Volkskrant OchtendZaterdag 25 januari

Volkskrant Ochtend: Stilte in Den Haag over Haga Lyceum: waarom zwijgen politici over falen veiligheidsdiensten? | De asociale praktijken van sociaal ondernemer van Omar Munie

Leerlingen gaan het Haga Lyceum binnen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Leerlingen gaan het Haga Lyceum binnen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Stilte in Den Haag over Haga Lyceum: waarom zwijgen politici over falen veiligheidsdiensten?
De veiligheidsdiensten hebben flinke steken laten vallen in de strijd tegen het islamitische Haga Lyceum. Waarom reageren politici zo laconiek?

Ook coronavirus in Australië, drie gevallen van besmetting in Frankrijk
Het nieuwe besmettelijke coronavirus dat China in zijn greep heeft, is voor het eerst opgedoken in Europa. Er zijn drie gevallen van besmetting vastgesteld in Frankrijk. Ook in Australië is bij een Chinese man geconstateerd dat hij besmet is met het virus.

Gepensioneerde legergeneraal El Salvador geeft massamoord uit 1981 toe
Een gepensioneerde Salvadoraanse generaal heeft voor het eerst toegegeven dat het leger verantwoordelijk was voor de beruchte massamoord op meer dan duizend mensen in 1981 tijdens de burgeroorlog in El Salvador.

Aantal slachtoffers zware aardbeving Turkije loopt op: 20 doden en ruim 900 gewonden
Het dodental van de zware aardbeving op vrijdagavond in het zuidoosten van Turkije is opgelopen tot twintig. Er zijn zeker 920 mensen gewond geraakt volgens de rampenbestrijdingsdienst van Turkije.

Vandaag in het nieuws

Het Chinees nieuwjaar is begonnen, met het Jaar van de Rat. In Den Haag vindt een landelijke viering plaats. In Thialf in Heerenveen wordt het NK Schaatsen verreden. Het juridische team van president Trump zal een openingsverklaring geven in het impeachment-proces tegen Trump.

Aanraders van de redactie

Heel langzaam verandert het massale ontwijken en ontduiken van belasting
‘Het is eenvoudig schamper te doen over zo’n brief. Over hoe de superrijken zich verheven voelen boven het democratisch vastgestelde algemeen belang en liever koninkje spelen in hun zelfverkozen filantropenbubbel,’ schrijft Sheila Sitalsing over de een brief die in Davos werd ondertekend door miljonairs en miljardairs. Boodschap? Wij willen meer belasting betalen. Maar, stelt Sitalsing, toch lijkt er iets te veranderen.

Het succesverhaal van tassenmaker Omar Munie is toch niet zo mooi als het lijkt
Van vluchteling tot veelgeprezen tassenontwerper: het leven van Omar Munie leest als één groot succesverhaal. Maar achter de façade blijkt veel niet wat het lijkt.

Omar Munie in zijn atelier. Achter de schermen is de succesvolle ondernemer verwikkeld in een reeks rechtszaken en conflicten. Beeld Hollandse Hoogte / Guus Schoonew
Omar Munie in zijn atelier. Achter de schermen is de succesvolle ondernemer verwikkeld in een reeks rechtszaken en conflicten.Beeld Hollandse Hoogte / Guus Schoonew

Frans Vera kan niet langer zwijgen over ‘zijn’ Oostvaardersplassen: ‘Schande dat de politiek is gezwicht’
Na ernstige bedreigingen trok Frans Vera zich terug uit het debat over ‘zijn’ Oostvaardersplassen. Nu het beleid radicaal is omgegooid, kan hij niet langer zwijgen. ‘Hoezo massale sterfte? Dat is totale framing door activisten. En de politiek gaat erin mee.’

‘We gaan te nonchalant om met de pil’, zegt hoogleraar Sarah Hill
We gaan te nonchalant om met de anticonceptiepil, zegt Sarah Hill, hoogleraar evolutionaire psychologie. Want die heeft vergaande (mentale) effecten – via de partnerkeuze zelfs voor mannen.

Donna Rotunno, de supersteradvocaat die Harvey Weinstein uit de gevangenis moet houden
Strafrechtadvocaat Donna Rotunno verdedigde met succes tientallen mannen die verdacht werden van seksueel misbruik. Zal zij Harvey Weinstein uit de gevangenis kunnen houden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden