OchtendnieuwsbriefMaandag 11 maart

Volkskrant Ochtend: Provincies slagen er niet in voldoende windmolens te bouwen | China en Ethiopië houden Boeing 737 Max voorlopig aan de grond

Windmolens achter een boerderij in Flevoland.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Provincies slagen er niet in voldoende windmolens te bouwen
Het gaat veel provincies niet lukken om in 2020 de beloofde aantallen windmolens op land te realiseren. Als ‘straf’ moeten ze hun tekorten tussen 2021 en 2023 dubbel compenseren met extra op te wekken duurzame energie. Maar de vertraging ligt meestal buiten hun macht, stellen zij: gebrek aan draagvlak, juridische procedures en obstakels die alleen het Rijk kan wegnemen.

China en Ethiopië houden Boeing 737 Max voorlopig aan de grond
China heeft zijn binnenlandse luchtvaartmaatschappijen opgedragen om de Boeing 737 Max-toestellen voorlopig aan de grond te houden. De Chinese burgerluchtvaart administratie CAAC heeft daartoe besloten in verband met de crash in Ethiopië zondag.

Landelijk grote verschillen in tarieven waterschapsbelasting
Er bestaan grote verschillen tussen de belastingen die de waterschappen opleggen aan de bewoners van hun gebieden. In Delfland betaalt een meerpersoonshuishouden gemiddeld – net als voorgaande jaren – veruit het meeste aan waterschapsbelasting (457,17 euro), in De Dommel is men met 242,08 euro het goedkoopst uit.

Tientallen doden in Venezuela door langdurige stroomstoring
Tientallen mensen zijn omgekomen in Venezuela als gevolg van een stroomstoring die het land al sinds donderdag teistert. Zaterdag stierven vijftien nierpatiënten in een ziekenhuis omdat de dialyseapparatuur niet werkte door het gebrek aan elektriciteit. In andere ziekenhuizen vielen tot nu toe nog eens zeventien doden. 

Vandaag in het nieuws

Twaalf lijsttrekkers kruisen de degens in het Groot Gronings Gaswinningsdebat. De Iraanse president Rouhani brengt voor het eerst een bezoek aan Irak. En de provincie Utrecht zet varkens in tegen de overlast van ganzen: de varkens eten hun eieren op.

Aanraders van de redactie

Provincies kunnen windmolens niet kwijt: ‘Als ze er komen, krijgen we oorlog’
Alle provincies moeten ruimte zoeken voor windmolens, maar dat lukt niet zonder slag of stoot. In Drenthe komen ‘slaafse inwoners’ in verzet tegen de ‘klimaathysterie’. Flevoland blijft de pioniersprovincie, maar ook daar gaat het trager dan voorheen.

Canadese cannabisgoudkoorts zorgt voor scheve ogen in Nederland
Nederlandse glastuinbouwers verbijten zich over de Canadese cannabishausse: terwijl het ‘groene goud’ zich ontpopt tot het succesvolste Canadese exportproduct sinds Jim Carrey en maple syrup, zit de Nederlandse markt potdicht door het staatsmonopolie op de teelt van medische marihuana.

Een medicinale wietplantage in Smith Falls, Ontario, Canada.Beeld Bloomberg via Getty Images

‘Natuurlijk moeten we Michael Jackson alles kwalijk nemen. Alles’
Henrico Prins schreef jarenlang voor de Volkskrant, waar hij in 1989 begon als poprecensent. Sinds 2014 werkt hij bij RTL Nieuws.

In Poolse supermarkten vullen Oekraïners de vakken
De meningen zijn verdeeld over de massale toestroom van Oekraïners in het gesloten Polen. Maar meer dan een miljoen migranten vullen inmiddels de vakken in de supermarkt, en de gaten op de Poolse arbeidsmarkt.

Biedronka supermarkt in Warschau.Beeld Waldthausen Marlena

Bijstandontvangers zijn geen vetbetaalde uitvreters
Voor experimenten op mensen is doorgaans toestemming van het proefkonijn nodig, behalve wanneer die mensen in de bijstand zitten, schrijft Sheila Sitalsing. Deze week pitchte Sybrand Buma een ideetje om mensen in de bijstand voor minder dan het minimumloon aan het werk te zetten. ‘Maar de bijstand is een kwestie van goede manieren. Bedoeld als allerlaatste vangnet voor wie pech heeft in het leven.’

Hoe maak je van een klein stadsbalkon een paradijs voor vogels en insecten?
Geen tuin, maar wel de behoefte om gastheer te zijn voor allerlei planten en dieren? In deze nieuwe tweewekelijkse serie laat Caspar Janssen zien hoe zelfs een klein stadsbalkon mooi en nuttig wordt. 

Beeld Aart-Jan Venema
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden