Volkskrant Ochtend Woensdag 30 mei 2018

Volkskrant Ochtend: President Hof verwerpt kritiek vader Anne Faber op rechter | Zo maken we van de zesjescultuur een zeventjescultuur

Goedemorgen. Het Hof reageert vandaag op de open brief die Wim Faber afgelopen weekend openbaar maakte. In deze brief stelde Faber het Hof verantwoordelijk voor de dood van zijn dochter Anne. Lees hier waarom de president van het Hof de kritiek van Faber verwerpt. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: speciale afbouwmedicatie vergemakkelijkt het stoppen met antidepressiva en zo maken we van de zesjescultuur een zeventjescultuur.

De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden neemt het in een verklaring op voor de bekritiseerde, voormalige rechter Rinus Otte in de zaak rondom Anne Faber. Beeld ANP

Terwijl u sliep

President hof verwerpt kritiek van vader Anne Faber op rechter
De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden neemt het in een verklaring op voor de bekritiseerde, voormalige rechter Rinus Otte in de zaak rondom Anne Faber. Volgens de president was het onmogelijk voor het hof om destijds in hoger beroep tbs op te leggen aan verdachte Michael P. en is alsnog een ‘relatief hoge straf’ gegeven.

Speciale afbouwmedicatie vergemakkelijkt stoppen met antidepressiva – ook als eerdere stoppogingen mislukten
Stoppen met antidepressiva lijkt kansrijker als de patiënt speciale afbouwmedicatie gebruikt. In deze ‘taperingstrips’ zit elke dag een iets lagere dosis antidepressiva – waarbij de afbouw naar het einde toe steeds langzamer gaat.

Regio steekt Randstad naar de kroon op cultureel gebied
Amsterdam is het kunstzinnige brandpunt van Nederland, maar de periferie doet in cultureel opzicht niet onder voor de Randstad. Zeker het noorden kent een relatief rijk aanbod aan culturele voorzieningen en evenementen. 

Blok oog in oog met de dwarsliggende Russen; eist bij VN volledige medewerking Rusland bij onderzoek MH17
In de zaal waar Frans Timmermans vier jaar geleden een emotioneel betoog hield over de ramp met de MH17, riep Stef Blok de Russen op hun verantwoordelijk te nemen. Die houden het op complottheorieën.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok spreekt de leden van de Verenigde Naties toe tijdens de Veiligheidsraad over het aansprakelijk stellen van Rusland in de kwestie MH17. Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

De Limburgse gemeente Brunssum presenteert haar coalitieprogramma, met de omstreden wethouder Jo Palmen. Fysiotherapeuten demonstreren in Den Haag tegen de regeldruk en macht van de zorgverzekeraars. En de Tweede Kamer debatteert over de buitenlandse financiering van moskeeën.

Aanraders van de redactie

De strijd aangaan met de zesjescultuur door de norm te verhogen naar... een zeven
Zelf robots bouwen, een documentaire maken of je eigen bordspel ontwerpen. Het kan allemaal op havo-vwo-school Wolfert Tweetalig in Rotterdam. Maar de school vraagt daar wel iets voor terug: gemiddeld een zeven staan. Het is een poging om op te staan tegen de zesjescultuur. Resultaat? De cijfers gaan omhoog, maar sommige ouders morren.

Eva (17), Max (14), Arinda (13) en Ava (12) van Wolfert Tweetalig in Rotterdam. Beeld Freek van den Bergh

Sportvissers moeten af van het lood aan hun hengel: ‘Het vergt een cultuuromslag’
De koepelorganisatie van hengelaars heeft een 'green deal' gesloten met minister Carola Schouten van LNV om het gebruik van lood te verminderen. Maar aan de waterkant hebben vissers hun twijfels. 'Die is net zo groot als dat ik over tien jaar op Mars woon.' 

Een sportvisser gooit in de Oosterschelde zijn hengel uit. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Robotarm maakt operaties makkelijker: ‘Het is alsof je van een ouderwets draaitoestel overgaat op een smartphone’
Met behulp van een zogenoemde robotarm kunnen chirurgen precisie-operaties verrichten die veel kleinere wonden achterlaten dan traditionele operaties. Er is echter nog wel een klein nadeel.

Het bewijs dat vrouwen, ja zélfs feministen, ontzettend grappig zijn
Comedian Michelle Wolf (32) maakte een grap over de woordvoerster van Trump, waar links én rechts over vielen. Erg? Welnee, ze vindt juist dat ze als vrouw meer speelruimte heeft om zoiets te zeggen.

Michelle Wolf. Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Afgevangen CO2, waar laat je het? Tuinders, is het antwoord van AVR
Als eerste afvalenergiecentrale van Nederland gaat AVR grootschalig CO2 afvangen. Tuinders zullen dit broeikasgas als meststof gebruiken. Het is een stap in de ontwikkeling van koolstofafvang in Nederland, een belangrijke peiler van het klimaatbeleid in het regeerakkoord.

Paays civiele zaak draait uit op spectaculair smerig slutshamen
Verslaggever Margriet Oostveen is bij de civiele rechtszaak van Patricia Paay, waar lacherig wordt gedaan over het bedrag. ‘Ik vind het slim. Eindelijk kan Paay de aandacht via deze monstereis op haar kwelgeesten richten.’ Paay wil duidelijk ook alvast zelf wat klappen uitdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden