NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Straf vrouwelijke dader bij verkrachting net zo zwaar als man, stellen deskundigen | Hoe het Stadionplein toch geen Johan Cruijffplein werd

Goedemorgen. De ongelijke behandeling tussen mannelijke en vrouwelijke daders bij gedwongen seks moet veranderen, stellen diverse deskundigen, nu door recente ontwikkelingen in de #MeToo-beweging steeds duidelijker is geworden dat ook vrouwen in staat zijn tot verkrachting. Een man doet zijn verhaal over wat hem als 15-jarige is overkomen. Verder in deze nieuwsbrief: vandaag maakt burgemeester Halsema van Amsterdam bekend dat het Stadionplein definitief niet zal worden omgedoopt tot Johan Cruijffplein. Een reconstructie van ruim twee jaar gesteggel.

Redactie
Het standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch Stadion. Beeld Guus Dubbelman / de  Volkskrant
Het standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch Stadion.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Deskundigen: Straf vrouwelijke dader bij verkrachting moet net zo zwaar als voor mannen
De ongelijke behandeling tussen mannelijke en vrouwelijke daders bij gedwongen seks moet veranderen, stellen diverse deskundigen. Een vrouw die een man tot penetratie dwingt, wordt volgens de Nederlandse wet minder zwaar gestraft dan een man die een vrouw verkracht.

Stadionplein definitief niet vernoemd naar Cruijff
Het plan om het Stadionplein in Amsterdam naar Johan Cruijff te vernoemen, is van de baan. Het stadsbestuur gaat op zoek naar een andere locatie omdat het plein door een ‘opeenstapeling van slordigheden en onhandige formuleringen’ bij de naamswijzigingsprocedure ‘als eerbetoon voor Cruijff ongeschikt is geworden’.

VVD'er Janine Hennis-Plasschaert vertrekt uit Tweede Kamer en gaat VN-missie leiden in Irak

Hennis zal in Irak leiding gaan geven aan de missie van de Verenigde Naties. Ze treedt daarmee in de sporen van voormalig PvdA-leider Ad Melkert die van 2009 tot 2011 dezelfde functie vervulde. Hennis volgt de Slowaak Ján Kubiš op. Hij was sinds 2015 de hoogste VN-functionaris in Irak.

Electoraal hof beslist: Lula mag niet meedoen aan presidentsverkiezingen Brazilië

Na maanden van onzekerheid is de kogel door de kerk: Luiz Inácio Lula da Silva mag niet meedoen aan de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft het electoraal hof vrijdagnacht besloten. Lula zit in de gevangenis, maar gaat desondanks ruim aan kop in de peilingen. Bijna veertig procent van de Brazilianen wilde op hem te stemmen. Die optie is nu van tafel, maar Lula's Arbeiderspartij (PT) geeft zich niet gewonnen.

Vandaag in het nieuws

De rechts-populistische partij AfD en anti-islambeweging Pegida hebben voor zaterdagmiddag een stilte mars door Chemnitz aangekondigd om de dood van de 35-jarige Daniel H. te herdenken. De Chileense oud-president Michelle Bachelet wordt de nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Jeroen Wollaars treedt aan als nieuwe presentator van Nieuwsuur. En supermarktketen Lidl stopt met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 14.

Aanraders van de redactie

‘Lang dacht ik dat ík de viespeuk was. Nu zie ik dat die moeder mij heeft misbruikt’
Een vrouw die een man tot seks dwingt, hoe kan dat? Deze vraag is opgekomen nu de #MeToo-discussie een onverwachte wending heeft genomen. Een man vertelt wat hem als 15-jarige is overkomen.

Hoe Johan Cruijff toch geen plein in Amsterdam kreeg
Vandaag maakt burgemeester Halsema van Amsterdam bekend dat het Stadionplein definitief niet zal worden omgedoopt tot Johan Cruijffplein. Een reconstructie van ruim twee jaar gesteggel.

Gastvrouw Karin Kneissl, in het oranje jasje, ontvangt haar Europese collega-ministers van Buitenlandse Zaken in Wenen. Beeld Roland Schlager / AFP
Gastvrouw Karin Kneissl, in het oranje jasje, ontvangt haar Europese collega-ministers van Buitenlandse Zaken in Wenen.Beeld Roland Schlager / AFP

Dansend zoekt Europa een weg uit de chaos van Poetin en vluchtelingen
Europa’s korte vakantie van de wereldpolitiek is voorbij. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwamen de afgelopen dagen weer bijeen in de Weense Hofburg, het van historie doordrenkte paleis van de Habsburgers. Een passende ambiance voor de grote vragen waar de Europeanen voor staan in een wereld waarin weinig meer vanzelfsprekend is.

Geef de rol van homoseksueel nu eens aan een homoseksueel
Filmpersonages die niet hetero zijn, zijn er volop. Maar openlijk homoseksuele acteurs wordt niet gevraagd ze te spelen. Dat houdt ongelijkheid in stand.

Help, de klassieke bistro verdwijnt uit Parijs
De Parijse bistro heeft het zwaar. De traditionele steak au poivre legt het af tegen de vegan trend in hippe yuppenwijken en de Nespresso thuis overvleugelt de klassieke petit noir in wat vroeger de huiskamer voor de buurt was. Tijd voor een tegenoffensief: de bistro moet op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Een gast in restaurant Le Mesturet eet een bavette aan de bar. Achter hem chef Alain Fontaine. Beeld Bart Koetsier
Een gast in restaurant Le Mesturet eet een bavette aan de bar. Achter hem chef Alain Fontaine.Beeld Bart Koetsier

Gaat Twan Huys meer scherpte op de late avond brengen? De methode-Huys ontleed
Collega's van presentator Twan Huys over zijn kans van slagen de late avond op RTL 4 scherper en kritischer te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden