Volkskrant Ochtend: 'Redelijk rustige' jaarwisseling in steden | Wat wordt het nieuws van 2018?

Gelukkig nieuwjaar! 2017 ligt officieel achter ons en daarom voorspellen we u vandaag welk nieuws 2018 gaat brengen. Ook laten we hoofdredacteur Philippe Remarque in onze podcast aan het woord om u te vertellen wat de Volkskrant dit jaar gaat doen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Kaya Bouma over hoe haar reportage in Auschwitz, met leerlingen van het Helicon-vmbo in Nijmegen, tot stand kwam. Het verhaal zelf leest u hier.

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld anp

Terwijl u sliep

Maar eerst de afgelopen jaarwisseling. Die verliep 'redelijk rustig' in Amsterdam en ook andere steden meldden vooralsnog geen grote incidenten. Toch moet de politie de balans overal nog echt opmaken. Alles over de nieuwjaarsnacht in ons liveblog.


Kaya Bouma reisde met leerlingen naar Auschwitz: zo kwam haar verhaal over racisme en respect tot stand
Sinds een Nijmeegse middelbare school landelijke bekendheid verwierf door een groeiende groep leerlingen met extreemrechtse denkbeelden, organiseert ze elk jaar een werkweek naar het concentratiekamp in Auschwitz. Verslaggever Kaya Bouma reisde vier dagen met hen mee en sprak leerlingen en leraren over homoseksualiteit, sociale uitsluiting en de Holocaust. Ze schreef dit verhaal over racisme en respect. Hoe kwam het tot stand, en hoe reageerden de scholieren op haar aanwezigheid? En wie bleef haar het meeste bij?

Leerlingen van het Helicon VMBO uit Nijmegen krijgen uitleg in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Het bezoek maakt deel uit van een werkweek waaraan ze vrijwillig deelnemen. Beeld Marlena Waldthausen

Huwelijkse voorwaarden, kinderopvangtoeslag en de hypotheek: dit is er allemaal veranderd per 1 januari
Een nieuw jaar brengt nieuwe wetten en regels met zich mee. We hebben de belangrijkste veranderingen die vandaag ingaan, op een rij gezet.

Vandaag in het nieuws

Om 12.00 uur vindt traditioneel de Nieuwjaarsduik plaats in Scheveningen. En omdat het 1 januari is, gaan er heel veel nieuwe regels van kracht. Zo is in Leeuwarden vanaf nu het eerste rookvrije ziekenhuis van Nederland, gaat de prijs van een treinkaartje met gemiddeld 1,22% omhoog en zijn vervuilende scooters niet langer welkom in Amsterdam. Vanavond om 20.00 uur vindt de finale van het WK darts plaats.

Beeld epa

Aanraders van de redactie

Kijkt u even mee in de (nabije) toekomst? Dit wordt het nieuws in 2018
Ook zo benieuwd naar het nieuwe jaar? De Volkskrant werpt (traditioneel) een blik in de toekomst. Het wordt vrede in Syrië, Twitter wordt versmaad en Tom Dumoulin wint toch de Tour. Hier al onze voorspellingen.


De Betrouwbare Mannetjes kiezen de Lul van het Jaar 2018
Ze moeten het toegeven: de Betrouwbare Mannetjes hebben getwijfeld of ze het moesten doen. Met al dat verharden van de samenleving. En de social media en alles. Maar hij is er toch: dit is de topvijf van de Lul van het Jaar 2018. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Stonden we dan, bier te drinken in de natte sneeuw omdat we uit de trein waren gezet
Eva Hoeke en haar man gingen een avondje uit: 'Jurk aan, wallen weggestift, nog net niet de schoenen gepoetst. Eindelijk weer eens naar Amsterdam!' (+)

'Ik was een beetje een sneu kind met weinig aansluiting, toen al.'
Mensen van de Volkskrant vertellen over hun dilemma's, fascinaties en de drijfveer om meer te weten. Dit keer: columnist Sylvia Witteman

Columnist Sylvia Witteman Beeld Sanne de Wilde

Bedankt Turkse man, dat u mijn dochter veilig thuisbracht
Zou het kunnen dat de jongere generatie minder bevangen is door vooroordelen jegens vreemdelingen dan de oudere, vroeg Sander van Walsum zich af na een bijzonder voorval.

Volkskrantgeluid: Dit was het jaar van hoofdredacteur Philippe Remarque
Als de krant bij je op de deurmat ploft of als je door de site scrolt, dan zie je soms niet wat voor werk er aan de achterkant nodig is om het nieuws aan de voorkant goed te brengen. Tijd voor een blik achter de schermen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid: hoofdredacteur Philippe Remarque over hoe de Volkskrant zich staande houdt én over spectaculaire vernieuwingen in 2018.

Hoofdredacteur Philippe Remarque Beeld Jiri Buller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.