South Dakota; zaterdag volgen onder meer New Jersey en Virginia, en daarna nog tientallen andere staten (hoewel niet allemaal).

In Groningen feesten studenten er als vanouds op los: ‘Dit heb ik echt gemist’
Hoe gaat het toe in Groningen, waar vooral studenten steeds vaker positief testen? Er zijn huisfeestjes met twintig man, zonder voldoende afstand. En er zijn de verenigingen met strenge protocollen. ‘De GGD zei: we zijn trots op jullie.’

Verlaggeverscolumn: De nieuwe lokale krant zou nog weleens groot kunnen worden
Help, Instagram-influencers ontpoppen zich tot nieuwslezers voor complotdenkers. Je zou al verwachten dat de ouderwetse krant passé raakt, maar het tegendeel is waar, stelt Margriet Oostveen. Bij de grote stijgt het aantal abonnees en tussen de kleintjes ontstaat een interessante beweging tegen de verdeeldheid.

Na deze twaalf vragen over het nieuws van de afgelopen week bent u helemaal bij
Vul hier de nieuwsquiz van deze week in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden