Volkskrant Ochtend: Russen probeerden Algemene Zaken te hacken en rechter zet Trumps inreisverbod tijdelijk stop

Goedenmorgen. Russische hackers hebben geprobeerd binnen te dringen bij Nederlandse ministeries. En: hoe onze politie zoekt naar een identiteit, en Nederland als buitenbeentje op het gebied van deeltijdwerk. Dit is uw nieuwsoverzicht van deze zaterdag.

Beeld getty

Terwijl u sliep

Trumps inreisverbod tijdelijk stopgezet
De federale rechtbank in de Amerikaanse stad Seattle heeft het inreisverbod dat vorige week werd ingesteld door president Donald Trump, tijdelijk stopgezet. Het Witte Huis gaat in beroep.

Radboudumc stopt studies naar medicijn tegen alzheimer-eiwit

Het Radboudumc in Nijmegen is gestopt met medicijnstudies die amyloïde-bèta proberen te remmen, een eiwit waarvan wetenschappers meer dan dertig jaar lang gedacht hebben dat het de ziekte van Alzheimer veroorzaakt.

Justitie vervolgt 'moeilijke' vorm beleggingsfraude niet
Buitenlandse criminelen die Nederlanders geld afhandig maken met frauduleuze beleggingsvoorstellen vanuit zogeheten boilerrooms, hebben nauwelijks iets te duchten van politie en justitie. Wie toehapt op voorstellen, is zijn geld kwijt. Opsporing en vervolging blijven doorgaans achterwege, omdat het onderzoek naar dit soort fraude als te moeilijk wordt gezien.

Russische hackers visten naar gevoeligste documenten Nederlandse ministeries
Twee Russische hackersgroepen hebben geprobeerd binnen te dringen bij Nederlandse ministeries, waaronder dat van Algemene Zaken. Het zijn dezelfde groepen, APT28 en APT29, die de Democraten in de VS hackten.

De Amsterdamse aandelenbeursBeeld anp

Dit weekend in het nieuws

Dit weekend bestaat het bijzondere Centre Pompidou in Parijs 40 jaar. Het ooit omstreden gebouw viert daarom feest. Verder reikt Humberto Tan vanavond in het Museum Hilversum de belangrijkste persfotoprijs van het jaar uit, de Zilveren Camera. In Amerika maakt men zich intussen op voor het grootste eendaagse sportevenement ter wereld: de Superbowl. Die vindt morgen plaats.

Plusteken achter een artikel? 

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Aanraders van de redactie

Zo win je iedere discussie als Trump-aanhanger
Column Jonathan van het Reve: Als een ruzie erg lang duurt, zegt de ander soms opeens iets waar je het mee eens bent. Iets wat jij misschien wel zélf had willen zeggen. Irritant is dat. Je kunt dan twee dingen doen.

Zo ziet de reis van Teheran naar Trumps Amerika eruit
Het inreisverbod van president Trump maakte een abrupt einde aan hun tocht naar de VS. Maar het op Schiphol gestrande echtpaar uit Iran gaf niet op. Verslag van een uitzonderlijke vlucht naar Washington D.C.

Nationale politie op zoek naar draagvlak en diversiteit
Een groep leidinggevenden bij de politie vindt dat er lang genoeg is gepraat over diversiteit. Het is tijd dat er echt iets verandert. Alleen dan kan de politie er voor iedereen zijn.

Bij de PvdA ontbreekt het smartelijk aan een eigen gezicht
Om Wilders te stoppen, hebben we meer aan Rutte dan aan de PvdA, schrijft Martin Sommer.

'Ik wil geen gekke vader in mijn achtertuin'
Zorgen voor je oude vader of moeder, zo ziet de overheid het graag. Maar hoe is het om dag in dag uit een afhankelijk familielid te verplegen?(+)

Deeltijdwerk is nadelig voor vrouw zelf én voor de maatschappij
Nederland is het buitenbeentje, meldde het Sociaal Cultureel Planbureau deze week, in elk geval waar het deeltijdwerk betreft. Nergens in Europa is het verschil in gewerkte uren tussen jonge mannen en vrouwen zo groot als in Nederland. Zes op de tien jonge vrouwen (18-25 jaar) werkt in deeltijd, tegen drie op de tien mannen. Ook zonder kinderen.(+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden