NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Spaanse conservatieven maken ruk naar rechts | Moeten we onze energie uit wind halen, of toch uit kerncentrales?

Goedemorgen. De Spaanse conservatieven hebben een opvallende nieuwe leider gekozen en maken daarmee een ruk naar rechts. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Waar halen we deze eeuw onze energie vandaan? Uit aardgas en kerncentrales, zegt historicus Richard Rhodes.

Redactie

Terwijl u sliep

Minister Blok biedt Suriname per brief excuses aan: ‘Ik heb uitspraken gedaan die ik niet had moeten doen’

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft Suriname per brief formeel zijn ‘oprechte excuses’ aangeboden. Hij schrijft zijn Surinaamse ambtgenoot Yldiz Pollack-Beighle het te betreuren dat zijn beweringen ‘aanstoot hebben gegeven in uw land en daarbuiten’. ‘Ik heb uitspraken gedaan die ik niet had moeten doen en heb mij in te scherpe bewoordingen uitgelaten.’

Peru rolt met 33 arrestaties deel van internationaal pedofielennetwerk op

In Peru zijn 33 mensen opgepakt die deel uitmaakten van een netwerk van pedofielen dat met elkaar communiceerde via een speciale WhatsAppgroep, meldt het Peruaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze groep werd gerund door iemand in Colombia.

Spaanse conservatieven maken ruk naar rechts

De Spaanse conservatieve Partido Popular (PP) heeft Pablo Casado gekozen als nieuwe leider. Opvallend, want hij is verreweg de minst ervaren leider die de Volkspartij ooit heeft gehad.

Hoe hard Dumoulin het ook probeerde, hij kwam niet los van Sky in de slotklim

En wéér probeerde Tom Dumoulin een gat te slaan met het Sky-duo Geraint Thomas en Chris Froome, respectievelijk nummer 1 en 2 in het algemeen klassement. Maar hoe zeer de Nederlander, derde in de rangschikking, het zaterdag ook probeerde in de slotklim in finishplaats Mende: het lukte hem niet om van de Britten weg te rijden. Het netto resultaat na etappe 14: nul seconden tijdwinst.

Chris Froome, Tom Dumoulin en Geraint Thomas bij de finish. Beeld Getty Images
Chris Froome, Tom Dumoulin en Geraint Thomas bij de finish.Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

Het TU Delft studententeam doet mee aan de SpaceX Hyperloop Pod Competitie in Californië. In de Tour de France wordt de 15de etappe gereden, van Millau naar Carcassonne. Ook wordt de finale van de Haarlemse Honkbalweek gespeeld.

Aanraders van de redactie

‘Gaskraan dicht? Dat lijkt me niet slim’
Waar halen we deze eeuw onze energie vandaan? Niet uit zon en wind, meent historicus Richard Rhodes, maar uit aardgas- en kerncentrales.

Stephanie Louwrier: ‘Ik voelde me waardeloos, en applaus was het enige dat hielp’
Van een onvoorspelbare stuiterbal is Stephanie Louwrier een maker van betekenis geworden in de theaterwereld. Haar carrière verliep nogal hobbelig, zegt ze zelf. Een gesprek over opstijgen en neerstorten, en over haar Chileense moeder, die van haar dochter een oer-Hollandse meid probeerde te maken.

Stephanie Louwrier. Beeld Eva Roefs
Stephanie Louwrier.Beeld Eva Roefs

Kunstenaar Tinkebell en ondernemer Jan Hak willen samen de wereld redden
Vooral op sociale media lijkt het soms wel of niemand meer met iemand overweg kan. De Volkskrant zet daar deze zomer vrienden tegenover die grote en kleine verschillen overbruggen. Deze week: Kunstenaar Tinkebell en ondernemer Jan Hak.

Tinkebell en Jan Hak. Beeld Ivo van der Bent
Tinkebell en Jan Hak.Beeld Ivo van der Bent

Poetin die zijn gasten laat natregenen: hét bewijs voor zijn perfide karakter
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: het gezicht van Vladimir Poetin.

Canada: het enige goede land dat de wereld nog heeft
In zijn queeste naar het aardse paradijs, is Olaf Tempelman in Canada beland. De natuur is er zo overweldigend als de bewoners gastvrij zijn. Al valt ook direct de keerzijde op.

‘Zo leuk, dat jouw kind gewoon vágina zegt’
Toen Sarah Sluimer noodgedwongen in gesprek raakte met de leidster van peutergroep paars op het schoolplein, werd haar verzekerd dat het zo goed was dat haar kind wél gewoon vagina zegt. Deze opmerking wakkerde een vuurtje aan bij Sarah en niet veel later verliet zij het schoolplein met gemengde gevoelens van vernedering en hete trots.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden