Volkskrant Ochtend: Slim beleggen in wietaandelen en Dijsselbloem 'persona non grata' in Europees Parlement

Goedemorgen. Wie slim wil beleggen, koopt aandelen in medicinale wietbedrijven. Een markt die zo snel groeit, vind je volgens analisten niet gauw ergens anders. Dijsselbloem is maandag unaniem veroordeeld door het Europees Parlement: zijn 'weigering' om te komen praten over Griekse crisis was de druppel. Verder in dit ochtendoverzicht: hoe farmaceuten de nare bijwerkingen van medicijnen testen in arme landen en waarom bosjeshomo's volgens Bert Wagendorp 'uit de struiken' moeten komen.

Redactie
Een productiemanager van Bedrocan checkt de medische marihuanaplanten Beeld Hollandse Hoogte
Een productiemanager van Bedrocan checkt de medische marihuanaplantenBeeld Hollandse Hoogte

Terwijl u sliep

Slim beleggen? Koop wietaandelen
Beleggen in wietbedrijven begint iets gewoons te worden. Van steeds meer bedrijven kun je aandelen kopen op de beurs. En vanaf woensdag is meedoen in deze geweldige groeimarkt nog eenvoudiger.

Dijsselbloem unaniem veroordeeld door Europees Parlement: 'Persona non grata'
Wat normaliter is voorbehouden aan dictators in verre landen en vijanden van de EU, was maandag het lot van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem: een unanieme veroordeling door het Europees Parlement. De gerespecteerde Franse parlementariër Alain Lamassoure (christendemocraten) riep zelfs op Dijsselbloem tot persona non grata in alle parlementsgebouwen te verklaren.

Ruime keuze op formatie-menu: 750 voorstellen à 150 miljard - maar haast is geboden
Wil het nieuwe kabinet het land echt veranderen, dan blijkt haast bij de formatie geboden. Veel van de maatregelen die een nieuwe ploeg zal willen nemen, hebben te maken met belastingen. Zeker als de nieuwe coalitie lastenverlichting wil doorvoeren.

Polanski wil zich in VS vrij kunnen bewegen, maar rechter verwerpt motie
Een Amerikaanse rechter heeft een motie verworpen van filmregisseur Roman Polanski. Polanski wilde na meer dan 40 jaar graag terugkeren naar de VS, mits hij daar niet in de cel zou belanden. De openbare aanklager had eerder gezegd dat de 83-jarige Polanski geen voorkeurbehandeling zou krijgen omdat hij rijk en beroemd is.

Informateur Edith Schippers ontvangt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, directeur Laura van Geest van het CPB en voorzitter van de Studiegroep Begrotingsruimte Manon Leijten om het actuele financieel-economisch beeld te bespreken. Beeld anp
Informateur Edith Schippers ontvangt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, directeur Laura van Geest van het CPB en voorzitter van de Studiegroep Begrotingsruimte Manon Leijten om het actuele financieel-economisch beeld te bespreken.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Informateur Edith Schippers ontvangt de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi brengt een bezoek aan president Trump in Washington. Op een veiling in Hongkong moet de grootste roze diamant ter wereld, de 'Pink Star', 56 miljoen opbrengen. En u ziet wellicht het verschil niet, maar vandaag komt het nieuwe 50-eurobiljet uit de pinautomaat.

Aanraders van de redactie

Hoe farmaceuten gebruik maken van de allerarmste patiënten (+)
Farmaciebedrijven testen graag medicijnen in Egypte. Voor veel patiënten is het de enige kans op een behandeling. Toen een van hen in een kritisch rapport had verteld over de bijwerkingen, kreeg ze bezoek van de Zwitserse fabrikant. 'Het was pure intimidatie.'

'Ukkie' wil met woorden de wereld mooier maken en begrip bevorderen (+)
Leestip: het essay 'De wereld is een bak vol modder' dat afgelopen week verscheen in De Groene Amsterdammer. Auteur is Hizir Cengiz (18), vwo-scholier uit Den Haag die in het essay een beklemmende schets geeft van zijn leven in de Haagse Schilderswijk. Een 'ukkie' noemt Cengiz zichzelf in het essay. Dat klopt. Maar wel een ukkie dat keelsnoerende zinnen kan schrijven.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Orbán rookt verzetshaarden uit met omstreden wetten (+)
Het Hongaarse parlement stemt vandaag over een wet die het internationale universiteiten moeilijk maakt. Alles onder het motto 'Laten we Brussel stoppen'.

De nieuwe president van Ecuador wil zijn volk weer aan het lachen krijgen (+)
Ecuador heeft een nieuwe president die zijn volk democratie belooft en vindt dat er meer moet worden gelachen. Met hem haalt Julian Assange adem.

Links president van Ecuador Rafael Correa en rechts presidentskandidaat Lenin Moreno. Beeld ap
Links president van Ecuador Rafael Correa en rechts presidentskandidaat Lenin Moreno.Beeld ap

Actrice Imanuelle Grives veroverde haar plek in de filmwereld (+)
Ze kreeg het niet cadeau en werd niet van huis uit gestimuleerd. Op eigen kracht wist Imanuelle Grives de filmwereld te betreden. Nu speelt ze een van de hoofdrollen in de serie Vechtershart.

Het wordt tijd dat de bosjeshomo's ook eindelijk uit de struiken komen (+)
Steeds meer gemeenten voeren een actief anti-hop beleid: ze kappen bosjes, zetten hekken neer of sturen politieagenten het struweel in om mannen te beboeten wegens 'seks in de bosjes'. Het was een triest stuk. Kennelijk moeten er hier nog altijd veel mannen voor seks naar het struikgewas en willen gemeenten af van homoseks in het openbare groen.

Imanuelle Grives. Beeld Valentina Vos m.m.v Hotel New York, Rotterdam
Imanuelle Grives.Beeld Valentina Vos m.m.v Hotel New York, Rotterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden