Volkskrant OchtendDonderdag 5 maart

Volkskrant Ochtend: Rusland deed alles om het MH17-onderzoek te dwarsbomen | GroenLinks en PvdA overwegen gemeenschappelijke premierskandidaat

Een man te midden van de wrakstukken van vlucht MH17. Beeld AFP

Terwijl u sliep

Hacks, manipulatie en diefstal: Rusland deed alles om het MH17-onderzoek te dwarsbomen
Rusland heeft jaren geprobeerd de twee officiële onderzoeken naar de ramp met de MH17 te saboteren. Moskou zette zijn militaire inlichtingendienst in, bewerkte leden van het onderzoeksteam en stuurde een elite-eenheid naar Rotterdam, de plaats van het onderzoek.

GroenLinks en PvdA overwegen gemeenschappelijke premierskandidaat
De partijtoppen van GroenLinks en PvdA zien het als een serieuze optie om voor de verkiezingen al aan te kondigen dat ze tijdens de formatie als één blok gaan opereren. Ze willen zich in de strijd om het premierschap mengen door op voorhand te beloven zich achter één premierskandidaat te scharen. Wie dat wordt, bepaalt de kiezer: Jesse Klaver of Lodewijk Asscher, afhankelijk van wie de meeste zetels haalt.

‘Laatste kans’ voor migratiebeleid: ‘Europa kan niet twee keer falen’
De EU-landen mogen niet langer dralen over een Europees asiel- en migratiebeleid. De huidige chaos en humanitaire misère aan de Grieks-Turkse grens maken volgens de Europese Commissie duidelijk dat de EU haar geloofwaardigheid verliest.

Wat moeten onze kinderen leren? Tweede Kamer waagt nieuwe poging tot modernisering onderwijs
Een nieuw onderwijsdrama in wording, of hoogst noodzakelijke onderwijsvernieuwing? De Tweede Kamer vergadert donderdag zes uur lang met minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) over modernisering van het curriculum in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Vandaag in het nieuws 

Stichting Formula-E Eindhoven meldt hoe haar kansen liggen om de ‘elektrische Formule 1’ te organiseren. In Mexico-Stad worden voor het eerst de Spotify Awards uitgereikt, in categorieën als rock, hiphop en cumbia. En Erik Staal, de ex-baas van wooncorporatie Vestia, hoort of hij 3,5 jaar celstraf krijgt, zoals het OM eist.

Aanraders van de redactie 

Russische manipulatie en sabotage in MH17-onderzoek
Meteen nadat vlucht MH17 is neergestort in Oost-Oekraïne begint een venijnige strijd om de waarheid. Moskou zet onder meer zijn beruchte militaire veiligheidsdienst GROe, bewerkt leden van het onderzoeksteam en stuurt een eliteteam naar Rotterdam.

Beeld Matteo Bal

Bij Unilever is de helft van alle managers vrouw dankzij kunstmatige intelligentie
Meer vrouwen in leidinggevende functies – Unilever wilde het al decennia. Sinds er kunstmatige intelligentie wordt ingezet tijdens sollicitatieprocedures, lukt dat. Hoe werkt dat? 

Hugo de Jonge is er klaar voor. Voor wat, dat weten we nog niet
Van alle te interviewen menstypen is de politicus een soort apart. Bij debatcentrum De Balie ontwikkelden ze een formule dit menstype te ontleden: Operatie Interview. Wat bij verslaggever Ariejan Korteweg bleef hangen was dit: CDA-kroonprins 1 Hugo de Jonge is volkser dan kroonprins 2, Wopke Hoekstra.

Is spreekrecht van slachtoffers in de rechtszaal doorgeslagen?
In de Utrechtse rechtbank tartte verdachte Gökman T. dinsdag de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Utrechtse tram, terwijl die hun slachtofferverklaringen kwamen voorlezen. Daarmee gaf T. een nieuwe impuls aan de discussie over het relatief nieuwe spreekrecht in het strafproces. Criticus Frank Wielaard en slachtofferadvocaat Sébas Diekstra reageren.

Toeristen nemen selfies op de Rialto brug in Venetië. Beeld AP

Zo werd corona in Italië een epidemie
Hoe heeft het zo mis kunnen gaan in Italië? Ruim drieduizend besmettingen in minder dan anderhalve week tijd, en meer dan honderd doden.

Column: ‘Mam, er staan 17 spelfouten op je boodschappenlijstje’
De Taalheldenprijs is een van Sheila Sitalsings lievelingsprijzen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vrijwilligers, meehelpende clubs en mensen die bijdragen aan de bestrijding van laaggeletterdheid in Nederland. Laaggeletterdheid is niet exclusief iets van oude mensen, of van vluchtelingen, stelt Sitalsing. Nee, het is nog steeds een groot probleem. ‘Dit land kan zoveel beter’, stelt Sitalsing. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden