Volkskrant Ochtend: Rutte III staat nu al op een tweesprong | Een Amerikaanse talentenshow was een juiste keuze voor Glennis Grace

Goedemorgen. De begroting ziet er prachtig uit, maar verder maakt het kabinet-Rutte III nog weinig indruk, schrijft Frank Hendrickx. Geen pensioenhervorming, geen klimaatakkoord, geen hervorming van de arbeidsmarkt. En op deze Prinsjesdag kijken we ook terug op hoe de bewindslieden het er in hun eerste jaar vanaf brachten.

Beeld Ryan Olbrysh

Terwijl u sliep

Kabinet staat nu al op tweesprong: wint daadkracht het van de voorzichtigheid?
Rutte III presenteert op Prinsjesdag gunstige begrotingscijfers, maar de twijfels over het kabinet blijven. Past deze coalitie op de winkel of wordt de economische rugwind aangegrepen om structurele hervormingen door te voeren? Vooralsnog overheerst voorzichtigheid.

Russisch spionagevliegtuig neergehaald, mogelijk blunder van Syrische luchtafweer
De Russen hebben een van hun belangrijkste elektronische spionagevliegtuigen bij Syrië verloren. De VS gaan ervan uit dat het neerhalen van het toestel, een Ilyushin-20, een blunder was van de Syrische luchtafweer. 

Een Russische Il-20Beeld Kirill Naumenko

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff stapt uit katholieke kerk na kritiek van kardinaal Eijk
De fractievoorzitter van de VVD, Klaas Dijkhoff, verlaat de Rooms-Katholieke kerk. Hij zegt dit in een open brief aan kardinaal Eijk. Dijkhoff reageert hiermee op kritiek van de kardinaal op de VVD-voorman.

Stemming Kavanaugh uitgesteld, maandag hoorzitting over aanrandingszaak
De vrouw die de beoogde nieuwe opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beschuldigd van aanranding, moet maandag voor de Senaatscommissie verschijnen. Daar mag ze getuigen over wat zich zo'n 35 jaar geleden precies tussen de twee heeft afgespeeld.

Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

Vijftien Kamerleden en twee ministers laten zich voor Prinsjesdag stylen door mbo’ers. De rechter doet uitspraak in de zaak over de man uit Voorthuizen die werd doodgeschopt op de Wallen. In Pyongyang praten Kim en Moon over het beëindigen van Kims kernprogramma.

Aanraders van de redactie

Tussentijds rapport Rutte III: zo staan de ministers er na het eerste jaar voor
Mark Rutte blijft de heerser van het Binnenhof, Kajsa Ollongren heeft het moeilijk, om nog maar te zwijgen van Stef Blok: zo brachten de bewindslieden van Rutte III het er in hun eerste jaar vanaf

Grote namen gingen Glennis Grace voor. Is de talentenshow een springplank naar succes?
Glennis Grace een nieuwe superster noemen gaat wat ver aan de vooravond van de finale van America’s Got Talent. Maar haar keuze voor een Amerikaanse talentenshow was juist: die is vaak een springplank naar succes.

Beeld National Geographic/Getty Images

Nepal worstelt met omvangrijke verzekeringsfraude in de Himalaya
In Nepal zijn reisverzekeraars de afgelopen jaren voor miljoenen opgelicht met onnodige reddingsacties in het Himalaya-gebergte. Om de fraude te bestrijden heeft de regering in Kathmandu het toezicht op de inzet van dure helikopters vergroot. Als dat niet helpt, dreigt een groep verzekeraars ongevallen in Nepal niet meer te dekken in het nieuwe wandelseizoen, dat eind september begint.

Straks is er in de hele Achterhoek nog maar één katholieke parochie; het zal de kinderveiligheid in die streek zeer ten goede komen
Bert Wagendorp las afgelopen week een artikel over hoe hoge Nederlandse geestelijken wéér kindermisbruik onder de pet hielden, dus hoe geloofwaardig zijn die verhalen over transparantie en spijt? ‘Het berouw komt te laat en ik geloof er niks van dat een verrot instituut opeens als door een wonder zou zijn gezuiverd.’

Vastgoedman Rudy Stroink ontkent omkoping van Google-directeur: ‘Ik wist daar niets van’
Vastgoedman Rudy Stroink moest zich maandag in de Zwolse rechtbank verantwoorden. Hij wordt ervan verdacht een directeur van Google 1,7 miljoen euro smeergeld te hebben betaald om zo een gunstig huurcontract te regelen voor de twee datacentra van zijn bedrijf TCN in de Groningse Eemshaven. 

Rob is zo’n hands-on wethouder die zelf de naambordjes maakt voor de komende raadsvergadering
Als de VVD verstandig is, geeft ze Rob Berkhout een podium. Of hoe een liberale wethouder uit Wormer empathische politiek bedrijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden