Volkskrant Ochtend: SP niet tegen migratiedeals met Afrika | Nederland krijgt misschien wel nieuwe prins (van 21)

Goedemorgen. We krijgen misschien wel een nieuwe prins, en niet omdat er iemand zwanger is. Sterker: hij is al 21 jaar oud. Hoe dat zit, leest u in deze nieuwsbrief. Waarin ook een interview staat met Lilian Marijnissen, een zoektocht naar de schilder van een beroemd schilderij van Donald Trump en een opiniestuk van Nadia Ezzeroili, over waarom het voor vrouwen met een islamitische of hindoestaanse achtergrond lastig is mee te doen met #MeToo.

Redactie
Lilian Marijnissen. Beeld Andy Tan
Lilian Marijnissen.Beeld Andy Tan

Terwijl u sliep

SP noemde vluchtelingendeal met Turkije 'smerig', maar heeft geen bezwaren met zulke deals met Afrika
De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen heeft geen principiële bezwaren tegen vluchtelingendeals met Afrikaanse landen. Eerder noemde de SP een vergelijkbare deal met Turkije 'smerig', maar volgens Marijnissen is het 'idioot' om op voorhand uit te sluiten dat ook asielaanvragen van Afrikanen voortaan alleen buiten de EU worden afgehandeld.

Nederland krijgt misschien wel een nieuwe prins en hij is al 21 jaar oud
De officieuze kleinzoon van prinses Irene doet wat vanaf zijn geboorte al werd gevreesd: hij eist de achternaam en daarmee de adellijke titels en verdere erfaanspraken van zijn vader Carlos op.

Albert Heijn leert medewerkers dat 'budgetklant' donker is en kroeshaar heeft
Albert Heijn leert nieuwe medewerkers dat 'premium'-klanten blank en hoogopgeleid zijn, en 'budget-klanten' een donkere huid en kroeshaar hebben. En dan zijn er ook nog 'traditionele' klanten en 'mainstream'-klanten. Hoe de grootste supermarkt van Nederland ons als klanten ziet, leest u hier.

Nog geen akkoord na overleg
Venezuela houdt vast aan de blokkade van zee- en luchtverbindingen met de Caribische ABC-eilanden van het Nederlands koninkrijk. Een overleg van bijna zes uur heeft vrijdag niet tot een akkoord geleid. Beide partijen zeggen verder te zullen praten, maar onduidelijk is nog op welke termijn dat zal gebeuren.

null Beeld .
Beeld .

Vandaag in het nieuws

In het radioprogramma Taalstaat op NPO Radio 1 maakt Gerdi Verbeet bekend aan wie de Gouden Ganzeveer wordt toegekend. De laureaat krijgt de onderscheiding voor zijn of haar bijdrage aan het gedrukte en geschreven woord in de Nederlandse taal. Eerdere winnaars zijn Arnon Grunberg, Annejet van der Zijl en Remco Campert. Er is ook sport: het Nederlands kampioenschap veldrijden wordt verreden in Surhuisterveen. En in Dresden vindt het Europees kampioenschap shorttrack plaats.

Plusteken bij artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Welke koers gaat Lilian Marijnissen met de SP varen?
In de kamer van de nieuwe fractievoorzitter van de SP hangen nog de posters van haar voorgangers. Hoe wil Lilian Marijnissen haar leiderschap gestalte geven? Welke koers gaat ze varen? (+)

'Trump vroeg mij: 'Hoeveel kost het, die nieuwe hand?''
Ralph Wolfe Cowan schilderde de grootsten der aarde, en dus ook, in 1989, de toenmalige zakenman Donald Trump. Althans zijn hoofd. Zijn handen, dát is een ander verhaal. (+)

Bert Wagendorp denkt met weemoed terug aan de 'eerste zoekmachine', de telefoongids
Bert Wagendorp was eigenlijk al vergeten dat hij bestond: 'de goeie ouwe telefoongids'. In zijn column haalt hij mooie herinneringen op aan de 'eerste zoekmachine'. 'Voor het eerst had je zwart op wit de publieke bevestiging dat je bestond, met adres en telefoonnummer en al.' (+)

'Er wordt tegen mij gezegd: je mag niet zo streng zijn als Jan, niet zo pittig als Agnes en niet zo lief als Emile', zegt Lilian Marijnissen. Beeld Andy Tan
'Er wordt tegen mij gezegd: je mag niet zo streng zijn als Jan, niet zo pittig als Agnes en niet zo lief als Emile', zegt Lilian Marijnissen.Beeld Andy Tan

Is de beving van Zeerijp voor Groningen een geschenk uit de hemel?
Na de zware aardbeving in Huizinge van 2012 miste de overheid vijf jaar lang de wil om het gaswinningsdossier op te lossen. Maar sinds maandag ziet correspondent Jurre van den Berg een omslag. (+)

Douglas Jackson bedacht de eerste digitale valuta en werd veroordeeld voor witwassen
Uit idealisme bedacht Douglas Jackson (61) in 1996 de eerste digitale valuta, e-gold. Dat zijn betaalsysteem in handen zou vallen van cybercriminelen en hemzelf een veroordeling zou opleveren, had hij niet voorzien. (+)

Waarom het voor vrouwen met islamitische of hindoestaanse achtergrond lastig is mee te doen met #MeToo
Liefde voor vrouwen is voorwaardelijk in islamitische en hindoestaanse migranten-kringen, constateert Nadia Ezzeroili. Maar meedoen met #MeToo is lastig, want de daders staan zo dichtbij. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden