Volkskrant Ochtend Dinsdag 12 februari

Volkskrant Ochtend: Rabobank kreeg boete voor slechte controle op witwassen | Staat de Catalaanse separatisten vandaag een politiek proces te wachten?

Terwijl u sliep:

Ook Rabobank kreeg een boete voor slechte controle op witwassen
Ook ná de recordschikking van justitie met ING heeft De Nederlandsche Bank (DNB) nog een boete uitgedeeld voor gebrekkige controles op criminele geldstromen. Rabobank betaalde ruim 1 miljoen euro omdat het bedrijf zijn klantdossiers niet op orde had.

Kantoor van de Rabobank, bijnaam de bunker, waar onder andere controles plaatsvinden van verdachte transacties. Beeld Marcel van den Bergh

Milieu Centraal begint campagne om wie duurzamer wil leven net dat zetje te geven
Veel Nederlanders willen wel duurzamer leven, maar vinden dat in de praktijk lastig, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. De duurzame voorlichtingsdienst begint dinsdag de campagne ‘Een dagje groen’, die Nederlanders moet motiveren hun eigen milieu-impact te verkleinen. 

Nieuwe shutdown lijkt afgewend na ‘principeakkoord’ over grensbeveiliging
De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een overeenkomst gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby is er een principeakkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres.

Ilse DeLange en Nielson grote winnaars Edisons
Ilse DeLange en Nielson zijn de grote winnaars van de Edisons, Nederlands oudste muziekprijzen die maandagavond in de Gashouder in Amsterdam zijn uitgereikt.

Vandaag in het nieuws:

In Madrid begint het proces tegen twaalf Catalaanse leiders die worden beschuldigd van rebellie. Vier Nigeriaanse vrouwen beschuldigen Shell ervan het militaire regime te hebben aangezet tot mensenrechtenschendingen. En de Hoge Raad doet uitspraak over de ontneming van 24 miljoen euro van Jan Dirk Paarlberg.

Aanraders van de redactie:

Staat de Catalaanse leiders in Madrid een politiek proces te wachten?
Krijgen de Catalaanse separatisten die vanaf vandaag in Madrid voor rebellie terechtstaan een eerlijk proces? Correspondent Maartje Bakker legt de vraag voor in juridisch Spanje. Dat leidt tot een ontnuchterende conclusie.

De Catalaanse leiders die worden verdacht van rebellie worden vanuit de gevangenis van Barcelona naar Madrid gebracht voor het proces dat vandaag begint. Beeld Getty Images

Soedanese reggae-held vraagt asiel aan in Nederland na bedreigingen 
Zanger Mo Ali, de Bob Marley van Soedan, is naar Nederland gevlucht. Aanhangers van het regime bedreigen hem met de dood. In Soedan, waar een volksopstand is uitgebroken, wordt Ali gezien als gids voor de jeugd.

De beste manier om humor zoals in De Luizenmoeder finaal om zeep te helpen, is hem te analyseren
In De Luizenmoeder worden dingen gezegd die in deze tijden als erg politiek incorrect gelden en waarvoor je wordt geslacht door de sociale-media-schanderoepers. Daarom vinden vijf miljoen Nederlanders het grappig, schrijft Bert Wagendorp.

Dierenmishandeling of traditie? Tijdens pinksterfeest Kallemooi verblijft een haan drie dagen in een mandje in een vlaggenmast
Niemand schijnt honderd procent zeker te weten waarom op Schiermonnikoog een haan in een mandje op 18 meter hoogte in een vlaggenmast drie dagen lang het pinksterfeest Kallemooi moet opleuken. Een vruchtbaarheidsritueel, zegt de een. De haan zit op de uitkijk op het dorpsplein om de eilanders te beschermen, zegt de ander.

Tijdens het folkloristische Kallemooifeest wordt een haan drie dagen in een mand gehouden. Beeld Twitter

Lucinda Douglas groeide op tijdens de apartheid in Zuid-Afrika en werd succesvol in Nederland: ik ben geen slachtoffer met een jankverhaal
Toen Lucinda Douglas naar Nederland kwam, kon ze één ding niet geloven: dat hier gratis geld werd uitgedeeld. ‘Voor het eerst in mijn leven zag ik verwende mensen. Geld waar je niets voor hoefde te doen. In Zuid-Afrika bestond dat niet eens als idee.’

Deze Syrische vluchteling en wetenschapper onderzoekt waarom vluchtelingen en Nederlanders elkaar moeilijk begrijpen
Doctor of hoogleraar in het buitenland, maar vluchteling in Nederland. Dat betekent vaak het einde van de academische carrière. Nu biedt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twaalf gevluchte academici een eenjarige aanstelling aan op verschillende Nederlandse universiteiten, zodat zij toch weer als onderzoeker aan de slag kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden