Volkskrant Ochtend: Protest tegen islamitische school groeit | Ook na afloop blijft twijfel over docu Klaver

Goedemorgen. Amsterdam heeft sinds deze week weer een islamitische middelbare school. Daar is behalve de oprichters vrijwel niemand enthousiast
over. Waarom stuit deze school op zoveel verzet? Verder in de Volkskrant Ochtend: verontrustend vaak lijden zorginstellingen verlies en ook na de vertoning van documentaire Jesse in Carré blijft de twijfel. Propagandafilm of uniek kijkje achter de schermen?

Politieagenten halen een spandoek weg bij de islamitische school in AmsterdamBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Moslimorganisaties halen uit naar salafistenschool: 'Ze kapen het islamitisch onderwijs'
Het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) is verbolgen dat de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam niet samenwerkt met andere islamitische organisaties. 'Ze hebben het alleenrecht op islamitisch voortgezet onderwijs gekaapt', zegt voorzitter Rasit Bal.

Verontrustend vaak lijden zorginstellingen verlies: 40 procent in de rode cijfers
De financiële problemen van verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties worden steeds nijpender, concludeert accountskantoor EY dinsdag na bestudering van 469 jaarrekeningen.

Geduld Verenigde Staten is op: leg Noord-Korea lam met oliestop
De zesde kernproef van Noord-Korea heeft voorlopig een eind gemaakt aan het toenaderingsbeleid van de Zuid-Koreanen. De president heeft alsnog ingestemd met het raketschild Thaad. Wat kan de Veiligheidsraad?

Als documentaire is Jesse een lichtgewicht

'Hoe is Jesse buiten die mooie woorden en vergezichten?', vraagt documentairemaker Joey Boink zich in het begin van 'Jesse' af. Het antwoord geeft hij vooral tussen de regels door in een weinig spannende documentaire.

Vandaag in het nieuws

Het deels vernieuwde parlement is terug van reces. Vandaag worden de aanslagen in Spanje herdacht. Later maakt de Amerikaanse president bekend of hij honderdduizenden illegale jongeren gaat uitzetten. En het is 40 jaar geleden dat ruimtesonde Voyager 1 gelanceerd werd. Aan boord daarvan zit een gouden plaat met geluiden en beelden van de aarde. Samensteller Ann Druyan vertelt in deze interactieve special over haar keuzes.

Aanraders van de redactie

De glimmende gevel van Hudson's Bay verbergt veel problemen
De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay opent vandaag zijn eerste
Nederlandse filiaal aan het Amsterdamse Rokin. Kan de opvolger
van V&D in Nederland op succes rekenen? (+)

Islamitische school Amsterdam: niet gewenst, toch gekomen
Amsterdam heeft sinds deze week weer een islamitische middelbare
school. Daar is behalve de oprichters vrijwel niemand enthousiast
over. Waarom stuit deze school op zoveel verzet? De vier grootste
bezwaren. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

De kwestie: Zijn de voordelen van thuiswerken 'een grote leugen'?
In de afgelopen jaren zijn vooral de voordelen van thuiswerken breed uitgemeten: geen woon-werkverkeer (ook goed voor het milieu), betere concentratie (in de open kantoortuinen is nogal wat omgevingslawaai), geen 'nutteloze' vergaderingen of geoewehoer bij de koffieautomaat en vrije invulling van de werkuren zodat iedereen optimaal functioneert. Maar het sentiment is gekeerd, stelt Peter de Waard. (+)

Wat een inspirerend bezoek aan Nederland had moeten zijn, veranderde in de aanvraag voor asiel
Hij kwam op uitnodiging naar Nederland, om met nieuwe kennis en energie terug te keren naar Jamaica, waar hij zich inzet voor lhbt'ers. De bedreigingen daar werden zo ernstig dat Akeem Vasseel asiel aanvroeg - en kreeg. (+)

Het filiaal van Hudson's Bay in AmsterdamBeeld anp

Bert Wagendorp: Die Korea-studies gaan heel groot worden
Speculeren over wat er gaat gebeuren op het Koreaanse schiereiland is na zondag nog moeilijker dan de toekomst voorspellen uit koffiedrab. Bert Wagendorp volgt Korea-deskundigen op twitter, en gelooft dat Korea-studies nog wel eens heel groot kunnen gaan worden. (+)

Ook na afloop blijft de twijfel over Jesse Klavers docu
Een propagandafilm over 'de Heiland van de Westrand' of een niet eerder vertoonde blik achter de schermen van Jesse Klavers verkiezingscampagne? In Carré was maandagavond de première van de door de publieke omroep afgewezen documentaire 'Jesse'. Ook na vertoning bleef de twijfel. (+)

Akeem Vassel: 'Ik had het gevoel dat ze boos op mij waren dat ik asiel had aangevraagd.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden