Volkskrant Ochtend: Referendum over sleepwet is kansloos, aldus Buma | Zat Zijlstra met Poetin in de datsja?

Het belangrijkste nieuws van zaterdag 28 oktober

Goedemorgen. Een referendum over de 'sleepwet' is bij voorbaat kansloos (hier linken naar ankeiler). Het nieuwe kabinet zal een eventueel 'nee' tegen de al aangenomen nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) negeren, zegt CDA-leider Sybrand Buma in dit interview (hier linken naar het interview). Verder in de Volkskrant Ochtend: Domweg gelukkig in Noord-Drenthe en zat Halbe Zijlstra nou wel of niet met Poetin in de datsja?

Sybrand Buma Beeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Confrontatie in Catalonië is onvermijdelijk na uitroepen onafhankelijkheid
Vrijdag riep Catalonië de onafhankelijkheid uit. De Spaanse premier Rajoy zette meteen het kabinet af. Confrontatie is onvermijdelijk, schrijft onze correspondent Maartje Bakker.

Buma: Kabinet zal 'nee' bij referendum over de sleepwet negeren
Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal een eventueel 'nee' tegen de al aangenomen nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) negeren.

Zat Halbe Zijlstra nu wel of niet met Poetin in een buitenhuis?
Het is de afgelopen dagen door de VVD als een van de bewijzen aangevoerd dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken - Halbe Zijlstra - echt wel buitenlandervaring heeft: Zijlstra zat ooit samen met president Poetin en Shell-topman Jeroen van der Veer in een buitenhuis in Rusland. Maar dat verhaal wordt nu ontkend door Shell.

Opnieuw een Clinton-schandaal: rapport over band Trump en Rusland gefinancierd
Nog steeds zijn er veel onopgehelderde schandalen rond de Amerikaanse president, maar ineens gaat de ophef weer over de vrouw die géén president werd. Deze week bleek dat de Clinton-campagne en de Democraten hebben betaald voor het Steele-dossier, het rapport met beschuldigingen over de band tussen Donald Trump en Rusland.

Beeld Mike Roelofs

Vandaag in het nieuws

De laatste commerciële KLM Cityhopper-vluchten met de Fokker 70 komen aan op Schiphol. Daarmee komt er een einde aan de 97-jarige samenwerking tussen KLM en Fokker. Er wordt weer geschaatst: de heren leggen de 5000 en 500 meter af, voor de dames staat de 1500 meter op het programma van de NK afstanden.

Aanraders van de redactie

'Ik heb nooit gedacht: 'Wat is een leuk baantje voor mij?' Mijn plek ligt in de Tweede Kamer' (+)
CDA-leider Sybrand Buma stut de komende jaren vanuit de Kamer het kabinet-Rutte III. De meerderheid is wankel en confrontaties met premier Mark Rutte sluit hij niet uit. 'Mijn kritiek op hem houd ik overeind.'

De maat is vol: regisseur Ruut Weissman ontbreekt op eigen première (+)
Er deden al langer verhalen over regisseur Ruut Weissman de ronde, maar nu zijn naam opnieuw opduikt in de golf van #MeToo-verklaringen is voor een aantal collega's de maat vol.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Getuigenis zangeres en celliste Michelle Courtens:'Ik wil Weissman niet langer de hand boven het hoofd houden.' Beeld Aurélie Geurts

Halbe Zijlstra - zonder diplomatieke ervaring toch minister van Buitenlandse Zaken (+)
Kan iemand zonder diplomatieke ervaring een goede minister van Buitenlandse Zaken worden? En wat voor buitenlandbeleid kunnen we verwachten van Halbe Zijlstra, de man die zegt eigenbelang van Nederland voorop te willen zetten?

Domweg gelukkig in Noord-Drenthe (+)
Noord-Drenthe is nu even volop in het nieuws, want volgens een onderzoek de fijnste plek om te wonen. Onze correspondent Noord-Nederland, Jurre van den Berg, verbaast zich: zoveel ophef over iets dat hij allang wist.

De vier sprinters van coach Van Velde willen allemaal scoren (+)
In olympisch Sotsji stonden drie Nederlanders op het podium van de 500 meter. Komend seizoen wordt de strijd op die afstand heviger dan ooit en dat zal vandaag al blijken op de NK afstanden. Coach Gerard van Velde begeleidt er twee schaatstalenten en twee routiniers.

Niks zo eenzaam als een bejaarde met een hoofdloze robotkat (+)
Lisa van der Velden werpt in deze rubriek een blik op onlinecultuur.

Kai Verbeij en coach Gerard van Velde. Beeld Jiri Buller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.