Volkskrant OchtendVrijdag 27 juli 2018

Volkskrant Ochtend: Rotterdamse haven opeens twee keer zoveel waard (op papier) | Trump blijft vooral vastgoedbaron

Goedemorgen. Amateurarcheoloog Tjerk Vermaning maakte 50 jaar geleden furore met bijzondere vondsten. Zijn verzameling bleek vals. Toch werd de grasmaaierslijper nooit veroordeeld. In deze nieuwsbrief leest u een reconstructie van de zaak. Verder: we gaan steeds kleiner wonen, door de gekte op de huizenmarkt. En in Jemen vindt één van de ergste humanitaire rampen plaats van dit moment, en toch horen we er nauwelijks wat over. Hoe dat kan, leggen we uit in deze video.

In Rotterdam is een dode gevallen door het noodweer, nadat een boom op een auto belandde. Beeld ANP
In Rotterdam is een dode gevallen door het noodweer, nadat een boom op een auto belandde.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Dode en veel schade door noodweer
In Rotterdam is donderdagavond een dode gevallen door het noodweer. Op andere plaatsen in het land veroorzaakten hoosbuien en windvlagen veel schade.

‘Oer-Hollandse’ platte oester blijkt in harmonie te leven met invasieve soort Japanse oester
In natuurgebied de Voordelta, voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, blijken inheemse platte oesters uitstekend te groeien op de schelpen van levende en dode Japanse oesters. Dit is opmerkelijk, omdat wetenschappers lang dachten dat de Japanse oester als invasieve soort juist de ‘oer-Hollandse’ platte oester het leven onmogelijk maakte.

Noord-Korea komt belofte na: oorlogsresten soldaten VS overgedragen
Noord-Korea heeft zich gehouden aan de belofte tijdens de top met president Trump in Singapore om de oorlogsresten van Amerikaanse soldaten over te dragen. Een Amerikaans militair transportvliegtuig heeft vrijdag de restanten opgehaald in Noord-Korea van 55 Amerikaanse soldaten die tijdens de Koreaanse oorlog waren gesneuveld.

Gomorra-schrijver Roberto Saviano vervolgd voor smaad na aangifte minister
Het Openbaar Ministerie in Rome vervolgt Roberto Saviano, de schrijver van de bestseller Gomorra, voor smaad en laster. Minister Salvini van Binnenlandse Zaken, tevens leider van de rechts-populistische Lega, had aangifte tegen hem gedaan.

De Italiaanse schrijver Roberto Saviano. Beeld AFP
De Italiaanse schrijver Roberto Saviano.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

De volle maan is vanavond bloedrood dankzij een totale verduistering. Oud-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika verschijnt voor de rechter voor fraude, corruptie en afpersing. En er worden vlinders geteld: met een speciale app kunnen tuinbezitters het aantal vlinders dat ze zien doorgeven aan de Vlinderstichting.

Aanraders van de redactie

De Rotterdamse haven is opeens twee keer zo veel waard, en toch zijn ze armer geworden
Voor de belastingbetaler moest het Rotterdamse Havenbedrijf de totale waarde en inkomsten exact taxeren. Maar hoe bereken je de waarde van een haven? En ook niet fijn: België en Frankrijk mogen nog een jaar wachten.

Geen intellectueel, geen patriciër, geen beroepspoliticus: Amerika's president blijft een vastgoedbaron
Donald Trump dreigt en blaft. Diplomatieke finesses zijn niet aan hem besteed. Toch is een handelsoorlog met de EU nu afgewend. Is de Amerikaanse president niet vooral een onderhandelaar die een spel speelt?

‘Ik ben de messias van de oudheidkunde’, zei Tjerk Vermaning – maar zijn bijzondere vondsten waren nep
Amateurarcheoloog Tjerk Vermaning maakte 50 jaar geleden furore met bijzondere vondsten. Zijn verzameling, nu te zien, bleek vals. Toch werd de grasmaaierslijper nooit veroordeeld.

‘Opruimen en weggooien wordt hier vanzelf een hobby’
Wil de nieuwe stedeling bewust kleiner wonen? Neem dat maar met een korrel zout. Een klein huis is vaak het maximaal haalbare in deze markt. Met ingebouwde kasten en geheime vakjes kom je gelukkig een heel eind.

Sander en Nelianneke de Leeuw in hun huis in hofjescomplex Mallemolen in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Sander en Nelianneke de Leeuw in hun huis in hofjescomplex Mallemolen in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Waarom maken we ons niet druk om de oorlog in Jemen?
Meer dan tienduizend doden en vijftigduizend gewonden, 400.000 ernstig ondervoede kinderen, twee miljoen mensen op de vlucht en 22 miljoen mensen die acuut hulp nodig hebben. Op dit moment vindt op deze plek de ergste humanitaire ramp ter wereld plaats. Om welk land gaat het? Jemen. Hoe komt het dat je hier zo weinig over hoort?

Hadewych Minis over de omzet van Kruidvat en haar onewomanshow op De Parade
Actrice Hadewych Minis (41) doet alles. Toneel, musical, internationaal gelauwerde films en nu een onewomanshow op De Parade. Én ze is de stem van de Kruidvatreclames. ‘Sinds ik dat doe, blijft de omzet maar groeien.’

Hadewych Minis. Beeld Frank Ruiter
Hadewych Minis.Beeld Frank Ruiter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden