Volkskrant Ochtend: Rekenkamer geeft EU na 23 jaar weer een voldoende | Playboy-oprichter Hugh Hefner overleden

Goedemorgen. Buitenlandse tandartsen komen steeds vaker voor in Nederland. U denkt: een tandarts is een tandarts? Beroepsorganisaties zien wel degelijk risico's. Verder in de Volkskrant Ochtend: Playboy-oprichter Hugh Hefner is op 91-jarige leeftijd overleden en Sylvia Hoeks over haar rol in Blade Runner 2049.

Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer. Beeld anp
Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer.Beeld anp

Terwijl u sliep

Lidstaten moesten er 23 op jaar op wachten: een 'voldoende' voor besteding EU-budget van Rekenkamer
Voor het eerst in 23 jaar geeft de Europese Rekenkamer een voldoende aan de EU-landen voor de manier waarop ze de gelden uit het EU-budget (in 2016: 136,4 miljard euro) uitgeven. Het foutenpercentage bij de uitgaven ligt met 3,1 procent nog steeds boven het maximum dat de Rekenkamer hanteert (2 procent) maar het gaat de goede kant op.

CBS: 1 op 14 werkende Nederlanders heeft twee banen
Ruim 600 duizend Nederlanders houden er twee banen op na. Ze doen dit omdat ze van één baan niet kunnen rondkomen, of omdat ze afwisseling zoeken naast hun hoofdbaan. Het aantal mensen met twee banen is in tien jaar tijd met meer dan 100 duizend toegenomen, tot 1 op de 14 werkende Nederlanders nu.

Playboy-oprichter Hugh Hefner (91) overleden
De oprichter van het naaktblad Playboy is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn bedrijf Playboy Enterprises in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt. Hugh Hefner overleed in het Playboy Mansion, waar hij nog altijd leefde met meerdere jonge vrouwen.

Hoe Tweety kon uitgroeien tot icoon van Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd
De onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië heeft een nieuw symbool: Tweety. Overal in de bezette universiteit van Barcelona, het hoofdkwartier van het pro-onafhankelijkheidskamp, duikt het gele vogeltje op. Op verkiezingsposters wordt hij de ene keer afgebeeld met uit zijn bekje een praatwolk met 'Ja!', even verder draagt hij in zijn klauwtje een anjer als symbool van de democratische revolutie.

Hugh Hefner in 2006. Beeld reuters
Hugh Hefner in 2006.Beeld reuters

Vandaag belangrijk

VN-secretaris-generaal Guterres brieft de Veiligheidsraad vandaag voor het eerst in het openbaar over de situatie van de Rohingya in Myanmar. In Almere en Alkmaar organiseren vier politiebonden een werkonderbreking van twee uur. Ze pleiten voor een beter pensioen. De staatshoofden van de EU bespreken de plannen van Macron en de Duitse verkiezingsuitslag.

Aanraders van de redactie

Poedereuthanasie: volgens sommigen een gevaar, volgens anderen een opluchting
Snel en pijnloos kunnen sterven op een zelfgekozen moment. Het komt dichterbij nu trouwe leden van de Coöperatie Laatste Wil binnenkort hun eigen levenseindepoeder kunnen bestellen. Een goed einde? (+)

Bert Wagendorp - Hondsbrutale leugenaars bij Schiphol hebben schijt aan alles en iedereen
Hoe het kan weet niemand, maar Schiphol en cijfers dat is zoiets als een goochelaar met konijnen. Vorig jaar leek er even een truc de mist in te gaan, toen ze een milieueffectrapportage hadden laten maken volgens de oude normen, schrijft Bert Wagendorp in zijn column. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Gevoelige vragen over de werking van ons geheugen: Kan iemand vergeten seksueel misbruikt te zijn en zich dat later weer herinneren?
Seksueel misbruik vergeten en later door therapie weer herinneren. Schrijver Griet Op de Beeck vertelde dat het haar is overkomen. Kan dat, en hoe waar zijn die herinneringen? (+)

Dankzij Skype spreekt uw tandarts nu Nederlands
Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse tandartsen. En of ze nu uit Tsjechië of Spanje komen, ze werken hier graag. 'Een tandarts is een tandarts.' Beheersing van het Nederlands is wel een vereiste. (+)

Griet Op de Beeck. Beeld ANP
Griet Op de Beeck.Beeld ANP

Sylvia Hoeks zet traditie van Hollandse androïden voort
Sylvia Hoeks borduurt met haar rol in Blade Runner 2049, het vervolg op de cultklassieker, voort op Rutger Hauers traditie van Hollandse androïden. Toch? Lees hier het interview met Sylvia Hoeks. (+)

Verslaggeverscolumn - Dreigende leegloop bij 'belangrijkste commissie' Financiën baart zorgen
De vraag is of de genante vertoning met de commissie zorg, die zoals vorige week bleek de zeggenschap over de besteding van 2.1 miljard euro zorggeld uit handen had gegeven, zich kan herhalen. Was dit een incident of kunnen we de komende tijd meer onoplettendheid verwachten? Zou de Kamer haar controlerend vermogen aan het verliezen zijn, zodat handige ambtenaren met miljoenen kunnen schuiven? (+)

Sylvia Hoeks in Blade Runner 2049. Beeld
Sylvia Hoeks in Blade Runner 2049.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden