Volkskrant ochtend: Steeds meer basisscholen hebben continurooster en Google's datacenter Groningen geopend

Goedemorgen. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van afgelopen nacht, het nieuws van vandaag en enkele aanraders uit de Volkskrant.

Redactie
Op basisschool 't Talent in Schijndel hebben ze een continurooster. De kinderen eten hun boterhammetjes op school. Beeld Marcel van den Bergh
Op basisschool 't Talent in Schijndel hebben ze een continurooster. De kinderen eten hun boterhammetjes op school.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Overblijven populair: steeds meer basisscholen hanteren continurooster
Schoolkinderen eten hun boterhammen steeds vaker in de klas in plaats van thuis. Nog maar de helft van de basisscholen hanteert traditionele schooltijden. Populair is het continurooster, waarbij kinderen een korte pauze op school hebben en vroeg vrij zijn.

'Wegscheren schaamhaar vergroot kans op soa'
Het wegscheren van schaamhaar kan het risico op een soa vergroten, suggereert een Amerikaans onderzoek onder ruim 7.500 mannen en vrouwen. Wie regelmatig schoor bleek zelfs een 3,5 tot 4 keer verhoogd risico te hebben.

Eurolanden akkoord met verdere schuldenverlichting Griekenland
De eurolanden zijn akkoord met verdere schuldverlichting voor Griekenland. Het aanbod van de eurolanden verlaagt de Griekse staatsschuld in 2060 met ruim 20 procent.

Vandaag in het nieuws

In de Eemshaven wordt vandaag het nieuwe datacentrum van Google geopend. Het Amerikaanse bedrijf keek overal rond in Europa, maar koos voor Nederland. Lees onze reconstructie.

Verder vandaag: om half vijf vanmiddag worden de nominaties voor de Grammy's bekendgemaakt, 's werelds belangrijkste muziekprijzen.

En vanavond speelt PSV weer in de Champions League. Eindhoven moet winnen van Rostov om Europees te overwinteren.

undefined

Aanraders van de redactie

Zeventig imams komen bijeen in strijd tegen radicalisering (+)
Imams wordt vaak verweten weg te kijken bij de dreiging die de samenleving voelt van Syriëgangers. Maar de zeventig imams die maandag bijeenkomen, willen hun verantwoordelijkheid nemen.

Snel je boterham eten en niet meer naar huis tijdens pauze (+)
In het basisonderwijs is een omkering gaande. Niet langer duurt de schooldag als vanzelfsprekend tot drie uur en is de woensdag vrij. Nieuwe roosters passen beter in het drukke leven van de 21ste eeuw.

Gronings gegoochel met datacenter Google (+)
Een banenmotor is het niet, wel een energieslurper. Waarom het datacenter van Google er moest en zou komen in de Eemshaven.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Column Bert Wagendorp: De vraag is hoe lang je het volhoudt, als levende stemkast (+)
We hebben er alweer een nieuwe partij bij: GeenPeil. Gisteren was de presentatie in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. De lijsttrekker van de nieuwe partij heet Jan Dijkgraaf en de voorzitter Bart Nijman. Verder zijn er nog geen namen bekend. GeenPeil wordt de politieke afdeling van het blog GeenStijl, dat ons eerder al verblijdde met de omroep PowNed. Nu nog een eigen biermerk.

Trumps minister voor stedenbeleid gelooft zelf niet in stedenbeleid (+)
De nieuwe minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Trump komt voor problemen te staan die hij liever niet oplost. Dat moeten de mensen zelf doen.

Verslaggeverscolumn: Hoe een jonge Pool onrecht in Nederland bestrijdt (+)
Terwijl allerlei boze Nederlandse mannen hun boze politieke partijtjes uit de grond stampvoetten, reed Margriet Oostveen opgewekt naar 'de jonge Pool van het jaar'. Zijn naam is Franciszek Roguski (35). In november kreeg hij zijn eretitel van de stichting Polonus ter promotie van de Pool.

Jan Dijkgraaf wordt gepresenteerd als lijsttrekker voor de nieuwe politieke partij GeenPeil. Beeld anp
Jan Dijkgraaf wordt gepresenteerd als lijsttrekker voor de nieuwe politieke partij GeenPeil.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden