NieuwsVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Scholen nemen meer buitenlandse leraren aan wegens nijpend tekort | Macron en Orbán maken zich op voor de strijd om Europa

Goedemorgen. Het aantal buitenlandse leerkrachten dat op Nederlandse scholen aan de slag wil, neemt snel toe. Die toename houdt deels verband met het nijpende lerarentekort. Verder in deze nieuwsbrief: in het zicht van de Europese verkiezingen zetten de progressieve Franse president en zijn populistische Hongaarse tegenhanger de verhoudingen alvast op scherp. Wat betekent dat voor het Europese partijenlandschap? En een reis door de loopbaan van Wesley Sneijder, die vandaag tegen Peru in zijn 134ste interland afscheid neemt van het Nederlands elftal.

De Hongaarse premier Viktor Orban, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron bij de Europese Commissie in Brussel in februari. Beeld AFP
De Hongaarse premier Viktor Orban, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron bij de Europese Commissie in Brussel in februari.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Buitenlandse docenten steeds vaker in Nederland voor de klas
Het aantal buitenlandse leerkrachten dat op Nederlandse scholen aan de slag wil, stijgt snel. Schoolbesturen zoeken hun personeel vanwege het nijpende lerarentekort over de grens.

Kim Jong-un ziet toekomst van Korea als 'wieg van vrede zonder nucleaire wapens'
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opnieuw gezegd dat hij bereid is zijn kernwapens op te geven. Tijdens een ontmoeting met een speciale gezant uit Zuid-Korea, woensdag, zei hij dat de internationale gemeenschap niet moet twijfelen aan zijn goede intenties. Concrete plannen voor de ontmanteling van het kernwapenarsenaal bleven echter uit.

Anonieme medewerker Trump schrijft brief aan New York Times: 'we werken hem actief tegen'
Een hoge official in het Witte Huis heeft via een anonieme ingezonden brief in The New York Times laten weten dat meerdere medewerkers onder president Donald Trump hem 'van binnenuit actief tegenwerken om de Verenigde Staten te beschermen tegen zijn ergste impulsen'.

Ontevreden leraren roepen zorg, politie en defensie op tot massale staking
De leraren achter het initiatief PO in Actie roepen zorg, politie, defensie en onderwijs op tot een massale stakingsdag. Ze doen dat in een ingezonden brief in het Algemeen Dagblad. Met de collectieve staking zal worden geprotesteerd tegen de afschaffing van de dividendbelasting en voor een verbeterde publieke sector.

Vandaag in het nieuws

In zijn 134ste interland neemt middenvelder Wesley Sneijder afscheid van Oranje. Tegenstander in de Arena is Peru. Premier Mark Rutte reist naar een informeel overleg in Luxemburg met onder anderen Emmanuel Macron. En in Den Haag demonstreert Defence for Children tegen de uitzetting van de Armeense Lili en Howick.

Wesley Sneijder voor de allerlaatste keer op weg naar de training van het Nederlands elftal. Beeld AP
Wesley Sneijder voor de allerlaatste keer op weg naar de training van het Nederlands elftal.Beeld AP

Aanraders van de redactie

Macron en Orbán vechten om de ziel van Europa
In het zicht van de Europese verkiezingen volgend jaar zetten de progressieve Franse president en zijn populistische Hongaarse tegenhanger de verhoudingen alvast op scherp. Wat betekent dat voor het Europese partijenlandschap?

Hoe de 3D-printer de reserves bij de spoorwegen en het leger opbouwt
Wat hebben de Nederlandse spoorwegen en de Nederlandse strijdkrachten met elkaar gemeen? Ze experimenteren met 3D-printers om sneller reserveonderdelen in huis te hebben. Of aan het front.

In de revisie: de dubbeldekkers waarvoor de NS reserveonderdelen laat maken met een 3D-printer. Beeld Arie Kievit
In de revisie: de dubbeldekkers waarvoor de NS reserveonderdelen laat maken met een 3D-printer.Beeld Arie Kievit

Theatercomponist Jimi Zoet: ‘Ik hou gewoon van beats en lawaai’
De muziek die Jimi Zoet maakt bij theaterstukken is duister en onheilspellend, met samples van kraaien en metrogeluiden. Eenzaamheid en angst keren vaak terug. ‘Als ik zie hoe klein de aarde is in het heelal en hoe hulpeloos wij als mens zijn. Ja, daar word ik angstig van.’ Vanaf donderdag is zijn werk te horen op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Iets zeggen dat je niet meent overkomt iedereen weleens, maar waardoor waren Bloks woorden dan ingegeven?
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken nam in de Tweede Kamer zijn uitspraken over de multiculturele samenleving terug. Waardoor waren die woorden dan ingegeven? Wilde Blok eindelijk van zijn saaie imago af? Had hij een paar glazen koude witte wijn te veel op? Columnist Bert Wagendorp vraagt het zich af.

Houdt de Duitse overheid mensen als Jawed S. in de gaten?
Jawed S. stond in Duitsland niet op een lijst met terrorismeverdachten. De 19-jarige Afghaan is sinds zijn komst naar Duitsland op 6 september 2015 nooit met politie en justitie in aanraking geweest. Lees verder aan de hand van vijf vragen over het Duitse asielsysteem.

Politie aan het werk tijdens de de kerstmarkt in Oberhausen. Beeld ANP
Politie aan het werk tijdens de de kerstmarkt in Oberhausen.Beeld ANP

Donderdag kan Nederland nog één keer genieten van Wesley Sneijder
Goed, vrolijk, grappig, positief, verbindend, onbezonnen, eigenwijs. Liefhebber Wesley Sneijder (34) neemt donderdag tegen Peru in zijn 134ste interland afscheid van het Nederlands elftal. Een reis door zijn loopbaan aan de hand van speciale interlands, becommentarieerd door ploeggenoten van toen en een bondscoach.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden