Volkskrant OchtendZaterdag 6 juni

Volkskrant Ochtend: Staatssecretaris Visser zocht in het geheim al veel langer naar alternatief voor marinierskazerne | Jaap van Dissel: ‘Het is een illusie te denken dat het virus verdwijnt’

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD). Beeld ANP
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD).Beeld ANP

Terwijl u sliep

Staatssecretaris Visser zocht in het geheim al veel langer naar alternatief voor marinierskazerne
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft in het diepste geheim ruim anderhalf jaar actief gezocht naar een nieuwe locatie voor de marinierskazerne. Eerder dit jaar zei de VVD-bewindsvrouw dat zij de Tweede Kamer en Zeeuwse bestuurders slechts een half jaar in het ongewisse heeft gelaten over haar zoektocht naar alternatieve locaties voor de kazerne die nu nog in Doorn staat, maar eigenlijk naar Vlissingen zou gaan.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind stopt na de verkiezingen
Tweede Kamerlid Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie gaat na de verkiezingen van volgend jaar niet meer de Kamer in. Hij kondigt vandaag aan geen gooi te doen naar een plaats op de lijst.

KNVB vraagt maximaal 140 miljoen steun aan overheid - Directeur Gudde: ‘We hopen de stap van het spelen met een beperkt aantal fans over te slaan’
De KNVB vraagt de overheid om maximaal 140 miljoen euro steun om het betaald voetbal overeind te houden. Dat bedrag is bedoeld als flexibel vangnet en het wordt kleiner naarmate eerder voetbal met publiek mogelijk is.

Franse leger doodt leider Al-Qaeda in Noord-Afrika
Franse militairen hebben in Mali de hoogste leider van terreurorganisatie Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb gedood. Dat maakte de Franse minister van defensie Florence Parly vrijdag via Twitter bekend.

Vandaag in het nieuws

Een aantal landen versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus. Zo staat Polen weer internationale vluchten toe, en zijn samenkomsten in Zwitserland tot 300 personen weer toegestaan. In Tilburg en Eindhoven worden vandaag protesten tegen racisme gehouden. Politieke partij Denk heeft een algemene ledenvergadering gepland staan. De partij kwam de afgelopen weken vooral in het nieuws vanwege interne conflicten.

Aanraders van de redactie

Column Sheila Sitalsing: Waar kunnen we heen, wat gaat dat kosten, waarom komt de regering ons niet meer halen als het misgaat?
Vrijdag lichtte de premier toe dat hij Zwarte Piet ‘absolúút niet racistisch’ vindt, maar dat hij wél ‘begrijpt dat het mensen pijn doet’. Langzaam begon Sheila Sitalsing te begrijpen waarom het nieuws was geworden. ‘In het land waar de revolutie per millimeter voortschrijdt, is dit een majeure verandering.’

Jaap van Dissel, de corona-adviseur des vaderlands: ‘En dan weet je: dit wordt bijna onmogelijk om te beheersen’
Sinds de uitbraak van de corona-epidemie is viroloog Jaap van Dissel met zijn kalme stem en erudiete uitstraling uitgegroeid tot de behandelend arts van Nederland. Echt goed nieuws voor de patiënt heeft hij nog niet. ‘Het is een illusie te denken dat het virus verdwijnt.’

Jaap van Dissel. Beeld Kiki Groot
Jaap van Dissel.Beeld Kiki Groot

En toen kwam het appje: ‘Gefeliciteerd met je onterechte diploma!’
Examen doen tijdens de coronacrisis heeft voor- en nadelen, zeggen de leerlingen van 5H3 op het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Geen stress, maar ook geen drankvakantie.

null Beeld Ivo van der Bent.
Beeld Ivo van der Bent.

Pornhub ligt onder vuur. Doet het platform wel genoeg om misbruik tegen te gaan?
Pornhub is een van de bestbezochte websites ter wereld en in de lockdown is de groei nog versneld. Het enorme platform staat onder druk om de miljoenen seksvideo’s beter te controleren op minderjarige modellen, misbruik en auteursrechten. ‘Denk je nou echt dat zoveel meisjes in de wereld een gratis blowjob willen geven voor het oog van de wereld?

Carolina Dijkhuizen: ‘Ik zeg altijd eerst dat ik uit Colombia kom’
Waarom ben jij donker en is je moeder wit, vroeg een klasgenootje ooit aan de geadopteerde Carolina Dijkhuizen. Het label ‘zwart’ laat de zangeres en actrice vanaf dan niet meer los. ‘Ik vond het zo lastig dat ik niet op mijn ouders, mijn broers of mijn vriendinnen leek.’

Hoeveel drinkwater gebruiken we?
Drinkwaterbedrijven waarschuwen dat we te veel water verbruiken. Vitens heeft de druk op de leidingen al moeten verlagen. Wij vroegen ons af: hoeveel water gebruiken we en waarvoor?

null Beeld Bart Mijnster.
Beeld Bart Mijnster.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden