Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Prorail waarschuwt bouw voor trillingen door extra treinverkeer | Er zit een bijsmaakje aan Iers rundvlees

Goedemorgen. Nieuwe woningen langs het spoor moeten beter worden gewapend tegen trillingen van het toenemende treinverkeer. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Iers rundvlees heeft een diervriendelijk imago, met koeien die een groot gedeelte van het jaar vrijuit grazen in sappige weides. Maar in de winter staan de dieren op stal, waar ze het een stuk minder fijn hebben.

Beeld ANP

Terwijl u sliep

ProRail waarschuwt huizenbouwers aan het spoor voor trillingen 
Nieuwe woningen langs het spoor moeten beter worden gewapend tegen trillingen van het toenemende treinverkeer. ProRail roept gemeenten en projectontwikkelaars op maatregelen te nemen, maar dat advies wordt geregeld in de wind geslagen. ‘Het wordt niet overal gewaardeerd als wij ons vingertje opsteken’, aldus Pier Eringa, president-directeur van ProRail.

N-VA zet zegetocht door, Vlaams-nationalistische partij grootste in Antwerpen en andere steden
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in België is de Vlaams-nationalistische partij N-VA zondag als grootste uit de bus gekomen in steden als Antwerpen, Genk en Hasselt. Vooral de uitslag in Antwerpen was met spanning tegemoet gezien, omdat N-VA daar regeert met liberalen en christendemocraten, zoals ook het geval is in de federale regering.

Burgemeester Bart de Wever (midden) tijdens een partijbijeenkomst in Antwerpen zondagavond. Beeld AFP

Dramatisch verlies CSU in Beieren betekent einde van een tijdperk van alleenheerschappij van de christendemocraten
De regeringspartij CSU heeft bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren een dramatisch verlies geleden. De regeringspartij haalde 35 procent van de stemmen, de slechtste verkiezingsuitslag in de geschiedenis van de partij. Het betekent een einde aan het tijdperk van de alleenheerschappij.

Trump: klimaatverandering toch geen hoax, maar oorzaak is onduidelijk 
President Donald Trump is in het Amerikaanse tv-programma '60 minutes' teruggekomen op zijn eerdere bewering dat de klimaatverandering een hoax is. Tegelijkertijd zegt hij dat het nog steeds onduidelijk is of de mensheid er iets mee te maken heeft en denkt hij dat het vanzelf weer een keer 'terug zal veranderen'.

Vandaag in het nieuws

In Frankfurt wordt de eerste Europese dronetop gehouden, over de toekomst van het onbemande vliegtuigje. Malek F., de man die op 5 mei van dit jaar drie mensen neerstak in Den Haag, verschijnt voor de rechter. En de Chinese premier Li Keqiang en zijn vrouw brengen een bezoek aan Nederland. Vandaag gaan ze op bezoek bij koning Willem-Alexander.

Aanraders van de redactie

Het leven van Ierse runderen is een goed leven, behalve als ze op stal moeten
Iers rundvlees heeft een diervriendelijk imago, met koeien die een groot gedeelte van het jaar vrijuit grazen in sappige weides. Maar in de winter staan de dieren op stal, waar ze het een stuk minder fijn hebben, ontdekte Wakker Dier na eigen onderzoek. Het rapport verschijnt maandag.

ProRail-baas Pier Eringa over trillingen langs het spoor: ‘ProRail moet geen tweede NAM worden’
Rammelende koffiekopjes, muren met scheuren: omwonenden langs het spoor klagen regelmatig over voorbij denderende treinen. Trillingshinder leidt al bij 270 duizend mensen tot ergernis en slaapgebrek. Soms klagen omwonenden zelfs over scheuren in de muren.

Predikant Claartje Kruijff: ‘De zin van het leven heeft ook te maken met hoe je het leven aangaat’
‘Als ik radicaal vanuit liefde zou leven, zou mijn hele leven er anders uitzien.’ Claartje Kruijff, ongelovig opgevoed, is predikant. In de zinloosheid van het bestaan, gelooft zij niet, zegt ze tegen Fokke Obbema.

Claartje Kruijff Beeld Jitske Schols

Leidsche Rijn: de wijk waar je nooit dacht te gaan wonen
Welkom in Leidsche Rijn, vroeger voor velen een verre, tweede keus, maar nu de icoon van de Vinexbouw. Bij twintigjarig jubileum is het tijd voor een tussenbalans. Is het allemaal wel zo doods, eenvormig en identiteitsloos in dat nieuwe stadsdeel of zijn die vooroordelen even hardnekkig als onterecht?

Na alle mensenrechtenschendingen was de verdwijning van Khashoggi blijkbaar één wandaad te veel
Vaak komen regimes prima weg met hun misdragingen, meent columnist Sheila Sitalsing. 'Want bezorgdheid uitspreken, diplomatieke betrekkingen opschorten, handelssancties instellen: het gebeurt doorgaans met mate. Van alle kwaadaardige regimes heeft dat van Saoedi-Arabië het misschien wel het best getroffen met ons van het vrije Westen.'

De kunst van het juichen
Jonge voetballers juichen niet alleen om hun blijdschap met fans te delen. Ze proberen een boodschap over te brengen. Wat precies? Dat blijft soms mysterieus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden