Volkskrant Ochtend: Schippers tegen radicale islam en beter vooruitzicht jonge comapatiënt

Goedemorgen. Minister Schippers van Volksgezondheid roept op tot het vormen van een nationale vrijheidscoalitie tegen de invloed van de radicale politieke islam. Verder hebben jonge ex-comapatiënt dankzij een intensieve revalidatie vaak nog een goede toekomst, zijn Arabische vrouwelijke activisten het doelwit van terreur en gaat een deel van het Stedelijk Museum opnieuw dicht. Dit en meer leest u in het ochtendoverzicht.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Jonge comapatiënt heeft vaak nog goede toekomst
Jonge ex-comapatiënten die dankzij een intensieve revalidatie ontwaken uit een bewusteloze toestand, kunnen later vaak grotendeels zelfstandig functioneren. De angst van ouders en artsen dat herstel van bewustzijn leidt tot een leven als een kasplant, is onterecht.

Deel Stedelijk Museum Amsterdam opnieuw dicht
Vier jaar na de ingrijpende verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de instelling voor moderne en hedendaagse kunst weer veranderingsplannen: de indeling van het gebouw gaat op de schop. Als gevolg daarvan gaat de grote tentoonstellingsruimte in de kelder van het museum acht maanden dicht.

Schippers: sta op tegen radicale politieke islam
Minister Schippers van Volksgezondheid roept op tot het vormen van een nationale vrijheidscoalitie tegen de invloed van de radicale politieke islam. 'Het wordt tijd dat wij - alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben - opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen.'

Duterte schoffeert Obama: 'Hoerenzoon'
De Filipijnse president Duterte zegt spijt te hebben van zijn beledigende opmerkingen in de richting van de Amerikaanse president Obama. 'Het was niet persoonlijk bedoeld', klonk het excuus. Obama zegde eerder een geplande ontmoeting met Duterte af na diens uitspraken.

De Filipijnse president Duterte. Beeld ap
De Filipijnse president Duterte.Beeld ap

Vandaag in het nieuws

Vandaag moet de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar zich verantwoorden voor de Turkse rechter voor 'beledigende' uitlatingen over president Erdogan. Umar is zelf niet aanwezig bij het proces. Verder brengt de Israëlische president Netanyahu een tweedaags bezoek aan Nederland en speelt Oranje zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd, uit tegen Zweden.

Aanraders van de redactie

Turks Rotterdam tussen 'terrorist' en 'dictator' (+)
Een arrestatie in de Turkse gemeenschap, demonstraties voor Erdogan, ruzie tussen de burgemeester en 31 Turkse organisaties: wat is er aan de hand in Rotterdam?

Bert Wagendorp: De mens Rutte zit in zijn zwijgen (+)
Het campagneteam van de VVD denkt dat Mark Rutte de verkiezingen kan winnen door meer van zichzelf te laten zien. Ze gaan daarom 'de mens Rutte' naar voren schuiven, zodat iedereen ziet met welke innemende, hardwerkende persoon we hier hebben te maken. Waarna het nog maar een kleine stap is naar een stem op diens partij. Dat is tenminste de gedachte. Lees hier de column.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vogelvrij verklaard: Arabische vrouwen (+)
In Arabische landen is een golf van terreur gaande tegen vrouwen die opkomen voor gelijke rechten en democratie. Zeker vijftien zijn vermoord. Tientallen zijn hun land ontvlucht.

'Mijn debuutroman wordt een meesterwerk' (+)
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Schrijver Omar Dahmani (26): 'Jezus vond ik wel een coole guy.'

Hoe gaat de Brexit-minister een uittreding vormgeven? (+)
Deelname aan de interne markt van de Europese Unie is bepaald geen noodzaak. Dat benadrukte David Davis maandagmiddag bij zijn eerste optreden als Brexit-minister in het Lagerhuis. 'Sommige landen die niet tot de gemeenschappelijke markt behoren bedrijven er voordeliger handel mee dan EU-lidstaten,' verklaarde de 67-jarige bewindsman tegenover de van het zomerreces teruggekeerde parlementariërs. Hij voegde eraan toe dat het moeilijk is om lid van de interne markt te blijven en tegelijkertijd immigratie te beperken, zoals de Britse bevolking verlangt. Een 'harde Brexit' lijkt dan ook zijn ambitie te zijn. Met de nadruk op lijkt.

Toine Heijmans: Van links naar rechts (+)
'Leraren zijn tegenwoordig rechts, hoor. Echt, conservatief rechts.' Lees hier de verslaggeverscolumn.

Brexit-minister David Davis. Beeld afp
Brexit-minister David Davis.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden