NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: ‘Salafistische aanjagers’ Haga Lyceum hadden geen contact met leerlingen | Waarom de kerk nu wél een politieke rol speelt in Hongkong

Het belangrijkste nieuws van zaterdag 25 juni.

Redactie
AMSTERDAM - Kinderen bidden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. FREEK VAN DEN BERGH Beeld Freek van den Bergh
AMSTERDAM - Kinderen bidden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. FREEK VAN DEN BERGHBeeld Freek van den Bergh

Terwijl u sliep

‘Salafistische aanjagers’ hebben geen contact gehad met leerlingen van het Haga Lyceum
Na gebrek aan bewijs voor antidemocratisch onderwijs op het Haga Lyceum in Amsterdam blijkt het nu ook met de salafistische invloeden wel mee te vallen.

De bom onder het pensioenakkoord: gaat de rekenrente terecht omlaag of niet?
Uitgerekend tijdens de vakbondsreferenda over het pensioenakkoord werd deze week bekend dat de rekenrente verder omlaag gaat. Daardoor zijn pensioenfondsen ineens een stuk armer en wordt het wel heel moeilijk om een akkoord te smeden dat iedereen gelukkig maakt.

Nederlandse vaders steeds ouder als ze een kind krijgen
Vaders in Nederland worden steeds ouders als hun baby wordt geboren. In de afgelopen 23 jaar steeg de gemiddelde leeftijd waarop mannen een kind krijgen van 33 jaar in 1996 naar 34 jaar en twee maanden in 2018.

CNV-leden zeggen ja tegen pensioenakkoord
Vakbond CNV stemt in met het pensioenakkoord. 79 procent van de leden die hun stem uitbrachten, heeft ingestemd met het principeakkoord dat is gesloten over de pensioenen. ‘Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft op basis van deze uitslag besloten in te stemmen met het pensioenakkoord’, aldus de vakbond.

Vaders en hun kinderen op doordeweekse dag in het park.  Beeld Marcel van den Bergh
Vaders en hun kinderen op doordeweekse dag in het park.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag in het nieuws

De FNV maakt vanmiddag de uitslag van het referendum over het pensioenakkoord bekend. Bernard Haitink dirigeert voor het laatst het Concertgebouworkest. De Oranjevrouwen voetballen op het WK de tweede groepswedstrijd, tegen Kameroen.

Aanraders van de redactie

Waar ligt de waarheid over het Haga Lyceum?
Een bolwerk van salafistische indoctrinatie? Antidemocratisch onderwijs? Niets daarvan, zeggen ze bij het Cornelius Haga Lyceum. De overheid speelt een ‘vuil spelletje’ met de islamitische school. Het kan niet allebei waar zijn, maar hoe zit het dan? Een verwarrende zoektocht naar bewijs.

Dit is waarom de kerk nu wél een politieke rol speelt in Hongkong
De sterke christelijke aanwezigheid bij de protesten in Hongkong vormt een groot contrast met 2014. ‘Veel kerken beseffen nu dat ze zich meer moeten openstellen.’

Deze zes iconische foto’s kent de halve wereld, alleen de manier waarop we er naar kijken verschilt van land tot land
Zijn er foto’s die deel uitmaken van een wereldwijd visueel geheugen, vroeg historicus Rutger van der Hoeven zich af. Onderzoek bracht hem tot een topzes.

Beeld van 9/11.  Beeld AP
Beeld van 9/11.Beeld AP

In het arme Kameroen is voetbal (ook voor meisjes) een uitweg
Vrouwenvoetbal is populair in Kameroen, zeker sinds het vorige WK in Canada. En ook al is er weinig geld, er is wel een voetbalschool alleen voor meisjes. Zaterdag (15.00uur) treedt Kameroen (onvoorspelbare aanval) aan tegen Nederland (doordachte aanval).

Voetbaljournalist Kees Jansma: ‘Je zou kunnen zeggen dat veel in mijn leven om Kees Jansma draait’
Kees Jansma (71) de ‘alwetende grootvader van de voetbaljournalistiek’ stopt met zijn tv-programma’s. Een echt afscheid is het niet. Er zit een eeuwige onrust in me. Dat kan ik niet ontkennen. Ga ik niet doen ook.’

Ik wilde tegen de imam uitroepen: ‘Godskolere zeg, dat méén je niet!’, maar dat leek me niet netjes
‘Je kunt niet met een niet-moslim trouwen’ vertelde de imam Ibtihal Jadib. Na een gevoel van ongeloof en een daaropvolgend minicollege islamitisch privaatrecht bleek dat trouwen bij de iman juridisch onmogelijk zou zijn. ‘Ik voelde me afgewezen. Vorige week schreef ik over de ‘rimpelingen in het water’ toen mijn man en ik een relatie kregen. Nou, dit was daar een van.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden