NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Profiteert PVV’er Dion Graus van een pervers onkostensysteem? | Rijksbouwmeester over het gebrek aan openheid rond de renovatie van het Binnenhof

Portret van Dion Graus, lid van de Tweede Kamer voor de PVV.Beeld Hollandse Hoogte / HilzVerhoeff

Terwijl u sliep

Dion Graus krijgt 24.000 per jaar voor ‘verblijfkosten Den Haag’ – terwijl hij nooit op zijn adres wordt gezien. Profiteert hij van een ‘pervers’ systeem?

Kamerleden die op meer dan 150 kilometer van het Binnenhof wonen krijgen een extra jaarvergoeding van ruim 24.000 euro netto voor ‘verblijfkosten in Den Haag’. Ook PVV’er Dion Graus int dat bedrag, omdat hij in Heerlen zegt te wonen. Het merkwaardige: buurtbewoners zien het Kamerlid zelden of nooit op zijn officiële adres.

Veiligheidsdiensten Sri Lanka waren gewaarschuwd voor aanslagen, maar ondernamen geen actie
Tien dagen voor de aanslagen op Sri Lanka, waarbij op Eerste Paasdag zeker 310 mensen om het leven zijn gekomen, waren de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten al gewaarschuwd dat een radicale islamitische groepering van plan was zelfmoordaanslagen te plegen op kerken. Er is toen geen actie ondernomen tegen deze groepering en het is onduidelijk of er andere voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.

Beeld AFP

Groothertog Jean (98) van Luxemburg overleden
Groothertog Jean, oud-staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag overleden. Dat heeft het Luxemburgse hof in een kort communiqué bekendgemaakt.

New IRA verantwoordelijk voor dood Noord-Ierse journalist
De New IRA is verantwoordelijk voor de dood van de Noord-Ierse journalist Lyra McKee. Dat heeft de militante groep, een afsplitsing van de IRA, geschreven in een verklaring aan de krant The Irish News.

Vandaag in het nieuws

Gemeenten kunnen zich aanmelden om te mogen experimenteren met ‘staatswiet’. De rechter doet een uitspraak over de schadevergoeding die negen Nederlandse piloten eisen van hun werkgever Ryanair. En Vladimir Poetin ontmoet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Beeld Getty Images

Aanraders van de redactie

Rijksbouwmeester verwijt zichzelf gebrek aan openheid over renovatie Binnenhof
Nog voordat één steen is verlegd, zorgt de renovatie van het Binnenhof al voor grote onvrede. Vandaag praat de Kamer verder over de architecten, het veronderstelde gebrek aan regie en de angst dat de kosten, geraamd op 475 miljoen euro, uit de hand gaan lopen. Rijksbouwmeester Floris Alkemade hield tot nu zijn mond, maar vindt ‘dat er inmiddels zo veel kwesties bij elkaar komen, dat openheid gewenst is.’

Verslikte Baudet zich tijdens het lezen van Ottens tirade in zijn muesli met honing?
Henk Otten, straks de fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer, gaf een interview aan NRC dat voornamelijk ging over partijleider T. Baudet. Het was zo’n gesprek dat vragen opriep bij columnist Bert Wagendorp. Zoals: hoe stond het hoofd van T. Baudet toen hij aan de ontbijttafel het interview las?

Wordt Nederlands bos gekapt voor Belgische houtpellets?
Een reclamefilmpje van een energiebedrijf wekt de indruk dat Nederlandse bomen worden omgezaagd om in België als houtpellets te eindigen. Het is olie op het vuur in de toch al zo verhitte discussie over biomassa.

De fabriek werd gebouwd in 2014 en de productie startte in september van dat jaar. De fabriek staat in het Limburgse Ham.

‘Denken is oppervlakkig, voelen brengt je naar je ziel’
‘Pas na de dood krijg je inzicht in allerlei aspecten van je leven en hoe dat is verlopen.’ Soefi Johan Witteveen neemt Fokke Obbema mee op een reis door dimensies.

Plots staat iedereen in de rij voor Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel (24) is populairder dan ooit. Ineens kennen ook niet-ingewijden in de wielrennerij zijn naam. Grote ploegen tonen interesse, maar volgens zijn manager Christoph Roodhooft en vader Adrie van der Poel ligt een overstap niet direct voor de hand.

Mathieu van der Poel ligt volkomen uitgeput en vol ongeloof op het asfalt na de finish van de Amstel Gold Race die hij in een zinderende finale gewonnen heeft.Beeld Klaas Jan van der Weij

Waarom Kees Faasse die advertentie tegen vaccineren in kranten zet
‘Ik ben degene die de vaccinadvertentie(tjes) plaatste’, schrijft Kees Faasse in een e-mail aan deze krant. Verslaggever Margriet Oostveen ging bij hem langs. ‘Kees Faasse stuurt me ‘ter voorbereiding’ een link, ‘dan snapt u wat mij drijft’. Een bericht van een Amerikaanse arts die ‘NUL RESPECT’ heeft voor ‘vaccinprofiteurs’ die ‘agressief lobbyen’ terwijl vaccins ‘REGRESSIEF AUTISME’ zouden veroorzaken. Kees verdiept zich er pas drie maanden in.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden