Volkskrant Ochtend: Robert M. stuurde spijtbetuiging aan ouders slachtoffers | Waarom Arib niets voelt voor een feestje rond kiesrecht

Goedemorgen. Wie zijn de grootste verliezers van de door stagnerende lonen geplaagde 21ste eeuw? En waarom is er ruzie over een feestje rond de viering van 100 jaar kiesrecht. U leest het in deze ochtendnieuwsbrief. Verder: interviews met kunstenaar Daan Roosegaarde en met de makers van Hollands Hoop 2.

Door:Redactie
Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Beeld anp
Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld anp

Terwijl u sliep:

GroenLinks wil totaalverbod op winstmaken in de zorg
Er moet een verbod komen op winstmaken in de zorg. GroenLinks wil dit in een reeks zorgwetten regelen. Het moet niet alleen gelden voor zorginstellingen maar ook voor 'onderaannemers' die het feitelijke werk doen.

Robert M. stuurde ouders kinderen spijtbetuiging
De veroordeelde zedendelinquent Robert M. heeft vanuit de gevangenis in Vught een excuusbrief gestuurd aan vrijwel alle ouders van de kinderen die hij seksueel misbruikte. M., die tot bijna 19 jaar cel en tbs werd veroordeeld voor zeer ernstig en soms langdurig misbruik van 67 jonge kinderen in Amsterdam, slaagde er ruim een jaar geleden in een handgeschreven brief te laten bezorgen bij Richard Korver, de advocaat van een groot deel van zijn slachtoffers.

Arib voelt niets voor vrolijk feestje om mannenkiesrecht te vieren
Het zou twee jaar feest zijn. Op diverse momenten stilstaan bij de invoering van algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht tussen 1917 en 1919. Te beginnen op 12 december, in de Ridderzaal, met 'de officiële aftrap van de viering 100 jaar kiesrecht'. Georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en ProDemos. Er was een 'landelijke stuurgroep', een 'nationale coördinator' en koning Willem-Alexander als eregast.

Sport- en horecawerknemers grootste verliezers qua koopkracht
Fitnessinstructeurs, zwemleraren en andere werknemers in de sector 'sport en recreatie' hebben sinds de eeuwwisseling een vijfde van hun koopkracht zien verdampen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Vandaag in het nieuws:

In Nijmegen komt het CDA bij elkaar voor het partijcongres. De partij buigt zich onder meer over het rapport van de evaluatiecommissie en kiest een secretaris. In Amsterdam wordt de achttiende editie van Museumnacht gehouden. Ruim vijftig musea openen de deuren met een speciaal programma.

Maanden lieten ze zijn brief ongeopend. Ze waren met heel andere dingen bezig: hoe vertellen we het ons kind?
Robert M., veroordeeld voor grootschalig seksueel misbruik van baby's en peuters, stuurde de ouders van zijn slachtoffers een brief waarin hij zijn spijt betuigt. Wat moet de maatschappij aan met dit soort delinquenten?

Daan Roosegaarde: 'Er zijn wel duizend redenen om iets niet te doen, maar alles kan als je durft te dromen'
Het gaat hem om de toekomst, niet om afkomst of verleden. Daan Roosegaarde (38), kunstenaar, ontwerper en ondernemer, over angsten, remmingen en mogelijkheden.

Trump begint zondag aan zijn bezoek aan trots Azië
Hij bezoekt ook Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. Centraal staat het dossier Noord-Korea. Kan hij de Aziatische wereld nog naar zijn hand zetten? (+)

Tegen deze obstakels liepen de makers van het nieuwe seizoen van Hollands Hoop aan
Het tweede seizoen van Hollands Hoop schakelt naar een nóg hogere versnelling. Het werd een grootse, lange en moeizame productie, vertellen makers Dana Nechushtan en Franky Ribbens. (+)

Zuid-Koreaanse toeristen in Insa-dong, een buurt in Seoul, bij karikaturen van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld Jun Michael Park
Zuid-Koreaanse toeristen in Insa-dong, een buurt in Seoul, bij karikaturen van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld Jun Michael Park

Waarom Rusland de honderdste verjaardag van de revolutie liever negeert
Honderd jaar geleden viel in Sint-Petersburg het startschot van de communistische droom, een gebeurtenis die de wereldgeschiedenis bepaalde. Maar het Kremlin negeert het jubileum - het woord 'revolutie' mocht mensen eens op ideeën brengen. (+)

Trial by media richt alleen maar schade aan - het volksgericht oordeelt voordat de misdaad bewezen is
Nee, het ezelsbruggetje van Aaf Brandt Corstius - 'misbruik en intimidatie zijn niet leuk. Seks met aantrekkelijke mensen: wél leuk' - helpt me niet verder. Als de #MeToo-discussie alleen over evident misbruik was gegaan, was het eenvoudiger geweest. Verkrachting is per definitie misdadig en afschuwelijk, schrijft Aleid Truijens in haar column. (+)

De pantserkruiser Aurora, van waaraf het eerste schot van de Oktoberrevolutie zou zijn gelost. Het schip is nu ingericht als museum. Beeld Yuri Kozyrev
De pantserkruiser Aurora, van waaraf het eerste schot van de Oktoberrevolutie zou zijn gelost. Het schip is nu ingericht als museum.Beeld Yuri Kozyrev
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden