Volkskrant Ochtend: Protesten tegen Trump en poëet Federer tegen mijnwerker Nadal

Goedemorgen. Het immigratiebeleid van Amerikaanse president Trump heeft vannacht geleid tot protesten in vliegvelden over het hele land. Een rechter zette er inmiddels al deels een streep door en oordeelde dat reizigers met een visum niet geweigerd mogen worden. Verder in dit ochtendoverzicht: de groeiende frustratie over het 'pakketje voor de buren' en Cornald Maas over zijn fobieën. En straks begint de spannende finale van de Australian Open tussen 'poëet' Federer en 'mijnwerker' Nadal.

Redactie
Anti-Trump-betogers op het internationale vliegveld van Chicago Beeld afp
Anti-Trump-betogers op het internationale vliegveld van ChicagoBeeld afp

Terwijl u sliep

Amerikaanse rechter zet streep door immigratiebeleid Trump
Een rechter in New York heeft zich tegen het vluchtelingenbeleid van president Donald Trump uitgesproken. De rechter oordeelde dat reizigers met een geldig visum die op de luchthaven aankomen niet mogen worden geweigerd en tot nader order gewoon in de Verenigde Staten mogen blijven.

Protesten op vliegvelden VS tegen Trump: 'Racisten eruit, vluchtelingen erin'
Op diverse luchthavens in de Verenigde Staten zijn duizenden demonstranten samengekomen om te protesteren tegen het immigratiebeleid van Trump. Ze scandeerden leuzen als 'Racisten eruit, vluchtelingen erin.' En: 'Dit is hoe democratie eruit ziet.'

Zelfmoord na beelden diefstal: te zwaar middel ingezet?
Een 68-jarige vrouw uit Oldenzaal heeft zelfmoord gepleegd, één dag nadat justitie in een opsporingsprogramma op tv had laten zien hoe ze een portemonnee stal van een bejaarde vrouw. Na de uitzending kreeg de vrouw op internet vele verwensingen naar haar hoofd. Justitie zegt dat de beelden terecht zijn uitgezonden, ook al ging het 'slechts' om een enkelvoudige diefstal: 'We zouden dit de volgende keer opnieuw zo doen', zegt een woordvoerster.

De poëet tegen de mijnwerker: 'Dit is echt de mooist denkbare finale'
Het is zover: de droomfinale van elke tennisliefhebber, Rafael Nadal tegen Roger Federer. De twee kampten lange tijd met blessures, maar staan nu toch opnieuw tegenover elkaar in een grandslamfinale. We belden met tennisverslaggever Robèrt Misset voor een voorbeschouwing.

Roger Federer en Rafael Nadal Beeld AD
Roger Federer en Rafael NadalBeeld AD

Vandaag in het nieuws

Het Nederlands Auschwitz Comité houdt de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in Amsterdam. O.a. burgemeester Van der Laan, premier Rutte en vicepremier Asscher zullen bij de herdenking aanwezig zijn. Tennisgrootheden Federer en Nadal staan tegenover elkaar op de finale van de Australian Open. Verder is er een poëzieparade in het Kinderboekenmuseum in Den Haag en kan de vogelliefhebber vandaag aan de slag voor de Nationale Tuinvogeltelling.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in Amsterdam Beeld anp
het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in AmsterdamBeeld anp

Aanraders van de redactie

Het afscheid van Hollande valt sommige Tullistes zwaar
In Frankrijk heeft president Hollande het verbruid, maar in zijn bolwerk Tulle houden ze hem in ere. Zondag kiezen de socialisten zijn opvolger. 'Het Front National was hier altijd peanuts. Dat gaat vrees ik veranderen.'

Het dwingende karakter van ons 'normaal'
Als je erbij wilt horen in Nederland, moet je eerst laten zien dat je dat heel graag wilt. Hoe? 'Door te zijn zoals wij.' Dat ervaren inburgeraars, dat merkte ook het gezin van Sander van Walsum na terugkeer uit het buitenland.(+)

'Pakketje voor de buren' levert steeds meer frustratie op
Online bestellen, maar niet thuis wanneer het pakketje wordt bezorgd. Geeft niks, de buren zijn er altijd. Toch is niet iedere buur daarvan gediend. Gelukkig komen de bezorgers en webwinkels daar ook achter.

Postbezorger van Post NL Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Postbezorger van Post NLBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Er is zoveel wél gelukt'
Hij is weer te zien in een nieuwe tv-reeks Volle Zalen - tijd dus voor een interview met presentator Cornald Maas. Vindt ook Cornald Maas zelf. 'Dat is zó stom om te zeggen, hè?'

Hoe een auto-ongeluk je leven kan redden
De gevolgen van een bijna fataal auto-ongeluk zetten de Vlaams-Turkse ondernemer Mustafa Kör op het spoor van het geschreven woord. De dichter is een sensatie in Vlaanderen.

Column Eva Hoeke: Jorrie de Buurtjunk wil naar Ethiopië
Ik was op bezoek bij buurtjunk Jorrie, veelpleger en verhalenverteller, die zich na veertig jaar drank en drugs had laten opnemen in de Larense afkickkliniek Julianaoord. 'Wat een rust', dacht ik toen ik het Nivonhuis-achtige terrein kwam oprijden. 'Doe mij hier een weekje.'

Cornald Maas Beeld Ernst Coppejans
Cornald MaasBeeld Ernst Coppejans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden