Volkskrant Ochtend: Seksueel misbruik in profvoetbal PSV en Vitesse| Macron slachtoffer van 'grote hack'

Goedemorgen. Voor het eerst doen twee slachtoffers van seksueel misbruik in het profvoetbal hun verhaal. Twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse vertellen aan de Volkskrant wat hen jaren geleden is overkomen en waarom ze er niet eerder mee naar buiten kwamen. Verder is het vandaag 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Wat doen Wilders en Baudet met zijn erfenis? Dit en meer leest u in dit ochtendoverzicht.

Redactie
Pim Fortuyn staat de pers te woord vanuit zijn auto. Beeld Hollandse Hoogte
Pim Fortuyn staat de pers te woord vanuit zijn auto.Beeld Hollandse Hoogte

Terwjil u sliep

Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: slachtoffers doen hun verhaal
Voor het eerst treden slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse.

Campagneteam Macron: presidentskandidaat slachtoffer van 'grote hack'
De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron is volgens zijn campagneteam slachtoffer geworden van een 'zeer grote en gecoördineerde hack-operatie'. Daarbij zijn volgens de eerste inschatting van het team gestolen documenten vermengd met nep-documenten online gepubliceerd.

Hoeveel gas heeft Nederland eigenlijk en waar ligt het allemaal?
De Groningse gaskraan gaat met 10 procent dicht. Wij vroegen ons af: hoeveel gas heeft Nederland eigenlijk en waar ligt het allemaal?

'Puinbende' bij QMusic: Mattie zwicht voor lucratieve aanbieding, Wietze vertrekt
Een jaarsalaris van zes ton en een Tesla, dat betaalt QMusic om een van de makers van de populaire Mattie & Wietze-show te behouden. Een deel van de luisteraars vindt het een idioot bedrag, sommigen dreigen na het uiteenvallen van het duo Mattie Valk-Wietze de Jager het programma te boycotten. Vrijdag werd bekend dat De Jager (28) vertrekt en Valk (32) is gezwicht voor een lucratieve aanbieding van QMusic.

Mattie Valk en Wietze de Jager Beeld anp
Mattie Valk en Wietze de JagerBeeld anp

Vandaag in het nieuws

Het is 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Leefbaar Rotterdam organiseert een herdenking en de Pim Fortuyn Prijs wordt uitgereikt. In Italië wordt de jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak gehouden door Jean-Claude Juncker. Noord-Korea ontvangt voor het eerst een VN-mensenrechtenexpert. Verder vandaag: de tweede etappe van de Giro d'Italia. En in het Noord-Brabantse Reusel wordt een stille tocht gehouden, uit protest tegen een lokale pastoor.

Aanraders van de redactie

Toptalent bij Vitesse, tot zijn teamleider hem misbruikte
Het voetbal leek zijn redding uit het opvanghuis. Maar toen werd hij misbruikt door een teamleider van Vitesse. (+)

Broccoli in opkomst: de nieuwe antikankergroente?
Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: beschermt het eten van broccoli tegen kanker? (+)

Baudet en Wilders missen Fortuyn's charisma
Pim Fortuyn, die vandaag precies vijftien jaar geleden werd vermoord, is de vader van het hedendaagse populisme. Wilders en Baudet zijn in hoge mate schatplichtig aan hem. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Waar hacken allemaal wel niet goed voor is
Hackerspaces zijn een soort ambassades van de hackerscultuur. Mitch Altman, een leermeester voor jonge buitenbeentjes als hij zelf ooit was, is ervan overtuigd dat leren hacken goed is voor het onderwijs, voor de lokale economie en voor de saamhorigheid. (+)

Hoe de Britse kosmopoliet zijn hand overspeelde
Te lang hebben hoogopgeleide, eurogezinde Britten de scepter willen zwaaien op het eiland. De Brexit biedt kans op een nieuw evenwicht, stelt journalist David Goodhart. (+)

Laat de site rotten zin zijn eigen vuiligheid
Bert Wagendorp schrijft over de GeenStijl-brief die de Volkskrant en NRC Handelsblad vandaag publiceren. 'Als het internet op veel plekken een riool is, schijten de hetzespecialisten van GeenStijl lekker mee.' (+)

Mitch Altman Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Mitch AltmanBeeld Jiri Buller / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden