Volkskrant Ochtend: Problemen met werkende mantelzorgers stapelen zich op | Spanje is de nieuwe migrantenhaven

Goedemorgen. De helft van de werkgevers verwacht dat de combinatie van werk en mantelzorg de komende jaren meer problemen gaat geven, onder meer door de bezuinigingen op de zorg en de vergrijzing. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: door het Italiaanse anti-immigratiebeleid is de oversteek van Marokko naar Spanje inmiddels populairder onder migranten. En: de kinderopvang zit na een aantal magere jaren weer in de lift. 

Op zee opgevangen Afrikaanse migranten op een Spaans reddingsschip. Beeld Samuel Aranda

Terwijl u sliep

Combinatie mantelzorg en werk begint meer problemen op te leveren
De helft van de werkgevers verwacht dat de combinatie van werk en mantelzorg de komende jaren meer problemen gaat geven, onder meer door de bezuinigingen op de zorg en de vergrijzing.

Kinderopvang zit weer in de lift na een aantal magere jaren
De aantrekkende economie en de stijgende opvangtoeslag brengen de groei terug in de kinderopvang. Na de bezuinigingen tot 2014 gaan kinderen in alle leeftijdscategorieën tot 12 jaar inmiddels weer vaker naar de crèche of de buitenschoolse opvang.

Opnieuw conflict binnen 50Plus: partij breekt met wetenschappelijk bureau
50Plus heeft de samenwerkingsovereenkomst met het Wetenschappelijk Bureau van 50Plus opgezegd. Volgens Richard de Mulder, voorzitter van de denktank van de ouderenpartij, rekent voorzitter Geert Dales af met de wetenschappers omdat ze te kritisch en onafhankelijk zouden opereren.

Lili (12) en Howick (13) moeten uiterlijk op 8 september land uit

De in Nederland opgegroeide Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) moeten op 8 september Nederland hebben verlaten. Dat heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) van het ministerie van Justitie hen laten weten, zei Howick maandag in de tv-uitzending Laat op Eén.

Vandaag in het nieuws

Britse premier May brengt haar eerste bezoek aan Afrika. Ze gaat naar Zuid-Afrika, Nigeria en Kenia. Wat gebeurt er met Andere Tijden? De NPO maakt de nieuwe programmering bekend. En Bono, de frontman van de band U2, gaat op bezoek bij Angela Merkel om te praten over Afrika.

Bono gaat vandaag met Angela Merkel praten over Afrika. Beeld AP

Aanrader van de redactie

Hoe Spanje went aan zijn rol als nieuwe migrantenhaven
In Spanje komen deze zomer veel meer Afrikaanse bootmigranten aan, door de harde opstelling van Italië. Het land toonde zich daardoor aanvankelijk overvallen. Hoe verloopt de opvang bij de Straat van Gibraltar nu? En wie steken er over? 

‘Juist als mantelzorger zet je op je werk vaak een stapje extra’
Stephanie van Witzenburg combineerde de zorg voor haar dochter met Down met haar werk. Toen ze een paar weken uitviel, werd een ander in haar functie benoemd. Vader Ivo heeft wel een werkgever die zich om hem bekommert.

Ivo en Stephanie en hun zoontje en gehandicapte dochter Anna. Beeld Marcel van den Bergh

Bert Wagendorp keek zondagavond, net als 469 duizend andere mensen, naar minister Eric Wiebes bij Zomergasten.
'Het was lang geleden dat ik zo’n gepassioneerd verdediger van het vooruitgangsgeloof had gezien. Zelfs waar interviewer Janine Abbring achteruitgang meende waar te nemen, zag Wiebes niet meer dan een lichte dip in de vloeiende lijn omhoog der vooruitgang.'

De Maleisische premier Mahathir is bezig met een grote Chinese schoonmaak – en daardoor dreigt megaproject Forest City een spookstad te worden
Forest City, een nieuwe stad vol luxueuze appartementen, dreigt een spookstad te worden. Het moet voor Maleisiërs zijn, niet voor rijke buitenlanders, vindt de hoogbejaarde premier Mahathir. Hij wil een eind maken aan de ‘uitverkoop aan China’ van zijn land.

‘Franse revolutie maakte Europa juist mínder democratisch’
Burgers hadden vanaf de late middeleeuwen veel meer invloed op hun bestuurders dan in de geschiedenisboekjes wordt beweerd. Dat is de centrale stelling van Maarten Prak, hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in zijn nieuwe boek Citizens without Nations.

Hoe een 97-jarige ouderen en zieken opbeurt met zijn pianospel
Willem van Vollenhoven is 97 jaar en speelt vijf dagen in de week piano in verpleeghuizen en verzorgingshuizen, in wijkcentra en bij mensen thuis. Weer of geen weer. Al 25 jaar lang. Wie doet zoiets nou, krijgt hij wel eens te horen. ‘Ik breng de mensen graag wat vrolijkheid en gezelligheid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden