Ochtendnieuwsbrief8 april

Volkskrant Ochtend: Snorfietsers mogen in Amsterdam niet meer op fietspaden, maar voor boete hoeven ze niet te vrezen | Moeder Angela B., wiens kleindochter (3) overleed in Syrië, doet haar verhaal

Verkeersborden in Amsterdam informeren snorfietsers voor de naderende veranderingen op fietspaden.Beeld ANP

De 500 boa’s in Amsterdam gaan voorlopig snorfietsverbod op fietspaden niet handhaven
De vijfhonderd buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Amsterdam treden voorlopig niet op tegen snorfietsers die zich niet houden aan verplaatsing naar de rijbaan met helmplicht, een verkeersmaatregel die vandaag in de hoofdstad is ingegaan. De boa’s dreigen met een staking als hun eis voor een betere uitrusting, wapenstok, pepperspray en bodycam, niet wordt ingewilligd.

Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid vertrekt
De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen vertrekt. Dat heeft president Donald Trump op Twitter laten weten. Zij wordt voorlopig vervangen door Kevin McAleenan.

Een moeder loopt met haar kind door het kamp Ain Issa, in het noorden van Syrië.Beeld AFP

Ouders Syriëgangers richten stichting op om overheid tot repatriëring te dwingen
De ouders van Nederlandse Syriëgangers richten gezamenlijk een stichting op met als doel hun kinderen en kleinkinderen naar Nederland te krijgen. Een van de opties is om de Nederlandse staat via een juridisch proces tot repatriëring te dwingen.

Aantal oproepkrachten verdubbeld, tevredenheid over werk daalt
Het aantal oproep- en invalkrachten is sinds 2005 bijna verdubbeld van 290 duizend naar zo’n 550 duizend mensen. Tegelijkertijd is de tevredenheid over het werk als oproep- of invalkracht flink gedaald van 80 naar zo’n 73 procent. Dit blijkt uit een analyse van arbeidsmarktcijfers door onderzoeksbureau TNO.

Vandaag in het nieuws

Willem van Hanegem ontvangt de nieuwe eredivisiebal in het Rijksmuseum. Minister Ollongren en staatssecretaris Knops bezoeken de Benedenwindse Eilanden. En Nederlandse bedrijven kondigen werkgelegenheidsprojecten voor vluchtelingen aan.

Willem van HanegemBeeld Klaas Jan van der Weij

Aanraders van de redactie

Haar kleindochter van 3 overleed in Syrië. ‘Nu is het Soumaya, maar er zitten nog 65 kinderen met hun moeders in de kampen’
Op televisie zag ze hoe de bommen neerdaalden op het laatste IS-bolwerk in Syrië, waar haar dochter Angela B. met haar twee kinderen verbleef. Afgelopen week hoorde ze dat haar kleindochter Soumaya, drieënhalf jaar oud, is overleden. Daarom wil Dores haar verhaal doen.

‘Waakhond’ Van Vollenhoven blijft ook als tachtiger alert
Op 30 april wordt Pieter van Vollenhoven 80. Vandaag verschijnt een nieuw pamflet van zijn hand. De man die nooit prins mocht worden, vindt de Nederlandse veiligheidscultuur ‘een casinospel’.

Christa Anbeek: ‘Het verleden was voor mij te gevaarlijk’
Wat kun je nog, als de zin van je leven stuk is? Die vraag hield Christa Anbeek lang in haar greep. Het verleden had haar geleerd dat suïcide de enige uitweg was, vertelt ze Fokke Obbema.

Christa AnbeekBeeld Jitske Schols

‘Tegenwoordig heeft iedereen een China-strategie’
Toen China nog ‘in opkomst’ was, spraken ondernemers hier verlekkerd over ‘de zakelijke kansen’ daar. Tegenwoordig, nu China de bovenliggende partij is in de wedloop om de slimste technologie en de best uitgeruste bedrijfsspionnen, heeft iederéén een China-strategie, of wordt eraan gewerkt, schrijft Sheila Sitalsing.

Waarom rammelt zo veel wetenschappelijk onderzoek? ‘De verleiding om met iets spectaculairs te komen, is groot’
Of het nu gaat om psychologie of medicijnonderzoek: veel wetenschappelijk onderzoek houdt geen stand als collega’s het experiment herhalen. Wat gaat er mis?

De comeback van L. ten Cate: een oermerk in ondergoed en badkleding
Ondergoed- en badkledingfabrikant L. ten Cate dreigde in de vergetelheid te raken. Een investeringsmaatschappij en een voormalige kaasverkoper bliezen het merk nieuw leven in. Nu lonkt uitbreiding naar het thuisland van Sloggi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden